Заплатите растат и тази година, Варна и Бургас догонват София

Икономиката се отваря, влиза нов бизнес, кадрите не достигат
Обновена: 9 юли 2021 22:25 | 9 юли 2021 14:32, Анисия Иванова
71
Заплатите растат и тази година, Варна и Бургас догонват София
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина от годината в страната. София, Варна и Бургас ще са регионите с най-големи увеличения, следвани от Пловдив. Това са част от изводите на изследване на МanpowerGroup България, за които разказа Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Анкетата за настроенията за повишаване на заплатите и допълнителни придобивки е била направена сред 513 работодателя.

Почти половината от работодателите възнамеряват да увеличат заплатите до 20% . 2% от тях прогнозират по-голям ръст.   

"Не виждаме никъде тенденция за намаляване, макар и половината компании да не планират увеличение. Това се дължи на отварянето на икономиката, нов бизнес, който идва в страната, и недостига на кадри – това са тенденции и от минали години“, каза Стоева.  

Има сериозен рестарт на търсенето на работна ръка във всички сфери след вдигането на мерките заради пандемията. „Най-високо е то в сектори като IT, производство, здравеопазване и фармация – тук от много дълго време има недостиг и се говори за внос на кадри. В тези сектори повишаването на възнагражденията се получава по естествен път“, каза Стоева и добави, че инфлацията поражда и искания сред служителите за по-големи заплати.

Това е риск за работодателите, коментира Стоева, заради неизвестните около възможностите за нова вълна на коронавируса.

Много от тях се стремят да взимат максимума от своите служители, смята Стоева. Така добавената стойност от работещите в една компания може да се увеличава заради автоматизация на процесите, например, като увеличеното качество на работа води до ръст на възнагражденията.

Стоева предупреди, че очакваното покачване на заплатите няма да е повсеместно, а ще обхване определени групи служители в различните компании.

По градове и региони София, Варна и Бургас са с най високи очаквания, следвани от Пловдив.

"Това е хубава тенденция. Виждаме да се стопява разликата, особено в определени сектори, между София и останалата част на страната. Все още има разлика и тя ще е факт за дълго време. но започва да намалява заради инвестициите във Варна и Бургас“, каза Стоева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Над 70% от анкетираните нямат планове за съществени промени в допълнителните придобивки, останалите планират увеличение. Компаниите започват да дават на служителите си избор от придобивки от предварително подготвени списъци – така работещите сами могат да преценят от какво имат нужда в един определен момент, каза Стоева и определи това като положителна тенденция.

В коментар за очакванията за завръщането в офисите, Стоева заяви, че дори в една компания може да съществува различно мнение между работниците – дали да се въведе хибриден модел, дали да им пълно връщане, или да се продължи с отдалечената работа.

„В някои индустрии дистанционната работа не е опция. В сектора на услугите и IT се говори за хибриден модел и много от работодателите ще дават на служителите да избират, обясни гостът.

Запитана за проблемите на компаниите да задържат служители, Стоева коментира, че по-голямата заплата не означава, че работниците задължително ще бъдат задържани. „Компании, които имат добре установени процеси и в които има добавен смисъл за работещите, нямат проблеми със задържането на кадри.“

Повече за настроенията на пазара на труда, очакваният на работодателите, добрите практики за намиране и задържане на работа може да гледате във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
28
 
! Отговори
Русенец преди 2 години
А Русе дори го няма в класацията на големите градове. Тук заплатите са 600 лева чисто.
33
23
 
5
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Аз за разлика от вас неуд***чнIци не чакам смяна на правителството, за да си вдигна заплатата а действам, ако трябва си сменяма работата. Вие си живейте с 700лв и толкова не заслужавате.
32
11
 
25
 
! Отговори
СПАСЕНИЕ преди 2 години
МАСОВА ИМИГРАЦИЯ С ЕДНОПОСОЧНИ БИЛЕТИ ЗА ЧУЖБИНА. България е на прага на новата поредна национална катастрофа изпадане в дългове заеми и валутен борд. Доживотно робство на деца и пра-внуци. Парите, които взимат като миларди евра на заем чужди пари са убийствени дългове и робство. Смяната на Лева с Еврото поредния удар и пирон в ковчега на България при неизбежната финансова и икономическа криза. НЕ ТРЯБВА НИКАКВИ ДЪЛГОВЕ ПОВЕЧЕ И НИКАКВИ ПАРИ ОТ ЕВРО ДА ПОЛЗУВАМЕ !!! Тези пари само нещастия носят
31
2
 
