Комитова за "Хемус": Как да спрем строителство, което не е започнало?

Тя отговори на атаките на бившия премиер Борисов
Обновена: 2 юли 2021 10:42 | 2 юли 2021 10:41, Анисия Иванова
85
Комитова за "Хемус": Как да спрем строителство, което не е започнало?

Няма как да спрем строителство на АМ "Хемус", което не е започнало. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова отговори на опасенията, че поради непрозрачно раздадени пари може да спре изграждането на трасето. Вчера и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че му е мъчно за "Хемус", а хората така са се радвали за нея.

„Никой не спира строителството на магистрала „Хемус”. Важно е обаче кой би могъл да я спре. Първо могат да го спрат фирмите, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари за заплати. Това ще бъде лъжа, защото те имат много пари, но е възможно този процес да се случи по други причини. Искам да кажа на работниците, че фирмите имат пари. Г-н Беличев също може да спре строителството. Той е шеф на „Автомагистрали” ЕАД и на всички подизпълнители.  Аз нямам власт над него. Въпреки че „Автомагистрали” ЕАД е собственост на МРРБ, г-н Беличев може да се уволни само ако той реши сам”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова пред Нова тв.

Важно е да отбележим, че „Хемус” се строи от нашето търговско дружество, наречено „Автомагистрали” ЕАД. Това е основната строителна компания, която работи с много подизпълнители, на които са раздадени аванси, обясни Комитова.

Още по темата

„Държавата отделя много пари за строителството им. Фирмите, които изпълняват се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че те дават много пари и фирмите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва така? Механизмът по който се надписва сметката е ясен. При т.нар. „инженеринг”, ако за един път трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, но количеството е завишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма обществени поръчки”, коментира Комитова.

Тя добавя, че магистрала „Хемус” представлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен. „Това е равно на магистрала „Тракия” от Пловдив до Бургас. „Хемус” е разделена на 9 участъка за строителство. За участъците от 1 до 6 сме одобрили 1.95 млрд. лв, а за участъците 7,8 и 9 сме осигурили 1.8 млрд. лв.”, обясни тя.

„В участъците 1,2 и 3 се извършва строителство с разрешението на за строеж, а в участъците 4,5,6,7,8 и 9 не е започнало строителството. Нека поговорим кой и как спира строителството на магистралата? В 1,2 и 3 се строи и към този момент, а в другите няма как да спрем строителство, което не е започнало”, заяви министър Комитова.

По първото постановление от участъци от 1 до 6, за които са разходени близо 2 млрд. лв се строят само 1,2 и 3, а другите не са започнати.

„От тези 2 млрд. на нашето търговско дружество ("Автомагистрали") са изплатени 1.38 млрд. – парите са там. Като строителство сме изпълнили – 9 км са готови, а още 68 км са в строителство и не са въведени с Акт 16. Около 16 процента от магистралата са изпълнени, а с парите сме много по-напред. Въпрос на месеци е километрите по участъци 1,2 и 3 да бъдат завършени”, обясни министър Комитова.

„Аз мразя незавършеното строителство, защото то е най-скъпото. Ако тя остане незавършена тя ще ни излезе 5 пъти по-скъпа. Никой няма интерес да спира строителството на магистралата”, добави тя.

„Ремонтът на тази магистрала се финансират с други средства. Когато аз дойдох в министерството на 12 май - 3 фирми вече работиха в участъка Чирпан – Стара Загора. На 12 май се работеше усилено, а туристическият сезон се открива на 15 май. Опциите пред нас бяха две – или да спрем строителството, или да го продължим. Спряното строителство са загубени пари. Грешката е допусната в по-ранното планиране на тези ремонтни дейности”, каза Комитова.

