Безплатно море за ученици? Учители масово се отказват

Много от преподавателите се притесняват да поемат 24-часова отговорност за децата
17 юли 2021 16:40, Красимир Ангелов
129

Слаб интерес към програмата за безплатно море за ученици отчитат в някои области у нас. Много от учителите се притесняват да поемат 24-часова отговорност за учениците, а се оказва и че училищата трябва да плащат командировъчни от бюджета си.

Масово учителите от област Русе са отказали да поемат ангажимент и да отидат с група ученици на морска почивка. От общо 63 училища в областта, до момента заявления за участие са изпратили само 6.

"Може би някои колеги се въздържат от това да се включат по този проект с ученици, тъй като онлайн обучението ни затвори продължително време. Бяхме непрекъснато заедно ученици и учители, работихме доста повече отколкото при присъствено обучение. Натовареността и за децата, и за нас беше наистина по-голяма", посочи  старши учителят в МГ "Баба Тонка"- Русе Нели Тихомирова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според туроператорите, програмата е шанс да се подкрепят както децата и учителите, така и туристическият бранш, който бе сред най- пострадалите от пандемията. Много училища обаче отказват да кандидатстват заради сложни условия.

"На някои училища им е трудно да определят критериите за това кои деца точно да бъдат изпратени, тъй като 7% от учениците имат право да участват по програмата, която е безплатна", сподели управителят на туристическа агенция Снежана Стефанова.

Има и училища, които вече се възползват от програмата. 24 ученици от ОУ "Димитър Благоев" във Велико Търново в момента са в курорта Албена. Учениците са избрани по критерии - да са от многодетни семейства, или са без един родител, с най-голям брой часове онлайн обучение или да са печелили олимпиади, конкурси и състезания.

Средствата по програмата покриват почивката и пътуването, но командировъчните на учителите трябва да се поемат от училищата. За по-малките учебни заведения, това се оказва проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МРЪ СНИ КОМУНИСТИ И НА ДЕЦАТА ПОСЕГНАХТЕ ДА ГИ ДЕЛИТЕ!
72
2
 
8
 
! Отговори
морски преди 2 години
Пълно е със луди хора по брега.Не е само от силното слънце изтрещяването....
71
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На учителите им дай онлайн обучение. Да дремуцат вкъщи и да сгъват кинти. Стане ли дума за отговорност бягат като дявол от тамян. А после децата били такива и онакива. Ами кой да ги научи и възпита на нещо добро?
70
10
 
12
 
! Отговори
До ТКЗС преди 2 години
При бай Тошо ходех всяко лято на село. Моя връстничка, която живееше на село, работеше по няколко часа на полето след училище всеки ден от Април месец до към Юли, после излизаше ваканция. Бил съм 11-12 годишен. Познай кога си учеше уроците и дали изобщо успя да си намери нормална работа. За градските деца бригади имаше в средните училища (80-те години). Но децата по селата бяха хвърлени жертва на соц икономиката.
69
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнете Комунизма!! Тогава всички живееха добре!!
68
2
 
8
 
! Отговори
Представи си, преди 2 години
До ?Някои са с един родител и той не може да ги води на море. Извадете си главите от междуглутеусното пространство - не всички деца са с орда роднини и автопарк от 10 автомобила на тяхно разположение.
67
1
 
37
 
! Отговори
1234 преди 2 години
И аз да съм и аз няма да отида на море с днешните "послушни"дечица, пък колкото и да ми плащат командировъчни! Трябва да си откачен да тръгнеш!
66
3
 
19
 
! Отговори
ТКЗС преди 2 години
При бай Тошо имаше ученически бригади за прибиране на реколтата
65
0
 
30
 
! Отговори
Доколенков преди 2 години
Абе, кой ще е луд да си слага главата в торбата с тези гамени(над 90% от алкохолен произход)...!?! И то безплатно!!!
64
0
 
29
 
! Отговори
Хахахахахххххххххх.. преди 2 години
... и кой *** би се навил да отиде на море, отговаряйки за 10-20 напълно разглезени деца, способни на всякакви глупости във всеки един момент от денонощието? И всичко това за жълти стотинки? Кой? Има ли такива въобще?
63
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67Не забравяй, че нява мандатност на директорите.Той коли, той беси..Та не е чудно, че няма пари...кой знае за какво са употребени..от директорите
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 66 разбира се че няма да е безплатно просто приятелите им мутри управляващи ще им дадат съвсем законно едни милиони част от които ще отидат за рушвети а племето ч0векоподобни ще събира пари от смс-и за да лекува болни деца защото държавата била бедна и нямало пари така е в републиката на чалгясалите българи
61
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да копат с мотиката на село също безплатно :)))
60
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден съвсем случайно се замислих дали някой от нашите така наречени ВИП-ове и ВИП-ки дават пари за нещо за да помогнат на обществото, на града, на квартал дори да е. В Пловдив имаше една експозиция на всички заможни граждани през 20-те и как са стройли болници, училища, театри, интернати и подобни.Та нашите какво правят? Май нищо освен да парадират колко са прости
59
3
 
22
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Идея, по български недоизкусурена. Също като идеята на комунистите да водят пенсионри през зимата на море преди няколко години.
58
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При толкова много икономии на училищата и да нямат пари за командировъчни на учителите е много съмнително.
57
2
 
20
 
! Отговори
Агенция голямкур преди 2 години
Стига бе!?Наистина ли мутрите ще пуснат някого безплатно в хотелите си?Не ми се вярва без пари!
56
7
 
7
 
! Отговори
а преди 2 години
Не стига че нищо не правят1
55
4
 
27
 
! Отговори
? преди 2 години
Гези деца нямат ли си родители, които да се грижат за тях и да ги водят на море?
54
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше екскурзионно летуване ,зимни лагери ,летни лагери ,планински преходи ,..и ,изобщо ,никой не се е отказвал !!!Що така ?!?P.S. по Бай Тошово време