Въпреки нарастващите случаи масово не се носят маски по столичните пазари

Някои се оправдават с незнание за новата заповед
14 авг 2021 18:20, Нели Христова
97
Въпреки нарастващите случаи масово не се носят маски по столичните пазари
Снимка: БГНЕС

Клиенти и продавачи без предпазна маска за лице са честа гледка по столичните пазари, предава БГНЕС.

След решението на здравните власи извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до 31 август, служебният министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три нови заповеди, с които бяха въведени временни противоепидемични мерки на територията на страната заради идващата нова COVID-вълна. Съгласно една от новите заповеди на всички пазари, тържища или базари в страната трябва да бъде организирано еднопосочно движение на посетители, както и осигуряване на минимум 1,5 метра дистанция между тях. Освен това, въпреки че пазарите са на открито, работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Проверка на екип на БГНЕС на един от оживените пазари за плодове и зеленчуци в София показа, че малцина спазват изискването да покриват устата и носа си със защитна маска.

Едни оправдават действията си с незнанието си, че такова изискване съществува, а други с горещото време, което прави носенето на предпазна маска изключително неприятно. Въпреки това обаче здравните специалисти са категорични, че тя помага за ограничаване на разпространението на заразата, но ако се постави правилно.

За последното денонощия новите случаи на коронавирус у достигнаха 1047. Положителни са малко над 4,5% от направените 22 979 теста. Най-много са новите случаи в София - 211, следват областите: Пловдив - със 151 и Бургас - със 101 новоинфектирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още от началото специалистите и даже who твърдяха че от маските няма полза ама после някои си смениха мнението.
33
2
 
3
 
! Отговори
Епидемиолог преди 2 години
Ало, " гробаря"!! Незабавно сменяй професията!! Щото да не се заразиш от умрелите,които кашлят,кихат и пър.....дят!! Айде на сергията!!
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 Как те контролират чрез маските . По принцип контролът се осъществяа чрез милионите монтирани камери за наблюдение . Ама там софтуерът не може да разпознава лица с маски . Та - как маските помагат затова , да бъдеш контролиран Точно обратното е - затрудняват, или правят лицевото разпознаване невъзможно
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, 36, хората бяха принудени да носят маски по 12 часа и им се прецакаха дробовете бе *** жалък. Има такива професии. Не да си седиш зад компа да чакаш на мама и на татени да си сложиш маска за 10 мин в магазин *** смотан.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някой забранил ли е на феновете на маските да си носят маски въпреки че нарушават по този начин закона за закриване на лицето?
29
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видите като свърши август и какво ще се случи по черноморието е ужас но него казват сега ходете но внимавайте думите на Витанов ще бъдат верни и то много верни.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложи си ти в тази жега маска,патицоо.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашето семейство на пазара никога не носи маски.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Д-р Хаус 2 А другото интересно е , че ако ти се наложи да посетиш банка , съд , общинска институция , полиция и други места , където няма мърдане , съвсем чинно си носиш маската и не ти пречи въглеродния двуокис. От поборник се превръщаш в кротко агънце. Я пробвай да чакаш час-два в поликлиника или болница без маска , показват ти пътя и толкова
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маски долу. Нито помагат, нито нищо - само са средство за контрол.
24
4
 
0
 
! Отговори
До д-р Хаус преди 2 години
Ми *** на зъболекар бе ***. Или за ракия има ама за това, не. Устата му се умирисала та се не трае, после другите му виновни. Седи си у собствената мизерия тогава.
23
0
 
1
 
! Отговори
До ГРОБАР преди 2 години
Надявам се скоро да отдадеш заслуженото на пре09288дставящия се за лекар "д-р Хаус"
22
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28: Като не искаш да гледаш п.ростаци с ниска култура, стой си у вас с маската и се зяпай в огледалото. Аз искам да виждам човешки лица, не маски.
21
4
 
9
 
! Отговори
Епидемиолог преди 2 години
Ало,#20 !! За по голяма сигурност слагай маската / над носа /, надени шлема и скафандъра и се мушкай под юргана,за да душиш пръднята на жена си!!!
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23 Интересна логика . Предполагам живееш някъде я апатамент , я къща . Ообено през студените месеци , отваря много рядко прозорец . Лягаш да спиш , затворено . Как тогава не ти пречи да си дишаш издишвания си въглероден двуокис . Ако пък сте няколко души в стая , още повече въглероден двуокис . Ама пак нямаш проблем . А не може да изтърпи 5 минути в един магазин . Сумати лекари и други хора могат часове наред да дишат през маската , ама нашето бебе , не може . Детски работи
19
14
 
5
 
! Отговори
До Проваксър преди 2 години
И аз съм ваксинирана с 2 дози от няколко месеца, но нося маска и спазвам правилата. Проява на ниска култура и на наглост е да не носиш маска на закрити обществени места и при пазаруване от външен бар или пазар.
18
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нарастващи случаи.. Свърши вече. Няма кой да се върже. Никви маски. Две години цирк са достатъчни.
17
2
 
5
 
! Отговори
До #20 преди 2 години
Маски на плажа?? Ха ха ха!! Ами тия държави не са застраховани от присъствието на ***!! Схващаш ли бе тикво??
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18 месеца някои също не могат да проумеят , че спазването на съвсем елементарни , обикновени неща , може да спести налагането на по-тежки ограничения . Ама на кого да обясняваш и как да им го обясниш . Пълно е с хора , които продължават да си хвърлят торбите с *** през терасите , за какво да говорим изобщо . И не са представители на малцинства нещо , разумни уж , уж интелигентни , ама за една торба *** .....
15
4
 
13
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
До#18 !! Нямам заболяване,но не желая да вдишам обратно издишания въглероден двуокис!! Схващаш ли бе тикво??