Цените на храните нагоре, олиото е скочило с 54% за година

Производители се оплакват, че няма клиенти
113

Цените на основните хранителни продукти са се повишили значително през последната година. Това сочат данните за цени на едно на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Драстично увеличение се отчита при някои зеленчуци. Цените им са скочили от 14 до над 50 %.

Най-масово поскъпване се забелязва при краставиците и морковите. С 54 на сто е скочила цената на литър олио в сравнение с миналата година – от малко над 2 лева, сегашната цена на олиото е около 3,20 лв. Брашното се увеличило с 13%, а сиренето и яйцата съответно с по 8 и 6%.

"Есента настъпва, всичко поскъпва. Пипер си купувам, на 2,50 лв. скъп е за нас, но…", каза Цветана Славчева пред Bulgaria ON AIR.

"Всичко е забелязано отдавна. Цените се качват само нагоре, това е. На всичко!", посочи Георги.

Зеленчукопроизводителите пък се оплакват от лоша реколта заради високите температури. Много от стоката бързо се разваля и се налага да се хвърля.

Иглика е в бранша вече над 30 години. На нея също й се налага да инвестира повече. А цените на родното производство се подбиват от вноса.

"Препаратите, които ги продават не са качествени, а ги продават на много по-високи цени. Всичко е качено не 1, или 2 пъти, а 5 пъти най-малко. Всяко едно нещо е качено, а нашата стока не се качва и не можем да разберем как ще стане ние да оцеляваме", обясни зеленчукопроизводителят Иглика Симеонова.

Клиентите пък намаляват все по-драстично, което допълнително задълбочава кризата в бранша.

"Не 50%, няма хора, наистина няма хора. Не е казано дали е пазарен ден, какъвто и ден да е. Миналото лято също имаше проблем, а това лято се довърши. Няма клиенти!", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До какА,а, а сега на амбразурата. Не можеш да прикриеш престъпленията на Румен Радев, който унищожи бизнеса на хиляди българи през последните 5 години, а сега тези цени се дългата на картелните споразумения между неговите фирми за да имат монополно положение на пазара.
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента бананите са по-евтини от нашите сезонни плодове и зеленчуци.
52
1
 
15
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Спекула,спекула и пак спакула от страна на търговците! Олиото казват нагоре? И защо след като бутилка български олио,се продава в Румъния за 1 лев и 99 Ст български пари? Търговеца обича тези моменти,когато нямаме " правителство"!-:( Тези номера на търговците,лично ги следя от 1989 г до днес уви! Факт!!!!-:((((
51
3
 
11
 
! Отговори
Гочо Секса преди 2 години
Той ей ся Алексейчо Трактора ще ви оправи като вземе пост в ДАНС...муахахааа...има такъв народ бе
50
6
 
4
 
! Отговори
Ран-Ът преди 2 години
Може ощееее......& още...
49
11
 
3
 
! Отговори
noname преди 2 години
Даа ще има гладна зима за гербаджииските комунистически калинки.
48
7
 
5
 
! Отговори
как преди 2 години
Как ги смятате тия проценти... Олиото до преди 8 месеца беше около 1.80 лв., а сега е около 4 лв.!? И цените не са скочили от сега, а още от януари месец като това не е само при хранителните стоки. На някои стоки необходими в дома на един човек, цените скачаха по 2 пъти за месец. Още при предното правителс тво се случи това- януари, февруари, март...
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е те сега Славчу кат даде финансовото министерство на Румен Гечев и ще се оправят нещата ама за нашите хора да не си помислихте че и вие ще се оправите
46
3
 
6
 
! Отговори
филия с мас преди 2 години
А с какво желание скачахте за банани.А тоалетната хартия няма да ви трябва често.
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изловим всички *** на герб и ще гният в затвора поне един мандат.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите се самозабравиха. До такава степен се овълчиха че вече не виждат нищо. А не правят сметка че БОГ вижда всичко. Бог Бави ала не Забравя. Ще ги удари там дето най ще ги заболи. А най ще ги заболи когато удари децата им. Тогава ще има рев и вопли. Бог е казал. Не прави това на човек което не искаш на теб да ти направят. Те и незнаят какво е казал Бог. За тях Бог са парите. Но ще реват когато всички други се смеят.
43
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите на прехода държат всички борси и пазари. На входа мутрата прибира, на изхода цените в пъти по високи. Прекупвачи и тарикати, защото няма защита от държавата. Тиквата си беше мутра също, нищо не е променено от време оно.
42
9
 
7
 
! Отговори
Спекула е всичко !!! преди 2 години
Разбира се докато няма трайно правителство , ще има спекула , дано някой държи сметка като дойде на власт !!! Ама най ме радва че няма да е БоКо ...и партията му ревливи сополанковци........и това ще мине ...ама кефа че оня неандерталец едноличния собственик на БеГеТо....няма да ни го навират в лицето на всякъде ... безценно !!!
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще има глад зимата на Дон Джовани идва
40
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Кухият долар мислите ли , че може да спре инфлацията по стоковите борси в целия свят, която пълзи???Агент Джонатан Уудс!ЦРУ!!!
39
6
 
5
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Олиото свърши, защото пехливаните борци Бойко Рашков и Бойко Борисов бяха са намазали със зехтин, но имаха много як захват и той се изпари, сега прибегнаха до олиото!Борбата е МАЗНА, защото накрая и двамата ще се облажат, а вие протестъри , ще ядете скъпи плодове и зеленчуци, защото нямате кадърни жени нотариуси с по 19 позиции, и шкафчета с кюлчета и банкноти по 500 евра!!!Според мен трябва да има нови избори и този път активността трябва да бъде 7%, а не 27%!Агент Матю Франсис!ЦРУ!!!
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май Костов е виновен за олиото, за друг не се сещам.
37
11
 
7
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
Кой ще плаче за герб бе буахахааа..неграмотния сахер ли?!!
36
2
 
9
 
! Отговори
Кючекчия Мутра преди 2 години
Има такъв народ бе муахахахаа
35
10
 
16
 
! Отговори
555 преди 2 години
Заслужаваме си втора Виденова зима , щом гласуваме за безредието и хаоса . Ще плачете и ще искате ГЕРБ , но ще е късно , защото потъването ще е голямо.