За почивка на море през август броим по 200 лева на ден

Ако семейството е с деца, сумата може да скочи двойно
49
За почивка на море през август броим по 200 лева на ден
Снимка: БГНЕС

Най-малко 200 лв. на ден излиза море за двама през август, пише "Телеграф“ след проверка по родните курорти.

Ако семейството е с деца, сумата може да скочи двойно. От 50 до 100 лева струва нощувка за двама в среден клас хотел по Южното Черноморие. По-евтина почивка може да излезе само в стая с хазяи. Харчовете за храна и напитки гълтат минимум още стотачка от семейния бюджет. Офертите за стаи с хазяи са от 15 до 25 лева за легло. На доста изгодни цени са и апартхотелите в западната зона на Слънчев бряг, която е най-отдалечена от морето. Там стая с две легла струва по 30 лева на вечер, а двустаен апартамент може да се наеме и срещу 50 лева.

Още по темата


Сезон

Този сезон в Бургас се забелязва нова тенденция, която доскоро не беше позната. За разлика от други години, когато туристите старателно избягваха областния център и масово предпочитаха да почиват в курорти като Несебър и Созопол, сега Бургас се превърна в предпочитана дестинация. Семейства от столицата и вътрешността на страната предпочитат да наемат частни апартаменти за нощувки чрез системата Airbnb. Цената зависи от броя на спалните в жилището и от обзавеждането и варира от 80 до 150 лева на вечер. В момента в морския град е невъзможно да се намери свободен апартамент за повече от 3-4 дни. Всички  Airbnb квартири са резервирани и предплатени до края на август. Нощувка на човек в подобен апартамент започва от 35 лева на нощ и лети нагоре, в зависимост от локацията и лукса. Една идея по-евтини  са квартирите в Свети Влас и Черноморец, но и там свободни места трудно се намират.  В Созопол също е пренаселено и вече няма места. Там студио или двустаен апартамент в стария град се дават за 180 лева на вечер.  Минимум стотачка на ден на човек излиза  почивката по Южното Черноморие. Закуската на плажа или на крак в непретенциозна баничарница излиза около 15-20 лева за четиричленно семейство, или по 3-5 лева на човек. Обядът, ако се състои от пица или дюнер, струва средно 6-8 лева, но ако се купи от плажно заведение е над 10 лева. Вечеря в ресторант от среден клас излиза  от 10 до 20 лева. С десетачка отгоре на човек набъбва сметката, ако се включи и аперитив със салата или халба бира с цаца. По традиция цените в крайбрежните кръчми в Созопол и Несебър са в пъти по-високи, затова и там скромна вечеря се умножава по две. В Равда и Ахтопол цените по ресторантите са значително по-евтини. В тези курорти можеш да обядваш и вечеряш  за не повече от 10-15 лева. За платените екстри на плажа сметката на четиричленно семейство набъбва средно с по 20-30 лева на ден. Почивката поскъпва с по 10-15 лева дневно и ако се ползва паркинг. Туристите, които са имали късмет да наемат стая в хотел с безплатен паркинг, но държат да отидат на плаж с автомобила си, трябва да отделят и пари на синята зона. В Бургас това удоволствие струва по левче на час, но в Слънчев бряг е по 2 лева на час.

Крайбрежно

В повечето крайбрежни кръчми по южните плажове кафето струва по 4-6 лева. В по-отдалечените заведения ободряващата напитка може да се намери и за 2-2,50 лв. По-евтино е кафето само от автоматите.

Най-евтините блюда в кръчмата са паниран кашкавал и сирене по шопски или омлет, които струват средно от 6 до 8 лева. Най-скъпи са ястията от морски дарове, като първенец по цени е ястие от омар. Цените за него тръгват от 50 лева за порция. На следващо място в ценоразписа е октопод на плоча и лефер, които може да се поръчат  за 30-40 лева в зависимост от грамажа и категорията на заведението.

На север

70 лева на ден е най-евтината почивка на море, показват данните от Варна. В тази сума се калкулира нощувка от 20-30 лева, храна и дребни дневни разходи. Според изчисленията цената на евтин престой за една седмица излиза 489 лева на човек, 769 лева за бюджетно летуване или 110 лева на ден и 1200 лева за една седмица комфортна почивка, което е 170 лв. на ден. Паркиране на лек автомобил в синята зона на Варна. Там обаче престоят е лимитиран до 3 часа. За паркиране без ограничения се ползват обособените паркинги в града, в които за час се плаща по 1 или 2 лева, като има отстъпки за дневен и денонощен абонамент. На различните плажове средно разходите за чадър са 3 лв. и още толкова за шезлонг. Най-евтино може да се залъже гладът с Cheeseburger (fastfood) – 2,60 лв. Хранене в евтин ресторант излиза средно 13 лв. на човек, а за 2-ма души в среден клас ресторант - 40 лв. Традиционно в капанчетата по брега най-народна е цената на цацата, която върви по 3,50 лева порцията. Попчетата са по 6 лева, а между 8-10 лева е пърженият сафрид, като се предлага и на скара с цена около 10 лева. Барбунът, калмарите и други морски дарове вървят от 6 до 10 лева порцията. Най-скъп е калканът, като порция от деликатеса върви по около 30 лева. Българска бира (0.5 литра наливна) е 2,50 лв., вносна бира (0,33 литра бутилка) - 4 лв. Най-евтиното капучино е 2,50 лв., кафе еспресо - 2 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: мореавгустплаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората обедняха и затова се пренасочват към градския туризъм. Преди 2 години бъх във Варна - двустаен апартамент на 2 улици след "кръглата банка" ни излезе за жълти стотинки (4души) . Винаги можеш да си напазариш он близката бакалия, баница с боза 2 лв, такситата на нормални цени, плажа безплатен, кръчмите за всеки джоб....
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си струва въобще да се ходи на "почивка" в България. Поне не и на южното черноморие. То това не е никаква почивка - няма място за паркиране, няма място на плажа, дори да си съгласен да дадеш 15 лева за чадъри и шезлонги, без да ти се полага напитка, навалица по улиците, чакаш на опашка за елементарни неща, от време на време минават някакви мутри. И крайно неуслужлив персонал в хотела, който едвам говори български (изглежда са някакви руснаци или украинци).
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ух колко сте дребно - нищожни... телевиэор имал, эаведения. тулупска му работа
24
2
 
