Цените на храните нагоре, олиото е скочило с 54% за година

Производители се оплакват, че няма клиенти
113

Цените на основните хранителни продукти са се повишили значително през последната година. Това сочат данните за цени на едно на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Драстично увеличение се отчита при някои зеленчуци. Цените им са скочили от 14 до над 50 %.

Най-масово поскъпване се забелязва при краставиците и морковите. С 54 на сто е скочила цената на литър олио в сравнение с миналата година – от малко над 2 лева, сегашната цена на олиото е около 3,20 лв. Брашното се увеличило с 13%, а сиренето и яйцата съответно с по 8 и 6%.

"Есента настъпва, всичко поскъпва. Пипер си купувам, на 2,50 лв. скъп е за нас, но…", каза Цветана Славчева пред Bulgaria ON AIR.

"Всичко е забелязано отдавна. Цените се качват само нагоре, това е. На всичко!", посочи Георги.

Зеленчукопроизводителите пък се оплакват от лоша реколта заради високите температури. Много от стоката бързо се разваля и се налага да се хвърля.

Иглика е в бранша вече над 30 години. На нея също й се налага да инвестира повече. А цените на родното производство се подбиват от вноса.

"Препаратите, които ги продават не са качествени, а ги продават на много по-високи цени. Всичко е качено не 1, или 2 пъти, а 5 пъти най-малко. Всяко едно нещо е качено, а нашата стока не се качва и не можем да разберем как ще стане ние да оцеляваме", обясни зеленчукопроизводителят Иглика Симеонова.

Клиентите пък намаляват все по-драстично, което допълнително задълбочава кризата в бранша.

"Не 50%, няма хора, наистина няма хора. Не е казано дали е пазарен ден, какъвто и ден да е. Миналото лято също имаше проблем, а това лято се довърши. Няма клиенти!", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И при Радев ли взеха да бягат вече, той нали им обеща че ще им върне държавата?
33
1
 
3
 
! Отговори
Един888 преди 2 години
До Анонимен 33Поздрави за това, което правиш. Мисля, че това е много важно за бъдещата ни независимост от това, което ще се прокарва като световна политика - да се съгласяваш на всякакви условия само за да влезеш в магазин и да можеш да пазаруваш. надявам се повече българи да могат да се върнат към земеделието и животновъдството. Бог с нами!
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам хиляди фирми да намалят заплатите ан служителите си или просто да ги освободят от работа заради намаленото потребление,---------намаленото потребление идва от ниските доходи заради които младите бягат на Запад , всяка година населението се стопява с 55 - 60 хил.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка мутри
30
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от фигуранта чалгар радев
29
0
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Няма проблем. Още може да скочат.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън,Дрън!Зеленчуците винаги са се гледали поливно, така че сушата не е фактор. Силното слънце пречи, но в последните години се наложиха едни мрежи против градушки, които успешно редуцират повишения ултравиолетов фон. А скъпите препарати са облекчение, но базовите им съставки, от по старо време не са чак толкоз скъпи. Въпрос на познание и вложен труд. Така че място за драма, все още няма, поне на нашите ширини. Цените ще скачат, защото който работи, заслужава и скъпи стоки.А не само търгашите
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да плюскаш евтини хранителни продукти и в същото време да затваряш половината икономика в държавата и да ривеш, че короната е смъртоносна, да не говорим и за суровините за хранителната промишленост ,които вече никога няма да дойдат от Китай!!!Агент Дънкан Флойд!ЦРУ!!!
26
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червената енергийна мафия е надула тока за бизнеса на рекордни нива. Комунистите в момента правят дълбока оран на овчия народ.
25
6
 
14
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Дойдат ли на власт комунисти така става винаги - хиперинфлация и масово обедняване. Очаквам хиляди фирми да намалят заплатите ан служителите си или просто да ги освободят от работа заради намаленото потребление, което следва всяка една инфлация.
24
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме интересуват цените на Мутрите. Всичко си произвеждам. От 50 декара земя изкарвам всичко от което имам нужда. Плодове зеленчуци жито слънчоглед. Много работа е но мен не мее страх. Както са произвеждали дядо ми и баща ми така си произвеждам и аз.Те са обработвали земята с коня и ралото но аз съм механизиран. Най хубавото е че всичко произведено е екологично чисто. Няма нитрати няма пестициди. Оборската тор е най доброто за насажденията. От кравата е млякото сиренето кашкавала и маслото
23
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Тулупа цените си бяха надолу, не лъжи червен ***, твоят Радев ги вдигна ударно за да може да си строи къщи във Авицена. За какво мислиш, че беше миналата седмица там, а?
22
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нощната смяна тpoлoвe, e застъпила вече, ръси глупости и цъка минуси, на коментари против Boждa им! Жалкu бeзмoзъчнu твapu!
21
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите цени се дължат на картелът, който създаде в началото на управлението си служебното правителство - единен орган определя цените в Министерски съвет и задължават фирмите да продават само на тези цени.
20
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените тръгнаха нагоре още от средата на 2020 година при управлението на Tyлyпa!Сега са в инерция от 12 години Дuктaтypa!
19
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на олиото бяха такива и Януари 2021 година . Алабалистики .
18
16
 
7
 
! Отговори
НЯКОИ преди 2 години
ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХА ДА ЗАКАЧАТ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА СЛУЖБ.ПРАВИТЕЛСТВО. ТО ТАКА СИ БЯХА ОЩЕ ПРИ БИБИТКО.
17
3
 
25
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
още нищо не сте видели от Инфлационната бомба, заради печатанате на парички от Брюкселските разбойници!
16
22
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Отново опорка от ГРОБ ли ти спуснаха, ***?3 средни заплати си беше още от последния парламент, който управляваше Кърджалийската...Сега гласуваха да се намалят заплатите, но не успяха!
15
7
 
26
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Какво ни интересува цената на зарзавата и олиото, ние имаме премиер - Шнорхел и бъдещи астронавти!