Домакинствата ще се радват на регулирана цена на тока до 1 януари

Неразвитият енергиен пазар ни пази от по-високи сметки
27 окт 2021 16:30, Анисия Иванова
98
Домакинствата ще се радват на регулирана цена на тока до 1 януари
Снимка: БГНЕС

Ако погледнем данните от спот пазарите на електроенергия в България, както и тези за останалите страни в региона, ще видим, че има съвсем минимални разлики в цената. Това означава, че цените на тока в момента не са породени от някакви процеси, които са специфични за нашата страна, а става дума за едно общоевропейско положение на енергийните пазари. Това заяви Красимир Живачки, главен секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Пазарът в България е в процес на либерализация още от 2004 г. и този процес ще завърши с излизането на битовите потребители на свободния пазар. Но ние не сме завършили все още този процес, което означава, че българските домакинства са в много по-изгодна ситуация от в другите страни.”, обясни гостът.

Причината е, че шоковият ръст в цените в западноевропейските страни удря и домакинствата, докато в България не е така. Живачки допълни, че българските битови потребители могат да бъдат спокойни, че поне до 1-ви януари могат да се радват на една регулирана цена на електроенергията.

Трябва да отбележим, че в момента ставаме свидетели на безпрецедентна ситуация на пазарите и рязко увеличение на цените. За това се говореше от август, но ние като асоциация на търговците го видяхме още през април. Тогава алармирахме, че през зимните и есенните месеци може да има сериозни проблеми, допълни Живачки.

Пазарите в Европа са вече свързани и потокът на електроенергия се движи от по-евтините пазари към по-скъпите. Това означава, че цените на пазарите на съседните държави оказват натиск и на тези около тях. Красимир Живачки коментира и слуховете, че има спекулации с цените на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

Според него, ако говорим за спекулация, то трябва да говорим за спекулация на регионално ниво. Ако поради някакво спекулативно поведение цената на тока скочи, то търговците моментално ще използват алтернативни методи, за да закупят електроенергия и по всяка вероятност ще внесат от Сърбия и от Румъния, което ще намали цената.

Има нужда в Европа от един последователен документ с набор от мерки, които държавите трябва лесно да могат да прилагат. Част от тези мерки могат да бъдат различните добавки към цената на електроенергията, коментира Живачки, но при липсата на парламент е много трудно това да стане в България.

Целият разговор можете да чуете във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
15
 
! Отговори
Еднакви били... преди 2 години
Как може да сравнявате цените на тока в България с тези в европа? Да, най-вероятно са близки по цена с единствената разлика в заплащането в нашата страна, което е 2-3 пъти по-ниско от другите европейски страни. Смешници
14
0
 
2
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ние па сега яко, ще арчиме до Нова Година да им е хак... Давай Народе на евтинията...)))
13
11
 
5
 
! Отговори
Ние преди 2 години
Мизерия Руско-Българска, ще дирите Бойко и го превъзнасате.
12
1
 
9
 
! Отговори
БГ-рай преди 2 години
Да бе, направо сме си един Земен рай! Ще станем и Зимен рай! Само че човечето забравя, че цената винаги някой я плаща! Бизплатен обяд няма!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 ДЕВЕТИ ОТ СТУД
10
3
 
13
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Това, че М*н*ч*у ти казва, че проблема идва от ЕС, не значи че е е вярно!!! Проблема с цената на тока в България последните 3 месеца е изцяло заради енергийната мафия!!! Бива да потърсиш малко инфурмация, другарю!!!
9
5
 
13
 
! Отговори
Баба мара преди 2 години
нали бяхме газов хъб през нас минават тръбите отвсякъде въртим волана съссултана дебелата теменужка непрекъснато бръщолевеше нещо което не разбирашехаиде сега мислете на изборите а не за свещи
8
5
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Да минат президентските избори и малко след тях ГОЛЯМАТА БАЛТИЯ!!! Ей, *** народ, 30 години не разбра игричките на тъмночервените другари!!! Дайте ми един пример за правителство с кадри на БСП което не е довело държавата до криза!!!!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще танцувате по улиците на първи, от сега да знаете
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ту ва наказва с германски цени а заплатите кога ? И като не се казва кво ще става след нова година къв е смисъла на статията ? Колко ще скача ? Пазарни ли ще са цените ? А печалбата от АЕЦ а къде ще отиде ?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А има ли значение дали спекулацията е на регионално ниво, след като засяга България и българите? Или смао требва да се мели нещо?!
4
0
 
28
 
! Отговори
SS преди 2 години
След 1 януари с лоенки и на тъмно, хората сами ще си правят режим на тока, тока ща бъде лукс щото едни хора са продажници и са взели милиони подкупи...... Държавен АЕЦ продава на 5 посредника да печелят и те ви го продават 10 пъти по скъпо щото така било в чужбина е вахта в Европейския съюз. Съветския съюз беше по добре.... по едно време имаше режим на тока защото да го изнасят и държавата да печели но си беше евтин по принцип пък сега к у ррр за хората
3
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно да кажеш на прасето: " До коледа нема да имаш никакви грижи!"
2
0
 
42
 
! Отговори
Нане преди 2 години
А от 1 януари си подгответе половината свещи и газени лампи така ли да го разбираме...)))
1
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим ви господари, че ни позволявате да се радваме до 1ви Януари!