Жената на майор Терзиев: За мен е умишлено убийство

Тя смята, че мишената е спусната по-ниско
22 юни 2021 09:35, Александър Попов
97
Жената на майор Терзиев: За мен е умишлено убийство
Снимка: БГНЕС

Майор Терзиев падна с МиГ-29 край Шабла на 9 юни по време на военно учение. Той почина, а черната кутия на самолета все още се издирва.

Съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова смята, че мишената, която е трябвало да поразие пусната на по-ниска височина отколкото трябва.

Информацията, която тя е разбрала през последните 10 дни, е от негови колеги и приятели.

"Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 05:00, и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил", разказва Димитрина Попова пред Нова тв.

"Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо", спомня си тя.

"Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по-ниско. Информацията отначало е изтекла от "Граф Игнатиево". В шока и ужаса. Ние имаме 200 пилоти. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо.

Още по темата
Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам грешка на ръководен пост, че някой виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата", категорична е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. "Излизам от атака", казал той и след това според ген. Русев е изчезнал от радара.

"За да изчезнеш веднага, моето обяснение е, че веднага след това си се разбил", посочва тя.

Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.  

"Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка, но не казват с кого. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват "Полетът протичаше нормално"? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение - не е тайна. Когато всичко е било изправно и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам... за мен това е, даже не предумишлено, а умишлено убийство", категорична е жената на загиналия пилот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой друг освен пилота не може да му следи висотомера,нито да пилотира и взема решения вместо него.Те затова му казват грешка техника на пилотиране.Абсурд е мишената да е пусната от 5000 м.Су 25 стандартно пуска такива мишени за целите на ЗРВ от 7000 м.това е и таванът му.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истината...Истината е че изреченията започват с главна буква и едва тогава може да завършват с точка и да има нови изречения. Иначе това са само някакви думи. Винаги си личи кога е неволна грешка, но по сайтовете стана тенденция първото изречение да се започва с малка буква и аз искам тази неудобна и неприятна тенденция да спре. Моля те пиши граматически правилно, а не в насипно състояние.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 2 години
Много жалко за семейството на починалия български пилот, моите искрени съболезнования за съпругата и децата му. Е това са последиците от мутренското управление на грабителите на българския народ
33
4
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЕ Е СВАЛЕН ОТ ФАЩ, ЗАЩОТО Е ИМАЛО И ЛЕТЯЩА МИШЕНА! МОЖЕЛО Е ДА УЦЕЛЯТ МИШЕНАТА И ДА СТАНЕ МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ! ДАЛИ Е ГРЪМНАЛ ПРИ ОПИТ ЗА ИЗСТРЕЛВАНЕ НА РАКЕТА ИЛИ Е НАПРАВИЛ ТАРАН И СЕ Е УДАРИЛ В ЦЕЛТА ТОВА ВЕЧЕ НЕЗНАМ!
32
2
 
7
 
! Отговори
Алтер преди 2 години
Докато сме Африканска държава, ще се случват често такива "инциденти".
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Пресгани да лъжеш че самолетите ни са ремонтирани в Полша. Ремонтирани са в РСК МИГ Русия и това е абсолютен български парадокс. Сомолети на НАТО да се ремонтипат в страна която е обявила че НАТО и е главен враг. И престани с тази руска дезинформация че сме ремонтирали самолети в Полша.
30
2
 
14
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Мисля че жената е права , че всички знаят каква е причината, но случаят ще се потули и така ще си отмине!
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен пилота изчезна и самолета за около 5 мил. $. И ако трагедията е за жената то загубата на самолета е щета за работещтото население. Военния знае, че има риск още преди да слага униформата. Така , че отговорността си е солидарна с другите от личния състав.
28
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Радеффф на съд!..............Това са глупости което си написало тролчето столчето. ..................................................ТРОЛОВЕТЕ СТЕ ЗА СЪД.
27
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
трябва да излезе наяве първо защото става дума за човешки живот, второ защото става дума за човешка/и грешка/и и трето, защото този самолет е 10% от цялата ни бойна авиация! Все едно в САЩ да се разбият 300 самолета. На мен лично ми стана малко странно как съпругата не е потърсила мъжа си след като не се е прибрал, когато го е очаквала. А се чудя защо не поискаме помощ от НАТО, от гордост навярно? Гордо летим по 20-30 часа на година, гордо се разбиваме и гордо "се справяме сами"?
26
6
 
3
 
! Отговори
Късно е либе преди 2 години
Ако се беше пенсионирал щеше да е жив.Това са цели 7 години след пенсия.
25
7
 
7
 
! Отговори
Станало станало преди 2 години
За това е войник, защото във всеки един момент може да загине! Ако беше загинал в операция - що са го пратили .... Ако беше заради нещо друго, защо са го пратили....Като кандидатстваш войник разбираш опасностите и приемаш съдбата си, че всичко може да ти се случи във всеки един момент! Може да гръмне гранта, може да ти гръмне автомата при учение и 1000-ди други неща. Затова си ВОЙНИК!!! Ако мяташ граната и гръмне, кой е виновен??? Дефект.... Случва се. Да почива в мир!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва честно и отговорно и пред целия народ ясно да се заяви дали самолета е поразил мишената или мишената самолета. Защото много заинтересовани хора се питаме точно това. Обаче именно в либералната демокрация е направено така че не се казва истината.Както и за ковитодеветнайсе се говорят неща които не са точно така но искат да се съгласим с не съвсем ясни твърдения и което е по лошо да се подчиним. и да верваме като *** да ама не. Можете да ни вземете живота и свободата но само на земята.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сашето не знае разликата между почина и загина... само си бърка в носа.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В противодеиствие е МНО да сме към НАТО и ЕС сега сме и в Чакалната на Зоната за евро. От друга страна да се подържа връзка с Руските военни. !
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съчувствия към съпругата; вечна памет, респект към пилота. Обаче, хайде стига свободни съчинения по темата и нездрави опити да се използва политически. Случило се, да, трагедия, да, но никой не го е искал, а загубата е за цялата държава. Все пак това е високорискова професия, една от най-опасните на света, армия, не детска градина. Оставете човека да почива в мир.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само се питам, не че разбирам много, ама... нямат ли сигнална електроника? При снижаване на опасна височина да издава аларма "терен"?Но явно високата скорост също е била опасна.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеята е да унищожат всички Мигове в най кратки срокове . С пилот или без няма значение
18
3
 
2
 
! Отговори
бг смешки преди 2 години
а българина дали не разбира от всичко ...
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има богати държави в ЕС и неподдържат такъв многолюден военен състав от служба, военнаж полиция , администрация. И сме бедни и разхищителни.

Спонсорирани публикации