Протестът в София продължава, движението в центъра е затруднено

Алибегов: Няма да спазваме мерките, ще протестираме всеки ден във всеки град
8 сеп 2021 18:15, Анисия Иванова
431

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Протестът на собственици на заведения срещу по-строгите Covid мерки в центъра на столицата продължава. Той е подкрепен и от редица други браншове. Демонстрацията започна на площад Народно събрание, след което протестиращите се преместиха пред Министерския съвет, където поискаха оставките на служебните министри на здравеопазването и на туризма Стойчо Кацаров и Стела Балтова.

В началото на демонстрацията депутатите Мая Манолова и Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме", както и Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Любомир Калимански от "Има такъв народ" се опитаха да излязат сред протестиращите, но бяха изгонени и освиркани.

Евгени Беневречки от Федерацията на таксиметровите шофьори изрази категоричния глас на протеста: „Не ги искаме тука. В затвора ги искам!".

Още по темата

"Хората са абсолютно прави да са настроени така срещу всички политици. Виждате какво се случва в залата (на парламента - бел. ред.). Карат се за бюджета от сутринта до вечерта“, коментира Николина Ангелкова от ГЕРБ, цитирана от БНР.

Протестиращите не са съгласни с това, че нощните клубове и дискотеките ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят с ограничено работно време от 7 до 23 часа. От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 хил. души не са получили компенсации от предишното затваряне.

"Ние няма да спазваме мерки, ще има гражданско неподчинение до момента, в който не бъдат изготвени социално-икономически мерки, за да сме сигурни, че този път няма да останем на улицата", посочи председателят на Асоциацията Ричард Алибегов.

По думите му тези мерки трябва да бъдат изготвени с браншовите организации. "Докато това не се случи, ние няма да спазваме нищо. От днес ще протестираме всеки ден във всеки град, докато това безумие не спре. Тази мярка за затваряне на заведения не води до абсолютно нищо. Или се затваря всичко за кратко време, или не се затваря нищо. Измислени мерки не спазваме", добави Алибегов

От Асоциацията на заведенията призоваха политиците да се върнат в парламента и да гласуват "поне един милиард лева" компенсации за затваряне на заведенията. В актуализацията на бюджета се предвижда сумата да бъде между 420 и 430 милиона лева.

Протестиращите носят плакати с надписи - "Който затваря, трябва и да плаща".

Шествието се отправи по бул. „Дондуков“. В центъра на столицата - по ул. „Раковски“, по бул. „Цар Освободител“, както и по бул. „Дондуков“ движението е силно затруднено.

Протестът се подкрепя и от други браншове. Преди часове две големи туристически организации сформираха кризисен щаб за спасение на сектора. Те разкритикуваха отново въведените ограничения за работа на заведенията, а председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов каза, че националният протест в София днес е част тези опити.

По-рано днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че въпреки протестите заповедта с новите ограничителни мерки няма да бъде променена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
14
 
22
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 години
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
233
9
 
22
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Утре протест за високите цени на горивата.Зимата за тока и парното.Фигурахта пада.
232
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигурантажа на екарисажа...
231
29
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протеста съвсем очевидно е организиран и платен от ГЕРБ.Предишния път когато ГЕРБ затвориха всички заведения тези бармани и сервитьори не протестираха, нали така? Тогава Банкянския им плащане да кротуват. Сега същия плаща от онова чекмедже, за да създават хаос. На тези номерца ГЕРБ са факири. А помните ли КПП-тата по времето на Тuквyнuй Haглuй?
230
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуране, пристигна "Дизелът червен" ! Чемадан, вокал и абирайся атсюда...
229
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.нар. "Протест" умря още към 16,00 часа ... И Тарзан отиде да си вземе парите от централата на Герб ... Много интересно какво ще последва ... Миналата година протестирахме близо 6-7 месеца всеки божи ден ... Тарзан дали ще издържи така ... ???
228
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ричката на анабол ли е? Не ми се вижда съразмерен.
227
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И компаньонките ли са на протеста?
226
14
 
11
 
! Отговори
Бay преди 2 години
повечето са младежи. Бармани и сервитьорки. Ако пазихте възрастните нямаше да има мерки.
225
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е ли българския народ господин президент? Те не заслужават ли вашата подкрепа?????? Или е само за отбрани???????!
224
14
 
28
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Къде е сега Другаря с вгиднатия Юмрук?
223
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това само началото другарю!!
222
4
 
12
 
! Отговори
Тожо преди 2 години
Кат глеам колко изнервен е бат Ричи неми са мисли ако ги зачатка тес менистри
221
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снимките къртят отвсякъде. Личи си че тия не са чели плакатите , които държат. Обаче са им прилежно разпечатани. Колко ли струва цялото мероприятие. Просто е интересно от бизнес гледна точка. А и предвид, че това са пари откраднати от нас.
220
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям всички протести срещу абсурдните мерки само едно не разбрах кой на какво е председател единия на асоциацията на заведенията другия също съвсем се обърках от толкова много сдружения и председатели.
219
6
 
14
 
! Отговори
абе да попитам преди 2 години
стадото на тримата овчари там ли е , на плажуващия ицко , мажоретките на мая общата , или тях ги активират когато Борисов е на власт ?
218
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата сам се издава, че е в основата на това, защото негови хора са разпръснати между протестиращите.
217
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що че правим?
216
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протест на кръчмари и бакшиши?Ние сме сигурно най-богатата страна, шом имаме толкова много от горните типове.Защо не се хванат нещо я говедари, я берачи на чбълки ???Така де, докато свърши кризата. Аз като съм дизайнер на електрически коли, мислите ли, че не мога стана добър кръчмар? Абе не е ли пределно ясно, че неможещи и неучили нищо няма да взимат смислени пари. Само БГ е страната, в която една проста мутра е по-високопоставена от мозъчен хирург, И това ни е наследство от Тошо - оня преди
215
19
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Само така! Браво! Протести и затваряне на цяла София. Да види Фигуранта какво е, когато Черепа му плащаше и софиянци не можеха да се придвижват. А и нали дрогарете комунисти тук пишеха, че падне ли веднъж ГЕРБ и НОЩ и Ковид измамата щяла да лъсне и да се приключи. Е, паднаха и двете, ама умрелите и заболелите се увеличиха :)))