Радев: Трябва да отложим затварянето на въглищните централи

Президентът заяви, че е необходимо българският бизнес да получи помощ
Обновена: 30 сеп 2021 15:04 | 30 сеп 2021 14:54, Веселина Йорданова
67
Радев: Трябва да отложим затварянето на въглищните централи
Снимка: Президентство

Затварянето на българските въглищни електроцентрали изисква решение с дългосрочна визия, взето с консенсус от всички партии. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Кърджали. 

По думите му въпреки че е редно такова решение да бъде взето от редовно правителство с траен ангажимент, предвид обстоятелствата се търси решение в рамките на служебното правителство.

“Затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение. То е изключително обвързващо с решаването на огромен социален проблем в България”, заяви Радев и изтъкна, че в момента въглищните електроцентрали гарантират нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план. 

Евентуалната дата за спиране на електроцентралите трябва да бъде отложена максимално във времето, за да се осигури ниска цена на електроенергията и оползотворяване на ресурсите ни, заяви още държавният глава:  “2036 година са заявили като срок в своята стратегия за преход предишните управляващи и са го внесли в Европейския съюз. Моето лично мнение е, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен. В същото време следва  ефективно да се организира това производство, така че да можем да намалим парниковите емисии, чиято цена расте непрекъснато”. 

Президентът подчерта, че служебното правителство прави всичко възможно в рамките на своите правомощия Планът за възстановяване и устойчивост да бъде успешно завършен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След като посети индустриални и текстилни предприятия, Румен Радев даде висока оценка на перспективите за икономическо развитие на региона. По думите на президента Кърджали дава пример с редица многообещаващи компании, демонстриращи визионерство и ефективен мениджмънт.

Президентът подчерта също така, че служебното правителство ще продължи да реализира мерки в помощ на бизнеса за преодоляване на кризата.

Ние трябва да помогнем на българския бизнес, каза Радев в предприятие за каучукови съединения край града. По думите му сегашното правителство се отличава от предишното с това, че работи изключително в рамките на закона, но за него категорично трябва да се търсят начини за подпомагане.

Той посочи, че трета седмица България е с най-ниска цена на електроенергия, вследствие на предприетите мерки на служебното правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
22
 
! Отговори
тони преди 2 години
ТОЯ КЛЕПАР ГОВОРИ НА ЗАНЗИБАРСКИ ЕЗИК, НИЩО НЕ МУ СЕ РАЗБИРА.ЕДИНСТВЕНО СЕ ОТКРОЯВА ЗЛОБАТА И НАЗИДАТЕЛНИЯ ТОН КЪМ ВСИЧКИ, КОИТО НЕ СА С НЕГО И ИЗМИСЛЕНОТО МУ ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО НИ ТАКОВА МАМАТА!!!
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че от Радев не зависи това нещо. Някой лобист много го е заблудил.
32
3
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
А какъв е тоя жалък Фигурант, че да взима той еднолично това решение, след като сам казва, че е това трябва да го направи служебното правителство (пак негово). Той вече и Парламента взе да прескача и да си командва как му дойде на него. А бизнеса ще го смачка, що няма пари за тях, бъдете сигурни
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме изградени мощности като за 9 милиона население и работеща на макс промишленост. Вече нямаме нито хора, нито заводи, че да ни трябва толкова мнгоо ток. Затова продаваме част от тока от АЕЦ, а държавните ВЕЦове стоят само за резервни мощности.
30
0
 
11
 
! Отговори
Аа преди 2 години
Сега се сети!А пет год.,ни хък,ни мък!Нали имаш специалисти,а?
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Спирането на топлоелектрическите централи значи скъп ток. "- Пълни глупости. Първо провери колко струва цената на MW от АЕЦ и тогава прави изводи. Но трябва да се спрят международните сделки с евтин ток и да се пренасочи той за българския народ.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** какво отлагане, Кирчо и Кокорчо казаха, че ще се затварят. Та вече и преквалификации готвят за хората. На живо тези двамата - лев и десен т....к на мосю президента, питаха работниците какви искали да станат - след закриване на мините. А хората им отговарят, абе, ние може да искаме да станем космонавти, ама като от поколения сме миньори.... Смешници остапбендеровски.
27
6
 
6
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Спирането на топлоелектрическите централи значи скъп ток. Толкова е просто. На слънцето не можеш да кажеш колко силно да грее, на вятъра колко силно да духа.
26
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що, бе Радев, затрихте пътищата, затваряйте и мините, гасете лампите и закривайте държавата! То натам отиват нещата....
25
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе вие не разбрахте ли че ГЕРБ умря вече, няма го! ГЕРБ е вече политическа мумия, мъртва като фараона Тутанкамон! Имате право да му се кланяте, щом сте почитатели на култа, но той няма да възкръсне. Изплъзна се кокала от лапите на ГЕРБ завинаги!
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН ОТ БЪЛГОРИЯ , ИЛИ ПРИ ГЕШЕВ...
23
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ е най - вредния човек в България .Всяко нещо ,което коментира всеки ден е изключително неразбираемо ,глупаво и непрофесионално .Той не спира ,ДА СЕ прави на компетентен и всеки ден ръси страхотни тъпотии и откровени глупости ....
22
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправи ковид кризата и училищата, отиде на въглищата. No comment
21
3
 
13
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
БЕЗ ЕС И САЩ ....СМЕ ГОЛА ВОДА ....И ПОСЛЕДНИТЕ ПРОСЯЦИ НА СВЕТА!
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, не трябва да го отлагаме нито ден. 15 000 българи на година умират поради мръсен въздух. Колкото по-бързо се отървем от тези пушляци, толкова по-добре. Тези, които работят там не могат ли да си сменят професията както останалите хора или те са един вид специални?
19
1
 
11
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 2 години
НЕ ЖЕЛАЕМ ДА СТАВАМЕ ТЯХНО ПУШЕЧНО МЕСО И "СОЦ-РОБИ НА ТРУДА" ЗА ...3-$ ЗАПЛАТА МЕСЕЧНО...!
18
4
 
7
 
! Отговори
👍&#1 преди 2 години
Трябва да разберем всички, че единственото сигурно което имаме, са въглищата. Държавна собственост, имаме за още поне 50 години, не купуваме.При липса на нищо сигурно, къде отиваме? На кой плащаме емисии?Ако се наложи внос на ел. енергия знае ли се каква цена ще платим? В Турция въглищните централи са 200 км от българската граница, те не замърсяват сигурно.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комунистите го закъсаха и със строежа на демокрацията.
16
7
 
4
 
! Отговори
аз мислим преди 2 години
че най справедливо е Бойко да затвори сичките въглишни централи и атомните и да минеме само на американска газ и с нея да се грееме и да си светиме така мислим от много време и стигнах до тоа извот
15
0
 
7
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 2 години
До анонимен 14: Викаш да се снишаваме, а? Много типично.

503 Service Unavailable

No server is available to handle this request.