Фирмите започнаха да си искат парите. Ние казах, че ще им ги дадено, но след като извършим проверка на място. Констатирахме некачествени строителни работи и ги накарахме да си отстранят дефектите, каза още служебният министър на на регионалното развитие и благоустройството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
10
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Те си определят, разделят пари..широко им е около врата, май трябва да им "стегнем примката" на тези не.год.ници..Авансите не са откраднати пари и презапасяването със строителни материали не е престъпление-материалите не се развалят,значи!Отново тази Комитова манипулира наг.ло обществото!Значи тя няма да дава пари за заплати защото те били изразходвани вече за материали,според нея незаконно, но фирмите имали много пари от под масата, сигурно, или паднали от небето и щели да плащат на работниците
29
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе манипулатор и диктатор, ама при Бойко България вървеше напред, а сега всичко е назад
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че видяхте едни заделени пари и решихте, че добре ще ви дойдат, да си ги изхарчите преди изборите. А пари за магистрала да си събират от ГЕРБ, когато вие опоскате всичко и те пак се върнат на власт.
27
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма и да започне, щом вие сте управляващи. Магистралата ще чака ГЕРБ да се върне, за да я довърши.
26
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук има един заблуден ,който твърди че нямало как да се играе с асвалта понеже се взимали проби.Момче или момиче ти къде живееш.В България няма нещо което да не се манипулира.Всичкоме основано на лъжа,манипулация,крадене и лични интереси.Тезимот служебното правителство работят така,защото са под натиск на .... и целата е истината да излезне на яве.А тя е че ГЕРБ и ВМРО са крали най-много в историята ни,понеже те не само наши пари а и Европейски средства са крали.
25
3
 
10
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Май не си в час Морски! Жалко но виждаш само докъдето ти видят очите ! А колкото до фирмите те не са на Бойко, а на другите и не той а олигарсите Божков , Прокопиев , Василев и сие пълнят тлъстите си сметки!
24
14
 
6
 
! Отговори
Абразио за герб преди 2 години
Само така. Чегърт, чегърт, чегърт. Суджук кюлчан го виждам в панделата.
23
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Госпожата и е доста нервно и не можа да скрие злобата и завистта си. Като построи поне 1км магистрала, тогава да се обажда.
22
13
 
17
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
Mинистър комитова много добре си знае и върши работата. А тва, че герберунделски дерибеии 12 години са крали по добре познатите схеми съвсем не й засенчва осанката. Напротив, дори ми харесва, че ще спести не просто едни пари, а много пари приготвени за пореден грабеж от ОПГ ГЕРБ и метастазните им образования наречени строителни фирми
21
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех Боче, Боче, как си се беше нагласил с тази магистралка да си пълниш чекмеджетата, а сега греда.
20
8
 
18
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До 19И аз мога да "изнеса" по твой адрес, че си по-престъпник и от Ал Капоне но трябват доказателсва а не само приказки. Аз виждам путищата, виадуктите, метрото, заводите покрай пътищата, най високия кредитен рейтинг, от най ниските дефицити в ЕС. Ти какво виждаш?
19
9
 
11
 
! Отговори
Стига лъжи преди 2 години
До КънчоОще в първият им мандат преди близо 12 години се заричаха, че магистрала Хемус им е приоритет. Вече да беше завършена...
18
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По интересния въпрос е защо не строят при положение че са йм платени милиарди предварително, които са усвоени, а път няма. Магистралата сме я платили целокупния народ поне 7-8 пъти за удоволствие на дебелака, къде е магистралата бе дебел??? За 12 год какво направихте, къде са милиардите??? Много е лесно да източиш всичко и после да обвиняваш, типична гербаво-комунистическа логика.
17
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости!Това са обяснения за неумни. Не се строи от вчера, и механизмите са измислени. Строителен надзор, няма начин да не установи не поставен бетон с такива обеми, че да и излезе сметката на тази, за сумите които обявява. Просто говори на изуст.И с качеството на материалите не може да играеш много, щото също се вземат проби. Да платишна всички безумните рушвет, които се спрягат по медии също не е вариант, щото пари за основния изпълнител няма да останат.А работници без заплати ще се разбяг
16
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова вчера спря магистралата, 500 млн по сметка на Автомагисърали АД са прехвърлени в друго министерство. Асен Василев министър на финснсите заяви официално, че след като Хемус се строи от 1974 г строежът й не е спешен.
15
27
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да е симпатичен на някои хора, Бойко си е обикновен манипулатор и диктатор. Докато е бил охрана на Живков е бил прилежен ученик. Нещо повече ученика е надминал учителя си. Което е безспорен успех. И който вижда в него нещо по-различно от това, значи просто страда за отминалото време на тоталитаризъм.Демокрацията у нас е фалшива. Това, което се изнесе в пространството като злоупотреби само доказа съмненията на един цял народ, че парите на данъкоплатеца отиват в определени хора.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15Награждавам ви със орден Лешников-рйцарОрден се дава само от орден
13
6
 
22
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Комитата за два месеца иска да настигне рашката по имоти
12
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля да се запорират имотите на Комитова До доказване на произхода им
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България желае мир и сигурност и-затова няма да има второ дете сред повечето случаи

Спонсорирани публикации