Какъв ще е отговорът на ГЕРБ на "хвърлената ръкавица" от Радев?

Политолог: Липсват кандидати за президент от основни партии, не е сериозно
74
Какъв ще е отговорът на ГЕРБ на "хвърлената ръкавица" от Радев?
Снимка: БГНЕС, архив

Липсата на кандидати за президент от основните политически партии издава несериозно отношение към президентската институция и не е добро послание към избирателите. Това заяви политологът доц. Борис Попиванов пред БНР.

Още по темата
По думите му няма предизвестени победители преди изборите за държавен глава и е трудно да се прогнозира, защото не знаем кои ще са участниците.

Според доц. Попиванов от ГЕРБ ще излязат с алтернативна провокация на "хвърлената ръкавица" от Румен Радев към Бойко Борисов с предложение да се включи в надпреварата за президент.

"Президентската интрига може да захлупи интригата на парламентарните избори, която е не по-малко важна", коментира политологът и обясни: "Винаги е по-интересно да се говори за персони, отколкото за политики и програми".

Той определи такъв превес на интригата за президентските избори като грешка, защото ситуацията предполага сериозен разговор между политическите сили за решение на поне три големи проблема на обществото - Covid вълната и слабата ваксинация, цените на тока и инфлацията, която изяжда доходите на българите в навечерието на зимния сезон.

"Това са все проблеми, които не могат да бъдат решени от служебно правителство, а от управление, което предварително да каже как си представя решението на проблемите, така че да има по-малко изненади в следизборната конфигурация", посочи той.

Доц. Борис Попиванов коментира начина, по който ГЕРБ и ДПС влизат в кампанията за парламентарните избори.

"Влизат със самочувствие. ГЕРБ са окрилени от шанса да претендират отново за властта. ДПС изостави своята линия против ГЕРБ и се върна към подкрепа. Те отново изглеждат като блок, който би могъл да послужи за основа на бъдещо управление, което би могло да мобилизира техните опоненти. Появата на "Продължаваме промяната" е израз на несъгласието в обществото с връщането на ГЕРБ във властта".

Според него, ако тази формация не се беше появила, победата на ГЕРБ изглеждаше много по-вероятна, отколкото сега.

Прогнозата на политолога е за фрагментиран 47-и парламент, в който ще бъде още по-трудно съставянето на правителство, но партиите ще са наясно, че нямат право отново да поставят на изпитание интереса на избирателите и ще намерят формула да съставят кабинет, който ще има ограничен хоризонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев търси достоен опонент....Няма такъв.
39
3
 
16
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 2 години
Има ли въобще нужда от подобен безмислен "пост"?Бойко ,остави го този.........да си дава безмислено "ВЕТО" и чете Новогодишно поздравление ,като на помен
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демократичната традиция изисква предвидимост на посланията и добра разпознаваемост на кандидата. Ето защо в развитите демокрации основните политически играчи излъчват своите номинации месеци и дори година преди деня на изборите, а не в последния ден на възможния законов срок.
37
5
 
13
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя ги нарича престъпници, а после ги кани на избори за президент?!? Какъв да им е отговора? С мълчание какво се трепе? Това е отговора!
36
8
 
7
 
! Отговори
Алтав гербер преди 2 години
Тежката артилерия на ГЕРБ ще отговори с Фидосова президент и Цачева вице.
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мануил Манев също е опция. Ще бъде обединител.
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб според мен не трябва да издигат свой кандидат за президент а да подкрепят друг. Примерно Стъки или Луна.
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя Луна ще го бие този ***
32
10
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Много добре,че ГЕРБ и ДПС осветлиха скритата си коалиция!Естествено Доган е шефа Борисов-слугатаде...
31
6
 
18
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Хахахте комунистите като усетят, че губят почва и тва им е мантрата. Тя и нинова едно време го викаше на директен двубой...жалка история. ББ мн ясно че няма да им играе по свирката, а изборите ако не се нагласят, няма начин чорапа да спечели иначе..
30
17
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Който и да издигнат наглите и корумпирани гърбави политици,той ще диша праха на Радев и после ще отиде в трета глуха,като как Цецка.
29
9
 
2
 
! Отговори
До СССР преди 2 години
Вярно, дори и Аспарух не е събирал толкова гласове. На Борисов обаче по му приляга сравнението с Тертерите. Пък и прилича на куманин.
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търси се човекът, който ще предотврати гражданската война в България.
27
10
 
12
 
! Отговори
Кандидати на ГЕРБ преди 2 години
Атлетът Кралев и умната инженерка от Кърджали.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССРРадев избран на конкурс по красота срещо Фидосова.
25
12
 
5
 
! Отговори
Красен Кралев преди 2 години
Аз съм кандидата на ГЕРБ - *** и дебел като всички нас. Поемам цялата отговорност за победите на Байерн Мюнхен в Бундеслигата.
24
9
 
0
 
! Отговори
ПКП преди 2 години
Не става. По-добре омбудсманката.
23
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да издигнат..( с помощта на кран разбира се)- Борисов/ Кралев....или- Борисов / Фидосова !- вариант с коеф на интелигентност- нула ..Цветанов/ Барни ., ***/с който и да е....Боко излез,извади го..бъди..мъж
22
16
 
9
 
! Отговори
Трол на ГЕРП преди 2 години
Аз съм най-жалкото същество в природата. 5 години тиквата ми плаща да троля срещу Радев и в резултат неговия рейтинг се качва постоянно.
21
8
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Ако е мачо, ще се кандидатира за президент и ще вземе *** за вице.