Природният газ ще поскъпне още, готвим се за тежки празници

Говорило се за скок от 30%, вече бил 50% и се очаква да стане 100%
12 окт 2021 18:35, Ния Христова
176
Цената на тока и природния газ се увеличи в цяла Европа, а правителствата търсят различни варианти за компенсации. Докога цената на газа ще върви нагоре?
 
"Може да поскъпва, докато си го позволим да го купуваме. Говорихме за около 30% поскъпване, вече са 50% и се очаква да станат 100%. Тоест да се удвои цената на природния газ. Това все още пазарът може да го поеме. Проблемът е в това, че наистина паника на пазарите, говорим и за политически украски, тъй като Русия и президентът Путин измислиха авария в Сибир, за да намалят доставките на газ и да увеличат паниката в Европа", каза бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
Още по темата
 
Той припомни, че външният министър Лавров заяви, че са готови да вдигнат доставките, но срещу предоговаряне на условията.
 
"Дойде ли зима - Русия започва да използва студеното, за да печели дивиденти. Ние сме в Европейския съюз, тук всичко е много бавно и трябва много време. Има голяма разлика в държавите членки и нейното развитие. Северните държави, които натискат към преминаване на "зелени източници", се сблъскват с държави от Източния блок, които разчитат много сериозно на старите добиви", допълни Керемедчиев.
 
"За България се отлага преминаването към "зелена енергия" с още няколко години, но това също няма да реши въпроса. Защото тук все по-често се повдига въпросът за ядрената енергия. Но тя е много бавна и скъпа за изграждане. Очаква се цената на газа не само да не спада, но и да се вдига до 2050 г. Икономиките се завъртяха след Ковид-19 и започнаха потреблението да се вдига, докато доставките на газ продължиха да бъдат неравномерни", подчерта експертът.
 
"Европа бушува в една тиха енергийна война, която за момента няма решение. За последните години похарчихме 3 млрд. лв. за продължението на т.нар. от нас "Балкански поток", който реално си е "Турски поток", вместо да се съсредоточим върху възможността да направим интерконектори, за да може да се доставя друг газ, а не само руски. В момента поскъпва всичко и цените са нереално високи. Европейските механизми не виждат начин да се справят с този скок", категоричен е Милен Керемедчиев.
 
"Виждаме, че вече има затворени предприятия. И България се включи в споразумението на 140 държави по света, които взеха решение за въвеждането на минималния данък-печалба на 15%. Ние вървим не само към затормозяване на бизнеса със скъпи енергийни източници, но и очакваме допълнително вдигане на данъците. Бизнесът ще започне да работи все по-трудно. Очаквам тежка Коледа и Нова година за много домакинства заради непосилните цени", коментира бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
Българската действи преди 2 години
елност!ПРОС НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ви казах още преди 2 месеца че щом бкп сегашното бсп и неиното отроче фигуранта са на власт идва 30 после и 300% ИНФЛАЦИЯ а пак рипайте срещу Бойко
31
2
 
4
 
! Отговори
Имаме ток преди 2 години
Но нямаме политици, които да забранят износа му като стратегическа стока.
30
4
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
На мен газ не ми трябва. Да спират да го ползват и толкоз. Закво са тия тръби и газифицирания - те са неефективни и нямат никакъв смисъл.
29
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Има и АЕЦ Козлодуй за тока стига за цял народ :)))
28
11
 
1
 
! Отговори
аа преди 2 години
Това поскъпване идва точно от Русия за да си напълни отънелия джоб
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема проблеми бе! Нали Европа се къпе в "зелена" енергия от възобновяеми източници? Зимата ще си ползваме фотоволтаиците. Сега, дали ще има слънце - това е друг въпрос.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде, минавайте на зелени източници през зимата!
25
2
 
2
 
! Отговори
Аварията в Сибир преди 2 години
Из-за масштабного пожара на газохимическом комплексе Газпрома в Новом Уренгое сократились поставки газа по газопроводу Ямал Европа. Это уже вызвало взлет цен на европейском рынке на 6%
24
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 - На мен мняма да се случи, зщаото паричките ми не са в беге левчета и не са под конторлка на нито еидн човек в БГ.
23
4
 
4
 
! Отговори
ами преди 2 години
Промяната на Радеффф взе да ме стряска ценово
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КРИЗАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОТ БОЙКО БОРИСОВ И РУМЕН РАДЕВ.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 - А какво предлагаш? Да се прави каквото им кефне, когато им кефне, без да плануват и прочие?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България отказа фиксираните цени, както останалите страни от ЕС. Нормално беше да се включи в единната европейска позиция. Но сега ще го ядеме.
19
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Газ не ядем кой му трябва газ да са оправя :)))
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 - Не, те са глупави и не разбират, както разбирап ти, случаен коментаторе в интернет. Двайс пет ли си, майси пет ли си,ни та знам ко си, ама не стааш бате.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно дали в ЕК си дават сметка, че си режат клона на който стоят?
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май ще се вади от мазата добрата стара печка на твърдо гориво.
15
2
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Радеееф голяма промяна брей спри се малко
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГОТВИМ СЕ ЗА ПЪЛЕН ПОГРОМ НА ВОЕННАТА КРАДЛИВА ХУНТА ОТ КОМУНИСТИ-РУСОФИЛИ.