Безплатно море за ученици? Учители масово се отказват

Много от преподавателите се притесняват да поемат 24-часова отговорност за децата
17 юли 2021 16:40, Красимир Ангелов
129

Слаб интерес към програмата за безплатно море за ученици отчитат в някои области у нас. Много от учителите се притесняват да поемат 24-часова отговорност за учениците, а се оказва и че училищата трябва да плащат командировъчни от бюджета си.

Масово учителите от област Русе са отказали да поемат ангажимент и да отидат с група ученици на морска почивка. От общо 63 училища в областта, до момента заявления за участие са изпратили само 6.

"Може би някои колеги се въздържат от това да се включат по този проект с ученици, тъй като онлайн обучението ни затвори продължително време. Бяхме непрекъснато заедно ученици и учители, работихме доста повече отколкото при присъствено обучение. Натовареността и за децата, и за нас беше наистина по-голяма", посочи  старши учителят в МГ "Баба Тонка"- Русе Нели Тихомирова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според туроператорите, програмата е шанс да се подкрепят както децата и учителите, така и туристическият бранш, който бе сред най- пострадалите от пандемията. Много училища обаче отказват да кандидатстват заради сложни условия.

"На някои училища им е трудно да определят критериите за това кои деца точно да бъдат изпратени, тъй като 7% от учениците имат право да участват по програмата, която е безплатна", сподели управителят на туристическа агенция Снежана Стефанова.

Има и училища, които вече се възползват от програмата. 24 ученици от ОУ "Димитър Благоев" във Велико Търново в момента са в курорта Албена. Учениците са избрани по критерии - да са от многодетни семейства, или са без един родител, с най-голям брой часове онлайн обучение или да са печелили олимпиади, конкурси и състезания.

Средствата по програмата покриват почивката и пътуването, но командировъчните на учителите трябва да се поемат от училищата. За по-малките учебни заведения, това се оказва проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
8
 
! Отговори
Значииии.... преди 2 години
От бившите министри на Република България, където видите квота НДСВ значи тежки и умишлене злоупотреби, престъпно невежество и умишлена некомпетентност. То ЦРУ и Сакскобурготски нова наука и изкуство ще измислят, но няма да ги прилагат на тяхна територия или на тях си, а само класическото. Симо в кои елитни училища ЦРУ ти изучиха децата. К'во ме гледате, а не съдите бе? Не виждам хора в затвора. Строено от НРБ, ама общинско, а не на РБ. Как така?
92
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още по-добре, икономия за бюджета. А и учителите са прави, ще стане някой сакатлък с тия вундеркиндчета и после цялата държава ще се занимава с месеци кой бил прав и кой крив. Един проблем по-малко за тях. Да си ги водят на море родителите им. Те са отговорни за тях.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При внезапна карантина,следва ли евакуация като в Артек?Какви декларации ще се подписват от родителите при "евентуални"зарази и какво ще се случва с децата им?
90
0
 
4
 
! Отговори
Янкееее преди 2 години
Още ли се чудиш за ония 52 процента функционална неграмотност?Колебаете се дали е от престъпление или от некомпетентност или от умишлена некомпетентност?Аз се не чудя Янке - аз знам, че е и от трите!
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На другаря не му стигна да раздели големите сега скара и децата!! Обединител иначе е!! ***
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ся кво море само за избраните ?? Е благодаря на служебния кабинет , другите деца друг път като с колелото е приказката ха-ха-ха но от комунистите толкова !!
87
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Е, това почивка ли ще е?! 24 часа да отговаряш за определен брой деца! Такива почивки имаше по времето на соца, наричаха се летни лагери, но определено беше по-спокойно, нямаше алкохол и наркотици! Сега времената са други, а пък и при този вирус, мерси от такава "почивка", макар и безплатна!
86
0
 