16
 
! Отговори
До До Мая преди 2 години
Нещо не сте разбрали. Аз не ви завиждам за България, нито хвърлям кал по хората, избрали да почиват тук, нито се чувствам щастлива ако вие ми завиждате за Гърция. Въпросът тук е защо обиждате хората, които са избрали да почиват в Гърция.
23
18
 
7
 
! Отговори
До Мая преди 2 години
На какво да ти завиждам,Мая?Това лято бях на четиризвезден хотел на Равда олинклузив,със собствен басейн,фитнес ,детски кът с люлки и пързалки,тенис маса.Две големи стаи с климатик,хладилник,печка и 50 инчов телевизор. На 10 метра от плажа. В Равда има огромен аквапарк с всякакви забавления за децата. Заведенията са пълни.Та за какво точно да ти завиждам за Гърция?
22
3
 
30
 
! Отговори
Мен преди 2 години
180 за студо в созопол е повече от колкото платих за цяла къща за 7 човека на корфу - 90е. Морето и цялото изкарване е на светлинни години от простотията и мръсотията в созопол. Със здраве си давайте парите на самозабравилите се мутри.
21
5
 
25
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Ха-ха. Това с консервите в багажника за Гърция е новия лаф на завистливите некадърници, както беше едно време "миячите на чинии" в чужбина.
20
8
 
7
 
! Отговори
Payak преди 2 години
Сега с пандемия на бая ви *** му е скъпо ходенето в Гърция. Инъче доматки от двора пърцуцата консервите и по скалите в Гръцките села.
19
11
 
18
 
! Отговори
Нищо не броим. преди 2 години
Цените нямат значение, защото няма да ходим въобще. Много е далече, и е незаслужено скъпо. Който има излишни пари, да плаща, за да се пече като гущер на плажа, да му дишат във врата разни-безобразни нагъзени до него полуголи и вечно гладни нахалитети и да плува в мръсната вода. Ще отидем на морето, ама друг път.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това са цени от 2019 та, сега са нагоре, освен ако не си в някоя кочиина за 40,50 кинта на вечер за спане и не ядеш банички цял ден
17
2
 
7
 
! Отговори
морски преди 2 години
В ктрая на август има намаление.Прекрасно време.
16
5
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Паркингите (макар и платени) почти пълни.Елате с кемпер, щом искате най-евтиното.
15
8
 
6
 
! Отговори
стрина корни преди 2 години
това не е верно , българина е много беден заради Бойко . от къде ше има по 200 лв. на ден ?
14
1
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
за 900 лева- 8 часа на олинклузив в Гърция да, освен ако не си в кучешки приют за 8 дни.
13
6
 
0
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ? преди 2 години
Скъпо ти е на морето, евтино ще е като приемем Еврото.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкоз комплексари не бях виждал от много време - всеки втори се снимал в една салма в Слънчев Бряг ... Плащали по 800 лв да са на сапаре баровците и после изплащат бързи кредити до другото лято ...
11
6
 
13
 
! Отговори
.. do 11 преди 2 години
тия заучени фразички за "българина" някъде другаде. да, ако отидеш с 20 торби от кауфланд на свободното на плажа ще ти излезне. то на тая схема и нашето ще ти излезне евтино. отиди на една таверна с 2 деца и жена за обяд и преди това на чадър с още поне 20 евро консумация и до следобяд преди сладоледите на децата ще си на поне 90-100 еврака. смешни сте с тия заучени соц приказки за народа..
10
8
 
14
 
! Отговори
ето преди 2 години
за това на българина му излиза по- евтино в Гърция и Турция. Перфектно обслужване и ПРЯСНА и ВКУСНА храна.
9
15
 
10
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Като човек обиколил абсолютно целият свят потвърждавам голяма част от написаното в статията, 200 лева е в най-скъпия случай, средно излиза 130-150 на ден за двама, което е категорично най-добрата цена на която човек да си позволи почивка на море, а цените на храни и напитки са най-евтини не само в Европа , но и в цял свят що се отнася до морска почивка, а разнообразието на храна и напитки най-голямо
8
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бях 10 дена на Равда на четиризвезден хотел за 170 лв на вечер.На 15 август пак ще ходим.А който иска да си пълни багажника с храна от България и да ходи по чакъла в гръцките села.

Спонсорирани публикации