Радев: Трябва да отложим затварянето на въглищните централи

Президентът заяви, че е необходимо българският бизнес да получи помощ
Обновена: 30 сеп 2021 15:04 | 30 сеп 2021 14:54, Веселина Йорданова
67
Радев: Трябва да отложим затварянето на въглищните централи
Снимка: Президентство

Затварянето на българските въглищни електроцентрали изисква решение с дългосрочна визия, взето с консенсус от всички партии. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Кърджали. 

По думите му въпреки че е редно такова решение да бъде взето от редовно правителство с траен ангажимент, предвид обстоятелствата се търси решение в рамките на служебното правителство.

“Затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение. То е изключително обвързващо с решаването на огромен социален проблем в България”, заяви Радев и изтъкна, че в момента въглищните електроцентрали гарантират нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план. 

Евентуалната дата за спиране на електроцентралите трябва да бъде отложена максимално във времето, за да се осигури ниска цена на електроенергията и оползотворяване на ресурсите ни, заяви още държавният глава:  “2036 година са заявили като срок в своята стратегия за преход предишните управляващи и са го внесли в Европейския съюз. Моето лично мнение е, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен. В същото време следва  ефективно да се организира това производство, така че да можем да намалим парниковите емисии, чиято цена расте непрекъснато”. 

Президентът подчерта, че служебното правителство прави всичко възможно в рамките на своите правомощия Планът за възстановяване и устойчивост да бъде успешно завършен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След като посети индустриални и текстилни предприятия, Румен Радев даде висока оценка на перспективите за икономическо развитие на региона. По думите на президента Кърджали дава пример с редица многообещаващи компании, демонстриращи визионерство и ефективен мениджмънт.

Президентът подчерта също така, че служебното правителство ще продължи да реализира мерки в помощ на бизнеса за преодоляване на кризата.

Ние трябва да помогнем на българския бизнес, каза Радев в предприятие за каучукови съединения край града. По думите му сегашното правителство се отличава от предишното с това, че работи изключително в рамките на закона, но за него категорично трябва да се търсят начини за подпомагане.

Той посочи, че трета седмица България е с най-ниска цена на електроенергия, вследствие на предприетите мерки на служебното правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме камацитет от държавните ВЕЦове и АЕЦ Козлодуй да заменят изцяло централите на въглища. Единствено се иска политическо решение за това. Пълни глупости са това, че не можем без кюмуро.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият начин е като не излъчваме правителство и им кажем, че няма кой да вземе решението и се проврем под килима.
12
4
 
17
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 2 години
Те открай време комунистите като закъсат с имиджа и се хващат за миньорите. Популисти нагли.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-справедливо ще е зелените да използват евтина зелена енергия, а останалите ще са на скъпа енергия от въглища.
10
2
 
12
 
! Отговори
Радев е президент преди 2 години
Радев не е председател на правителство какво мисли е без значение просто дърпа избиратели,като иска да прави нещо читаво да участва в нормално правителство
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"въглищните електроцентрали гарантират нашата автономност" - Защо ни е тази автономност, като променяте цената на електроенергията както и когато си искате?Въглищата трябва да спрат да ни тровят. Миньорите да се хващат на работа като шофьори на камиони или складови работници - ще са по-добре платени на по-здравословна работа.
8
4
 
6
 
! Отговори
МИНАВАМЕ НА ГАЗ преди 2 години
--ТОВА Е СПАСЕНИЕТО ---ИНАЧЕ ТОКА И ПАРНОТО, СКАЧАТ ДО НЕБЕТО...! ГАЗ ОТ АЗЕРБАЙДЖАН ОТ ГРЪЦКАТА ВРЪЗКА...ИНАЧЕ СЪС СКЪПАТА РУСКАТА ГАЗ --УМИРАТЕ ПРАВИ!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатичните промени ги измислиха за да могат да си прокарат неоколиниалния строй и да продължат да ограбван населението на земята, също евгениците да си прокарат планът за намаляване на населението използват други имена. В Автралия лагерите за неваксинирани им викат почивни станции.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълниха Европа с антрацитни въглища, а сега забраняват да ги използваме, ай сктир бе.
5
5
 
9
 
! Отговори
ФИГУРАНТСКИ глупости преди 2 години
АКО НЕ ЗАТВОРИШ МАРИЦИТЕ ---ЩЕ ПЛАЩАШ ЛУДИ ПАРИ ЗА ПАРНИКОВИТЕ ЕМИСИИ ....А , ПАРИ ОТКЪДЕ ...ОТ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ЛИ..??!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойчовците, като спрат и АЕЦ-ите през 2022г. ще се молят за топли зими с вятър и ще се молят на Полша за енергия от въглищни централи.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В противен случай ще стоим на тъмно и студено, както в пещерната ера, зелените натам ни бутат.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде смелия сега е момента найстина да покажеш че можеш да управляваш и да се развива тази изнасилена държава. Без съвременни технологий няма да се оправим с енергийните проблеми. Остави комунистическите централи и изградете нещо съвременно което ще ни е от полза и е чисто. Но аз се съмнявам че твойте червени московски господари ще ти позволят
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ген.Радев ,за да спрем зелената глупост съсипваща света.Вероятно преди Марс да се превърне в червена планета група луди жени,гейове и трансове са приели зелена сделка.