2
 
! Отговори
То не е само това преди 2 години
Нали твоите трудности са подплатени и с различен брой часове, като ниско трудните сме със 120 часа повече, защото сме ниско трудни.Я сега отвори Конституцията и виж къде закона прави разлика, я сега отвори закона за научните степени, звания и титли - и о каква изненада некъде там да се прави като твоята разлика, я сега отвори г-н Спери и виж какво е написал: два начина на обработка вербален - невербален и че двата са когнитивни режими и съзнания от висок клас!
85
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 61 "Загубени хора ..Да се отказват от безплатна почивка . " "Почивка" ли? Да отговаряш за живота на двайсетина деби...ла денонощно? Тъкмо към полунощ си им изпял "Аз съм Сънчо, ида от горица", и в три сутринта пъхнали усукани хартийки между пръстите на краката на дете, и ги запалили, на друг пък омазали възглавницата с крем за бръснене или паста за зъби и алергичното дете - цялото омазано, едвам диша на сутринта. Хем "безплатна", хем "почивка", а?
84
0
 
0
 
! Отговори
Ей Гайда ... преди 2 години
Ти мое да си отмъстителна гадинка ама ... На краставичар краставици как се продават?Или на ескимос хладилник ....Или псевдонаучни определения на територията на цяла страна без доказателства и против научните факти .... Ай сиа приятна вечер ... И лека нощ ...
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 79: Абе "умник",аз съм живял на село,завършил съм основно,средно и висше образование!Ние,селските деца работехме здраво през лятото,когато не се учеше,а когато се учеше живехме по общежития и квартири в града.Познай,кога съм(сме) учил.И изобщо престанете с тази простащина да плюете за всички свои тогавашни,сегашни и бъдещи неудачи "комунизма"(дето такъв не е имало).А що се отнася за това,каква "жертва" съм бил,като селско дете,мога да ти кажа че ако се считам за нормален човек,дължа го на сел
82
0
 
0
 
! Отговори
Янкеее преди 2 години
Тия още малко ще кажат, че няма спорт, а тичкане за незатлъстелите 20 процента от населението по САЩ модел. И че то тичкането е за отслабване ....
81
1
 
3
 
! Отговори
Не става така преди 2 години
Мая Манолова защо рак не я лови да не се ваксинирала????
80
2
 
2
 
! Отговори
Гледай сега преди 2 години
На бившия министър на здравеопазването Гайдарски му пожелавам да е високо относително труден инсулта в мозъка му и да няма достатъчно добър неврохирург да може да го оправи.Пожелавам му травматолога да няма гипс да намести всичките му счупени кости, както за мен нямаше и елементарно парче гипс и наместване на ходило и то зараства лошо.Пожелавам му кардиолога дето може да го спаси от инфаркта да е в отпуска...
79
2
 
0
 
! Отговори
Такева да питам нещо преди 2 години
Ония психолог дето ми сложи диагноза Шизофрения, когато бях полумъртъв и щях да остана наполовина парализиран да не е приятел на Гайдарски.Видиш ли защо Янке се съди до дупка и затвор докато е време, че после е отмъстително същество. А не отменяме наредба и се правим, че нищо не е било! Не само, че нямат право да са такива нормативите, не само че нямат правомощия да дават такива определения ми ще кажат един ден, че няма изкуство и спорт, а само занаятчийство.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До78. Не всички, А НЯКОИ
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До85 СССР. Пази Боже комунизъм да няма.Аз го свързвам СССР с колхозниците и насилствената колективизация и национализация. Разбиха семейства, частна собствено, живот формално и без ценности. Живот измислен и лъжовен, крадлив, корумпиран. Това докара тоталитаризма.
76
15
 
2
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Комунизма много скоро ще се върне в глобален мащаб. Но това ще е след масови безредици по цял свят в които много хора ще загубят живота си. Но накрая комунистическия строй ще е глобално разпространен и ръководен много мъдро и демократично от Москва!!
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това така е невъзможно, както е невъзможно от вълка да се направи агне. До 78
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До79 ТКЗС. Това което по пишеш не шашва никои , че било по Т. Живково време.На Запад , където не са минали през тоталитаризъм е напълно нормално да работят и по малки децата във семейни фирми , ферми,. На Запад децата израстват с труд и имат навици. Не са разглезени от комунизма да четат и бърборят глупости.