38
 
! Отговори
богат преди 2 години
този филм го гледаме 30 години - токът скача с 15% заплатите с 10% и ти викат "вдигнахме ви заплататите и пенсиите и пак недоволни"
30
2
 
12
 
! Отговори
селянин преди 2 години
доооооооооообре
29
3
 
24
 
! Отговори
БЪРЗИ И ЯРОСТНИ преди 2 години
Страшна работа вдигат се! Ама се вдигат и ток, вода, парно и данъците се вдигат всичко се вдига и надигането на сметките ще е по-голямо от това на заплатите. Като вдигнат и осигуровките това фиктивно понятие минимална работна заплата то ще стане дявол на магаре. ПОСЛЕ като НИ набутат еврото вместо левовете ще настане МИЗЕРИЯ и СКОК в ЦЕНИ и СПАД в ЗАПЛАТКИ. Чудни времена идат и тежка зима свирепа топлофикация ще унищожава и финансово убива хората, които не са се отказали от топлото с демонтаж.
28
1
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
До Ф.С.В.То пък в Несебър кмета като е `независим`(но подкрепен от правилните), прокопсахме виждам.Дано сега да разследват докрай и има осъдени.
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В държавния сектор са само роднини. Ако не си роднина, ще те изритат.
26
2
 
20
 
! Отговори
бедния българин преди 2 години
всеки иска държавната хрнилка - ченгили, даскаля, пожарни.. Места където се иска твърда ръка, качествени знания, отговорност..На такива места са връзкарите и големите по българския стандарт заплати. Частния сектор е отживелица много много отдавна :)
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз пък чувам друго работодатели масово отказват да плащат инзънреден труд хората им бягатат,а тези които остават са принудени да работят инзвънредно без пари
24
5
 
21
 
! Отговори
Герб активист преди 2 години
Абе пичове, Божков в момента на живо в Дневник представя бронзова хидрия от колекцията си, дето му конфискува Гешев. Откупил си я на свободния пазар....
23
2
 
37
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Хахаха-каква Голяма Лъжа !!! В Бургас всички бизнесмени заедно с Кмета са се наговорили да не дават повече от 700лв нето на работещите--Кмета има обръчи от фирми и всички бургаски бизнесмени "лапат" покрай него!!! Кмета е на ГЕРБ -подлизурко и послушко към Борисов ---гадно *** което се прави на миловидно ,а е алчен до безкрайност!!!!!!! Бургас е най гадният град за живеене!!
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ееално най-много да увеличат заплатата в някои фирми с по 50-100лв, но цените на всички стоки и горива скочиха, така че е танту-за кукуригу, пак сме на същото дередже. Нито ще забогатеем, нито ще се докопаме до средната класа, хеле пък да ни останат пари за покупка на електроавтомобил.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Пазарджик имаме напредък но само в простотията,ур-ди с лопата да ги ринеш в този иначе малък град!!
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам този който пише тази новина има ли въобще някакъв реален поглед или вижда някъде нещо написано и пише 5 за 4.С тази Корона Екстра на работодателите които и без това печелят предимно от ниските заплати които дават и участието в картели за заплати на местни нива.Идея нямам къде ги видяхте тези повишения.Аз виждам само инфлация и то надута изкуствено от към цени на стоки и услуги.Нямам информация за повишения дори и загатната от хора които работят в много различни сфери.
19
7
 
6
 
! Отговори
Заплатите може и да преди 2 години
растат,но пенсиите падат през август и след него,след спирането на бойковите 50 лв,въпреки 5%-ното увеличаване.Пенсия 1000 лв е на нула(+5%/50лв/-бойковите 50лв=0),всичко под нея е на минус.Минимален растеж има само при пенсиите над 1000 лв,където 5-те процента увеличение компенсират спирането на 50-те лв.Дотук с бонбонените предизборни приказки.17% увеличение?Може ама в друг живот.
18
2
 
18
 
! Отговори
Варна...морето... преди 2 години
сините вълни, гонят с Бургас София по цени.
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Електромобилите са по 100 бона което са 200 бг заплати или 20 години труд за 1 бр.
16
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора вие вярвате ли, че заплатите ще летят с 20% на 6 месечие. Това е възможно само при страхотна инфлация. И тия ИТ дето си мислят, че това ще продължава до безкрай - ако очакват че след 6 години ще взимат по 30К на месец са в грешка. Че те тия ще станат по-скъпи отколкото в Америка и Запдна Европа.
15
2
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Очевидно неуважаемата другарка Мария Стоева обича да разказва анекдоти.