Стоилов: Дано старите икономически интереси не се прегрупират наново

Министърът ще иска тълкувателно решение от КС за рокади в съдебната система
27
Стоилов: Дано старите икономически интереси не се прегрупират наново
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Янаки Стоилов се надява с новото управление да не се окаже че "старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство". В интервю за БНР той посочи, че гражданите обикновено разбират по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват.

"Нашият вариант може да се разглежда като балансиран, защото той попада във формулата специализирано правосъдие без специализиран съд", поясни Стоилов по темата за закриването на специализираните съдилища.

Според него това означава, че положителните резултати от тази дейност могат да бъдат използвани и продължени, в същото време тези структури се закриват и за да се избегнат местни зависимости и да се осигури действителна специализация, в седалищата на сегашните апелативни съдилища - на окръжно и апелативно ниво, следва да се обособят по пет специализирани отдела и пет специализирани отделения, така че повечето от хората, извършвали до момента тази дейност, да продължат да го правят.

"Трябва да се стесни предметният обхват, защото сега е твърде широк", отбеляза Стоилов за закриването на специализираното правосъдие.

Законът за съдебната власт дава право на правосъдния министър да обжалва отказа на ВСС, който не допуска за разглеждане по същество на предложението му за предсрочно освобождаване на главния прокурор, смята Янаки Стоилов.

"Споровете бяха много, но най-малко дискусионен е въпросът за правото на министъра на правосъдието да може да прави такова предложение. Ако се приеме обратното, би означавало, че само хора от Съдебния съвет, от кадровия орган на съдебната власт, могат да си търсят взаимно отговорност, а това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите", коментира той.

На утрешното заседание на Министерския съвет Стоилов очаква да се вземе решение за искане, което МС да представи пред Конституционния съд, което да му даде възможност той да упражни тълкувателната функция - да се отговори на въпроса дали министърът на правосъдието има възможност да иска смяната на тримата висши ръководители в съдебната система при определени обстоятелства.

Стоилов призова следващия министър на правосъдието "да прояви силна ангажираност с тези въпроси".

Прокурорът, който би разследвал главният, следва да бъде избиран на принципа на случайното разпределение и при определени гаранции за независимост, подчерта Янаки Стоилов.

"Тоест няма да има такава длъжност. Според мен това беше една неуместна препоръка – поради липса на самочувствие на българските власти, поради това, че те предпочитат в много случаи да имитират дейност, не намериха сили да аргументират своето предложение. Не знам държава в Европейския съюз, която да прилага подобна конструкция", каза правосъдният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 2 години
Г - н Стоилов виждате ли колко жлъч се лее по вас , засегнахте много интереси и "кучетата "се разлаяха !
19
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 2 години
То е ясно , че ще се пробват , въпроса е кой ще им го позволи ?!
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както едно върховно-главно лице от институция на една власт може да изисква освобождаване на върховно-главно лице от институциите на друга или другите власти така и другата/ите власти в лицето на върховното-главно лице от институциите им могат да изискват освобождаването на върховно-главно лице на таз власт поискала освобождаването на върховно-главно лице/а на другата/ите власт/и,като неправомерни,несъобразени с изискванията действия спрямо основателстващи докумемти за функциите на управлението.
17
1
 
3
 
! Отговори
kires преди 2 години
Така като го гледам, той е с онкологично заболяване. Скоро ще си ходи...
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунист-Професионалист?????Интересно,няма такова нещо.
15
7
 
11
 
! Отговори
= преди 2 години
Всички политически *** се сдобиха с професорски титли и сега умират да ни поучават.Този бездарник на две магарета сеното не може да раздели,тръгнал да бере дерта на олигарсите.А всички знаем, че отдавна е купен с парцалките и професорската му титла е уредена и платена от съответния чичко паричко.Марионетка абсолютна...
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо лошо ли има в икономическите интереси на местните икономически субекти в България? Какво трябва да направи икономическият български субект? 1.Да няма икономически интереси?2.Да няма българска икономика? На този ясно ли му е, че социализмът си отиде заедно с плановата икономика и държавно-партийния монопол?
13
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стоилов, даноо по-скоро се отървем от теб.
12
6
 
11
 
! Отговори
Интереси преди 2 години
Чичко Череп скоро ще ви сложи намордниците ,другаре ! Ще му се кланяте през 2 минути ! Фигуранта ще му козирува с 2 ръце и през 5 минути ще прави "коремното". Чичко Череп само ще му дава знак с един пръст ( разбрахме вече , че ще е среден ).
11
7
 
13
 
! Отговори
Като жабите преди 2 години
Този червен клоун откъде изпълзя ? Кой му е дал право да обсъжда съдебна СИСТЕМА ??? Кой разрешава на такива амеби да се докосват до управление ??? Докога "суверенът" ще е в ролята на п.а.ч.а.в.р.а ???
10
6
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Прав е Стоилов, недай си боже старите икономически интереси като тези на Мултигруп и Обръчите от фирими на доган от времето на "БСП и СиЕ"АД не се прегрупират отново, но с лица като тези Стоилов и рашкоФ, това няма как да не се случи..Когато тези видни другаре за последно бяха във Властта, фалираха банки и се приватизираха предприятия за жълти стотинки, а Мутрите вилнееха като за последно..Служебната хунта на радев затова заложи на старите другаре и товарищи, които фалираха държавата не един път
9
6
 
11
 
! Отговори
130 години апсолютни преди 2 години
Лъжи комунизъм.
8
6
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Чичо Васко няма да е доволен. Слаби сте, момчета. И Янаки, и Бойко Р. Няма да е доволен чичо Васко. Ама Румен Р. да му мисли.
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв е тоя алкохолик.и на кои от името говори.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН са клоуни.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вашата партия сте били само наблюдатели... целият преход.
4
6
 
13
 
! Отговори
Милият преди 2 години
Нахална БСП креатура !
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек, да не ни вземат баничката, дето я вчеме от тях ...
2
5
 
11
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Твърде много думи за да узакони правото на мутрите да грабят под услужливата усмивка на платени магистрати. Честито на печелившите.
1
4
 
18
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Червен кхмер 30 години цуца у БКП