Ръст от 37% в търсенето на имоти в София, кои са предпочитаните квартали?

Полугодието - най-силното за брокерите от 2009 г. насам
15 сеп 2021 21:30, Елка Василева
78
Ръст от 37% в търсенето на имоти в София, кои са предпочитаните квартали?
Снимка: архив, БГНЕС

Расте пазарът на недвижими имоти в шестте най-големи града в страната, които заедно генерират 38% от всички сделки за полугодието - с два процентни пункта повече в сравнение с преди две години.

На най-големия пазар - в София, ръстът е 23.4% до 16 419 сделки.
Полугодието се определя като най-силното за брокерите от 2009 г. насам, предаде БНР.

Костинброд, който е на 15 минути от метростанциите "Люлин" и "Сливница", е показателен за разрастването на големите градове по периферията, отчасти покрай желанието на хората да живеят по-близо до природата. Допълнителен фактор за това са и трудовите мигранти, които идват да работят в големия град и за по-евтино купуват имоти в периферните му селища.

Мигриращите към София купуват в Перник и там ръстът на сделките за полугодието е 23%, а в Ихтиман - почти 28%.

За българина инвестицията в недвижим имот е най-важната и когато може, прави първо нея. Алтернативните инвестиции – например в новите криптовалути, са следваща стъпка, коментира пред БНР брокерът Анас Хамид.

Допълнителен фактор за вложенията в имоти са добрите условия за ипотечни кредити, които дават банките.

Според Хамид и сега хората се боят да купуват „на зелено“, но се привличат от изгодните цени. В съвсем начален етап цената може да е с до 20% по-изгодна, отколкото след Акт 16.

След първоначалния шок при появата на пандемията хората по-смело купуваха имоти. Парцели за строителство и къщи около града са много търсени и повечето са изкупени, допълни брокерът. В същото време продължава търсенето на апартаменти в града – на добра комуникативна локация в добре устроени квартали.

В София ръстът на пазара на имоти е около 37% в сравнение с миналата година.

Най-търсени са южните и източните райони – „Борово“, „Манастирски ливади“, „Красно село“, „Хладилника“, „Хиподрума“, а също така „Кръстова вада“, „Младост“, „Изгрев“, „Дианабад“ и други.

„Във всички квартали има търсене. Хора, което са живели в „Надежда“ или „Люлин“, търсят за инвестиция имот в същия квартал“, отбеляза Хамид. „Овча купел“ също става доста привлекателен район и заради метрото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
1
 
! Отговори
Една българка преди 2 години
Определено бих си купила апартамент в Истанбул или Атина ,а не в София.По-евтино е и по-хубаво.
57
0
 
1
 
! Отговори
71 преди 2 години
До 68/70Гроздето е кисело, а?
56
1
 
1
 
! Отговори
от 68 до 69 преди 2 години
от 68 до 69 Нищо подобно, особено след като има държави, в които необитаеми жилища се санкционират. Идеята, е че имотите, жилищните такива, ще престанат да бъдат инвестиция, както и е редно. Като искаш да инвестираш - инвестирай в друго, жилището е особен елемент, който не трябва да подлежи на инвестиции, а трябва да бъде обитавано.
55
7
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
До всички инвеститори и многоимотни!Не е далеч времето, когато държавите ще въведат драстични данъци за второ, трето и т.н жилище, на запад дори в момента има данъци за необитаеми жилища. Германия пък изкупува от големи наемодатели жилища, за да може да има по-добра достъпност на жилищата до обикновените хора. Жилищата ще спрат да бъдат търговска еденица, а социална необходимост и дори човешко право, тъй че това ненормално търгашество, което се надува от строители и банки ще спре някой ден.
54
3
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
До Дидо 53 - Браво на тебе човече. И аз така и ми олекна много!
53
2
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
А-а-а-а, не! В гетото отивам само по голяма нужда!
52
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Оферта от вчера. 35г панел в Младост1 61кв. 93к Евро. Бах тая луда крава..
51
1
 
10
 
! Отговори
Гъчо преди 2 години
Много хубаво сравнение с 2009, щото се сещате какво следва! А на "инвеститорите" в имоти ще им кажа само, че един апартамент в Слънчев бряг 2008-2009 вървеше около 70 хиляди евро, сега същия се продава за 40 000 и няма купувачи! Сами смятайте колко са "спечелили" ...
50
4
 
