Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата

Масово се търсят лаборанти и фармацевти насред пандемията
17 сеп 2021 10:33, Елка Василева
212
Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата
Снимка: архив, БГНЕС

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише "Монитор".

Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия. Възнаграждението, което се предлага на нашите медсестри, е средно около 3000 евро. В допълнение обаче влизат трудов договор, осигуровки и застраховки, коледни и ваканционни добавки към заплатата, възможност за настаняване на преференциално ниска цена, покриване на транспортните разходи до работното място, както и онлайн обучение по немски език.

Данни

Наши медицински сестри се търсят също в Кипър, където предлагат 3521 лв. месечно с допълнителни бонуси, покриване на самолетен билет и разноски по заминаване, както и на част от разходите за квартира. При извънреден труд се заплаща допълнително.

Нидерландия пък предлага на нашите медсестри заплата от 3400 до 4000 лв., самолетен билет, покриване на част от наема, 24 дни платен годишен отпуск и 3-месечен онлайн курс по нидерландски език, по време на който компанията осигурява 680 лв. месечно.

В същото време у нас медицинските сестри получават от 550 до 1500 лв. в повечето случаи. Най-ниски са заплатите в общинските забавачки, а в частните болници и центрове по-щедрите предложения може да стигнат до 1800 лв. По данни на Националния статистически институт към края на миналата година в болниците у нас са работели 29 160 медицински сестри, от които 6258 са в столичните лечебни заведения. Това обаче е много под нуждите на страната.

Кадри

И в момента много лечебни заведения търсят кадри. Дори големите болници са закъсали за медсестри. Шест обяви са публикувани само от „Пирогов“, където се търсят кандидати за отделенията по урология, диализно лечение, УНГ, анестезиология и интензивно лечение към Клиниката по изгаряния и в Клиниката по гнойно-септична хирургия. От лечебното заведение обаче не са посочили каква заплата предлагат.

С обява в известен сайт за работа медицински сестри търсят и от УСБАЛ по онкология. Там кадри са необходими за Отделението по анестезиология и интензивно лечение. УМБАЛ „Св. Екатерина” също търси медсестри за няколко отделения. Заплата отново не е посочена, но в описанието към обявата е отбелязано, че се предлагат ежемесечни ваучери за храна на стойност 60 лв.

Военномедицинската академия (ВМА), УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, МБАЛ Националната кардиологична болница, МБАЛ „Света София“, УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и Варна, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ – Бургас и УМБАЛ – Поморие, са сред останалите болници, които търсят медицински сестри.

Глад

Гладът за медицински сестри е сериозен, но това не са единствените специалисти, които се търсят под дърво и камък насред пандемията. Десетки са например обявите за лаборанти. Такива кадри набират както лаборатории, така и лечебни заведения. Заплатата, която се предлага, е около 1200 лв. В много от обявите обаче не е посочено месечно възнаграждение. Стотици са и аптеките, които имат свободни позиции за фармацевт. Заплатата за помощник-аптекарите е около 1500-1700 лв., а тази на магистър-фармацевтите е около и над 2000 лв. За сравнение обяви има и от аптеки в чужбина. Така например обект в Малта търси да назначи фармацевт срещу 2500 евро заплата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия 3000 евро са като 3000 лева с разликата че в Германия данъците са още по високи спрямо нашите .Стандарта,цени на всичко е много по голямо ...
142
0
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
До 93:ДОБРЕ ШЕФЕ ТАКА Е
141
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Засмях се Ти какво очакваш? Работодател да взима от клиента 2000 и да ги даде на теб? Не забравяй, че при него са примерно 3 човека, а работа може да има за 1. Плаща за офис, сметки, търси печалба. На това имаш отпуски и болнични, които, като работиш за себе си, поемаш сам с 0 доход. А работодателят трябва да ти плати за това време. Така че хубаво, дето си намерил сам клиенти, ама не говори за работодателите, докато не стане сам да си от тях и да видиш как е.
140
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложете им и задължително ваксиниране, та съвсем да я втасаме..
139
2
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
До 135 ЯВНО НЯКОЙ Е ВЗИМАЛ ПАРИ ОТ ЧЕРНИТЕ КАСИ ЩОМ В БЪЛГАРИЯ ПО ДОБРЕ ОТ GERMANY
138
1
 
30
 
! Отговори
kk преди 2 години
При толкова много бармани и сервитьори, дето ревът че са гладни, нямат работа, имат кредити..пък вие мед сестри търсите...Ами да се преквалифицират сервитьорите и цветарките, ама...то се иска четене няколко години, яка работа, отношение и ОТГОВОРНОСТ. Друго си е крак въз крак и кафенце
137
25
 
29
 
! Отговори
= преди 2 години
В Германия 3000 евра са нищо.Наемът за една мижава стаичка е 1000.Синът ми учи там,завърши и работи 3 г. Взимаше 6000 евра като квалифициран програмист,късаха го от бачкане по 10 ч.на ден,но с тези пари нямаш никаква перспектива,цял живот оставаш под наем и караш стари коли.Върна с в България и започна работа в голяма фирма за 5000 лв.,купи си хубава нова кола,направи си фирма,вече има 30 служители, здраво работи и здраво печели.В Германия това е невъзможно.
136
0
 
