Едва 18% са се преброили електронно, очакванията били за 60%

При хакерската атака няма изтичане на данни, категорична е Магдалена Костова
17 сеп 2021 15:52, Анисия Иванова
84

"Към 6:00 часа тази сутрин са се преброили 1,230 млн. души. Това са 18% от населението, нашите очаквания бяха за над 60% от българите да се възползват от електронната услуга", заяви директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт Магдалена Костова в студиото на "България сутрин".

Тази седмица стана ясно, че Националният статистически институт ще удължи срока за електронното преброяване. Първоначално то трябваше да приключи на 17 септември, но вече може да се преброим онлайн до края на месеца.

Костова е категорична, че при хакерската атака в първите три на преброяването няма изтичане на лични данни.

Още по темата

"Хакерските атаки образуваха огромен трафик, който блокираше системата. Имаше проблем с информационната инфраструктура. Мощта на атаката беше толкова голяма, че компетентните институции казаха, че няма държавна инфраструктура, която да издържи на този натиск", подчерта Костова.

Тя успокои, че вече има осигурена техническа инфраструктура, която да спира този вид атаки. От думите ѝ стана ясно, че най-честата грешка, която се допуска при електронното преброяване, е при самата регистрация в сайта.

"Трябва да се внимава как се изписва имейлът, с който лицето се регистрира. Заради допусната грешка няма да получи линк за потвърждение и няма да може да се преброи. Когато човек усети, че е направил такава грешка, трябва да изчака два часа - време, в което данните се изчистват, и може да направи нова регистрация", обясни Магдалена Костова пред Bulgaria ON AIR.

Важно уточнение, което тя направи, е за преброяването на роднини и близки, които живеят на друг адрес.

Тя обясни и стъпките за електронното преброяване. "Трябва да се направи нова регистрация с техни данни и с друг имейл. Ако човек има няколко жилища, трябва да регистрира само едно от тях в преброителната карта. Другите ще бъдат отчетени като необитаеми или ще бъдат преброени наемателите, ако има такива", уточни директорът на "Демографска и социална статистика".

В НСИ отваря помощен център, в който хората могат да получат съдействие на място за електронно преброяване. Той ще работи от 9:00 до 18:00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората не са длъжни да имат компютри и интернет, за да се броят електронно. От НСИ си мислеха, че ще си спестят работа по този начин, ама не.
50
0
 
4
 
! Отговори
figil преди 2 години
Пробвах се първият ден да се преброя не стана , днес от любопитство дали им работи сайтът пак пробвах. Заключение : отваря сайтът , кликвам на ''преброй се тук'' и след 3 мин зареждане, изписва ерор522 :) , така няколко пъти.
49
2
 
7
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ни, ще се преброим, ни, ще се ваксаме... Пълен бойкот на утрепаната политическа класа...))скоро спираме и данъци да плащаме....
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва 18% - че като знаете колко е процента що да се броим бе? Ама да не се окаже, че тези 18 процента са всъщност всички останали да населяват тези земи, другите я Ковида, в бялата мафия, я имотната мафия, я нещо друго и са на 2 метра под земята (е някой може и на по-плитичко, или да отлежават в некой бидон). Язе се преброих тая сутрин без проблеми а имах проблем да сметна квадратурата на кухнята, но на въпросите за нужника съм на 6+
47
2
 
10
 
! Отговори
У преди 2 години
Не знаем за какво ще използват събраните данни, но е сигурно че едната цел е да се види колко функционално неграмотни сме станали. Човек който не може да се регистрира и справи с написани на български инструкции, трудно ще се справи и със съвременна машина за производство на нещо. Съответно компаниите ще се насочат към друг "мат'риал" на друго място. Може да сме природно умни, но вече не е достатъчно!
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60% да предпочетат електронното преброяване в антиваксърската купчина гюбре на Европа? Това е смешно.
45
1
 