23
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
В София живея от 5 години и толкова кисели, недоволни, вероломни хора бях виждал. Изглежда анонимността, която дава големия град ги кара да мислят, че са защитени. Но толкова криваци на едно място не съм виждал. Жените изтормозени а мъжете нервни като жени, плешиви и мърляви. Иначе има хубави и относително спокойствие ако не си в гетата Люлин и Обеля. А да и с някво страшно самочувствие, че са кореняк софиянци а потеклото им общаци и продавачки.
49
5
 
8
 
! Отговори
иво преди 2 години
ЗА ИМОТИТЕ ПИТАЙТЕ ДАМАДЖАН- РАШО ! ТОЙ Е КОМПЕТЕНТ Ф ТАЯ ОБЛАСТ !
48
1
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Най-важното за един имот е да имаш свестни съседи. Това го запомнете от мен. Може да си купиш много скъп имот но ако съседите ти са скапаняци имоти не струва и стотинка. Аз съм много доволен от моите съседи. На моя етаж още две семейства. Едните винаги ни черпят на Задушници със сладки а другия съсед колкото пъти ми се е случвало да мъкна мебели, винаги се спуска да помага. Съвсем скоро мъкнахме нов хладилни, веднага се спусна човека и отмени децата ми и жената, без да му искам помощ.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от редовните пропагандни статии от фалшивото днес.бг
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копувайте на високи цени и ниска ПЛАВАЩА ЛИХВА, чакам момента когато лихвите скочат, и ще плащате ВИСОКА ЛИХВА НА ВИСОКА ЦЕНА! Колко ли ще фалират??
45
8
 
23
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
Живях 17 г. в София и се РАДВАМ,че се махнах!Градът се НАПЪЛНИ с всякакви МАХЛЕНСКИ навлеци,турбо гъзари и чорбаджий!Продали нивите/кравите/къщата на баба и дядо и се изсипаха с 20 годишното БМВ/Ауди/Мерцедес,натоварено с компоти и домати!Дават по 2-3 хиляди ЕВРО! за м2 не къде да е,а в"Ман Ливади"/"Кръстова Вада"!После се тупат в гърдите пред селските им как живеят "на Софията",ама са едни прости ***,бачкащи в Кауф/Билла?Лидл за 1500 лв.....Нема такива добитъци!
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Организацията на архитекта на София, начина по който е уреден тоя град, да няма една публична паркинг структура, е уникално неадекватен. Тоя град се самосаботира...качеството на живот е трудно и не донаса удоволствие. Неуреден град, но хората са свикнали...
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не бих купил в София. Ако е за инвестиция на тези цени има достатъчно добри оферти в чужбина. Как пък може някой да си помисли да купи нещо в Ихтиман? *** вече са повече от 50%
42
7
 
9
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Аз може да съм малко ограничен, ама кой ще живее в тези жилища като София е с отрицателен естествен прираст, привличат се незначителен брой чужденци, а от провинцията масово се насочват директно към Англия, Испания и Италия?
41
6
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Балонаджиите да почакат още малко, към 300-400 години за да се спука балона и да си купят жилище за 7000 лева, като при бай Тошо :))))
40
1
 
9
 
! Отговори
ФейкньоваяСтатуЙка преди 2 години
Кой има нужда от такава не проверуема статия с посочените %-ти и цени. Единственно голямите строителни фирми които са загробили огромни кредити които при продължилата кправителствена криза неможаха да закърпят дългове, намерят плащащи купувачи и и освен паника леле- подобре ново от колкото опиканостаро. И друго нашите хора работещи в чужбина също се уреждат с имоти там където са се заземили. В Софияи голямите градове намаляха хората с ефтините панелки.кой продал, кой заменил или кой само починал
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не вярва. Обаче, има много ба###лами дето се вътриха. А, най-много боли у ду--#пето. Щото Мафия построи много офиси и сега к@#@ур. Никой не ги наема. Лапайте ку@#$рове мутри!!! Да се задавите и вие и вашата клиен!$!%тела.Хайде, кога ще рекетирате някой фирмичка, мандра за сирене, някой частен бизнесмен? Нещо, чувам Ви заменят и скоро в новия затвор дето го строят с парите на норвежците. Като го построят ще ви тикнат за три месеца всичките.