32
 
! Отговори
БГ преди 2 години
До ФактиТо е ясно, бизнесът в България не обича да дава нормални заплати и т.нар. фирмаджии трупат пачки за сметка на служителите. Само реват, че нямало кадри. Не господа бизнесмени, кадри има, но не за жълти стотинки. Последната мода е внос на служители от Киргистан, основно в ресторантите и обслужващия персонал и естествено защото са евтини.
135
0
 
40
 
! Отговори
гръцки митничари преди 2 години
И да ви кажа - - в Германия нищо никой не дава...... Изкарват ги с труд тия хиляди евра сестрите......с тежък труд, вЕрвайте ми !!!
134
1
 
15
 
! Отговори
Име преди 2 години
Така поне има натиск да се повишат заплатите и у нас, иначе работодателя не вдига заплатата, като знае, че има още трима като тебе, които чакат за място.И само за информация, до 2014 г в българи не можеха да работят своободно в германия, сега може, затовя бягат натам. А разликите в заплатите през 1997 или 2007 са били още по-големи, много хора още тогава щяха да избягат. но нямаше възможност.
133
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига сте живели по-добре от германците. Най-мизерните изпаднали племена от Афганистан и Конго ходят в Германия, а не остават тук..защо ли?
132
4
 
13
 
! Отговори
Смешници преди 2 години
С тези ПАРИ за КЪДЕ? Криви сметки левове са само за България. В Германия 2 000 или 3 000 евро не е висока заплата и се равнява по Българските стандарти на 800 - 1300 лева. Глупости се пишат в Германие не се плащат пари в левове а в Евра има голяма и огромна разлика в икономиките и мащабите в държавите, за да се пишат такива просташки сравнения.
131
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да актуализират обявите на 800лв държавна заплата + 5000лв от чекмеджето на Бойко. Така няма да загубим и малкото останали кадри.
130
17
 
7
 
! Отговори
Зойка преди 2 години
Не се лакомете за високи заплати щото после ще ривете. Като ви надуят заплатите , цените също се надуват. Така че не лакомейте че после да няма не разбрах.
129
4
 
3
 
! Отговори
Търсят преди 2 години
Кой да върши мръсната раота! Бод бод,бодът ги парите! Много се отказват да вършат нечовешки неща,разбраха истините, в Испания една сестра разказва как са наплашени от натиска и са биели само плацебо тя и колегите ѝ а истинските ....имало си хора!
128
23
 
20
 
! Отговори
ЛЪЖИ преди 2 години
СИНЪТ МИ РАБОТИ В ГЕРМАНИЯ И Е С ЗАПЛАТА 5000 ЕВРО,НО ДАНЪКА МУ ЗАЕДНО С ЗДРАВНАТА ОСИГУРОВКА Е 52% И ТОЙ ПОЛУЧАВА 2600 ЕВРО ,ОТ ТЯХ ОТДЕЛЯ 800 ЕВРО ЗА НАЕМ И ОКОЛО 150 ЕВРО ЗА ТОК И ПАРНО,ОСТАВАТ МУ ОКОЛО 1600 ЕВРО,НО КИЛОГРАМ ТЕЛЕШКО Е НАД 30 ЕВРО,СВИНСКОТО Е НАД 15 ЕВРО ,НАВСЯКЪДЕ Е ЗОНА ЗА ПАРКИРАНЕ ----НИЕ ЖИВЕЕМ ПО ДОБРЕ ОТ ГЕРМАНЦИТЕ,НО ВСЕ РЕВЕМ
127
6
 
10
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Някой няма понятие и драска неверни работи за заплащането на мед.сестрите в Германия. А и ще чакате много дълго и няма да дочакате тези заплати в Германия и то на чужди работнички....
126
4
 
18
 
! Отговори
Майстор преди 2 години
Цялостно моите наблюдения е, че българите са си евтина работна ръка, която обаче не е на нивото на западноеропейците като производителност. Ние се опитваме да минем винаги най-тънко, да се скатаем, да обясним как няма нужда да си даваме зор и т.н. Европейците и американците, са много по-добре в това отношение - работят здраво и менджмънта им също държи здраво юздите. Заплатите просто отразяват това различие
125
2
 
17
 
! Отговори
Емигрантка преди 2 години
Отговарям на въпроса- в Австралия при $10000 месечна заплата- здравната вноска е 1.5% от годишната заплата ичи $150 на месец пенсионнито осигуряване което се заплаща от работодателя е 10% от годишната заплата или $1000 месечно. За информация без данъчен номер не може да се започне каквато и да е работе- пълно работно време, почасова или временна. Всеки започва с подписан договор, всичко е заведено в Данъчния отдел: бизнеси и работници всички плащат данъци. сив сектор е несъществуващо.
124
0
 
10
 
! Отговори
До СБ 126 преди 2 години
Нямаш си на идея колко си прав!Във фактурата, която ми издадоха в швейцарска детска клиника, бяха разбили тарифата за консултация с професора,завеждащ клиниката, на части от по 5 мин. За всеки от 5-те мин се плаща по 250 шв.франка.