Цената на хляба се повишава, килограмът стигна 1,70 лв.

Причината е по-скъпата пшеница
43
Цената на хляба се повишава, килограмът стигна 1,70 лв.
Снимка: БГНЕС

Хлябът е един от продуктите, чиято цена расте, като килограм бял хляб вече се продава по 1,70 лева на дребно.

За пазарната 2020/21 цената му на едро се е повишила средно с 3,2 на сто спрямо предходната година, а на дребно увеличението е с 3,6 на сто. Това показва анализ на Министерството на земеделието, храните и горите, цитиран от "Труд". Така през последните четири месеца цените на едро и на дребно на хляба стигат съответно 1,52 лв./кг и 1,68 лв./кг.

Причината за поскъпването е по-високата цена на пшеницата, а от там и на брашното, посочват авторите на анализа. В периода от юли 2020 г. до март 2021 г. се наблюдава постепенно поскъпване на пшеницата. През следващите три месеца е налице известна корекция надолу, която се дължи на благоприятните прогнози за новата реколта в България и в световен мащаб.

Според анализа през следващите месеци може да се очаква цените на пшеницата в страната да продължат да са високи. Независимо, че производството се възстановява и се очакват повече количества на пазара, поскъпването ще продължи заради международните котировки.

Очакванията на земеделското министерство са реколтата от пшеница тази година у нас да достигне 5,7 - 5,8 млн. тона. Това представлява възстановяване до нивото от последните години, след спада до 4,7 млн. тона през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: хляб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
14
 
8
 
! Отговори
и те така преди 2 години
ако Борисов беше на власт мая общата и импексова щяха да опищят медиите . а сега кротко и удобно си мълчат , за власт се борят .
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквайте до 2г. всичко да поскъпне поне с още 50-70%. Вчера казаха, че се готвят нови увеличения на акцизите и се чака горивата да стигнат до към 4лв./л.
11
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
житарите получават евросубсидии продават житото на зелено в чужбина и за насостава нищо затова се дига непрекъснато цената хаиде спрете тези субсидиизащото цър-ву-лите в българия не знаят мярката
10
5
 
12
 
! Отговори
да бе преди 2 години
Килограм хляб отдавна мина 2 лева,защо драскате щуротии.НЕИЗЧЕГЪРТАНИТЕ кадри на бибитко задействат минното поле,и създават нонстоп проблеми.Продължана унищожаването на зелените площи на София,с цел ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ и узаконяване на крадени пари,продължава ИЗКУСТВЕНОТО повишаване на цени на имоти,горива и въобще всичко...Дестабилизация в ход.
9
1
 
24
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
Как бе? Николай Василев каза, че няма инфлация. А поскъпването с 20-30% на парно, ток, вода, храни и горива се компенсирало от нарастващите доходи. Май живеем в паралелна реалност с този човек. Добре, че го оттеглиха, че щеше да ни се отели вола. Сега продавача на бански да видим какво ще измисли
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хляба трябва да стане 1 евро при влизане на еврото. Същото ще се случи и с месото. Само заплатите няма да се променят.
7
1
 
21
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
При мен беше 0,26 лв ,, ДОБРУДЖА,, и 0,34 ,,БЯЛ,,....Кой не скача е червен! Бухахахааааааа
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винги едно и също никога не се вдига - жалката ми заплата.
5
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Яжте пасти! Да се надяваме, че тазгодишната кактусова реколта ще е добра и няма да доведе до повишаване цената на текилата.
4
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко поскъпна още при жалкия Ту луп от Банки.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте всичко без хляб !
2
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое не поскъпна откато фигурантката мафия взе васта???
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за тва ще им качат пенсиите, да покрият новите увеличения, в превод, няма никво увеличение, бг потъва все по надолу в тресавището в което е