8
 
! Отговори
Пробвал преди 2 години
Точно се опитах да влезна и да се преброя на страницата на НСИ.Хвърля сървърна грешка 500.30Пак е изненада, че системата е регистрирала цели 18%
44
0
 
2
 
! Отговори
ТестКит преди 2 години
до 49 Ей така хахахаха ядосваш ли се или само така изглежда. Обясни ми да и пак не ми стана ясно, аз официална оферта не съм виждал, но ако намериш ми дай линка. Как оцени че сайта не струва и 5 000лв. пак ми е интересно? Колко човека работят в екипа, това през института за статистика ли е изготвено с обществена поръчка към независима държавна компания? Аз не съм разглеждал обществената поръчка, защото не съм кандидаствал за изготвянето на softwear-a, но ти ако си дай повече инфо плс
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как ли - на преброителя дават 500 лв., а иначе отчитат че му дали 1000 лв. и ко 20 000 преброителя по 500 лева ко праи едни 10 млн. в нечии джоб
42
3
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 2 години
как ли - сайт дето не струва и 5 000 лева да се изготви, 20 000 000 платени! ей така!!
41
4
 
0
 
! Отговори
ТестКит преди 2 години
до 48 Как се преразпределят десетки милиони с преброяване? Това е интересно изказване, което искам да разбера.
40
5
 
14
 
! Отговори
Полицейска Държава преди 2 години
Ако знаете колко сме, т.е. че 18% от нас са се преброили онлайн, защо ни броите?! за преразпределение на едни десетки милиони ли като разходи!
39
1
 
18
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Ъпсурт и Парадокс - Не Знаят Колко Сме и За Тва ни Броят, но Знаят че 18% от Нас са се ПреБроили ОнЛайн - нова Математика! Ами може Населението толкова да е намаляло, че тия според Вас 18% да са реално 50%!!
38
4
 
4
 
! Отговори
Старата мома преди 2 години
Щом аз успях да се преброя без драми, значи всеки средняк може. Не е трудно и отнема точно 10 Мин с регистрацията.
37
1
 
1
 
! Отговори
ТестКит преди 2 години
до 39 Човек помоли някой роднина да те преброи с негов имейл, аз баба преброих с друг мой имейл защото бабичката е 32 набор. Има начини, но трябва да е някой твой близък. Можеше да направят и гишета по пазарите за преброяване за да не ходят по домовете, но това е голяма галимация вече.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно в началото тук излезе една статия за преброяването, прочитам я и никъде не се споменава адреса на сайта, трябваше да го намеря сам през гугъл.https://e-census2021.bg/smartcensus/Home
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
37: Веселине, Веселине, пишеш в Гугъл преброяване в БГ 2021 и всичко ти излиза. Стига сте се оправдавали фе, стига. Регистрирах се точно за 7 мин, и без никакъв проблем. Да, не съм в БГ но не чакам пак на някой да те оправя.
34
2
 
0
 
! Отговори
!! преди 2 години
Това с хакерската атака не е проблем в инфраструктурата - нали за това ползват cloudflare. Ако го бяха направили както трябва, нямаше да има никакъв проблем.Да не говорим, че има и други абсолютно елементарни решения - като например да качат всичко в някой облачен доставчик - например амазон - да ходят хакерите да флудят амазон да видим как ще стане.
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се преброя. Ежемесечните данъци, които плащам, са четирицифрени. Плащам всичко честно и почтено. Жена ми е също като мен. Пробвахме 10 пъти да се преброим- всеки път сайтът не работеше. От тук насетне няма да пробвам нито един път повече. Преброител не може да ме намери вкъщи, защото от няколко месеца живея на вилата си. Дори да дойде тук, нито ще се занимавам. Нека ме глобят, ще станат за смях, защото имам и доказателствата, финансите, и времето да ги осъдя заради неработещия сайт.
32
9
 
8
 
! Отговори
Зрител преди 2 години
*** не вярва на технологиите. Нито на ваксини.