Ресторантьори искат да им се платят осигуровките и данъците до март

Заведения фалират заради въвеждането на "зеления сертификат"
7 ное 2021 15:26, Елка Василева
184

До фалит на заведения се стигна след въвеждане на "зеления сертификат" за персонала и посетителите. От бранша настояват за ново подпомагане от страна на държавата.

От 15 години Антони Николов стопанисва две заведения в Русе. Имал е 10 души персонал, които освободил заради пандемията. Първо затваря единия обект, а след няколко дни и втория.

"Не мислим да отваряме засега, докато не знам какво трябва да се случи. При този нисък процент от хора със сертификати ние няма как да обслужваме по 10 човека на ден и да очакваме бизнесът да продължава да работи", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Във Велико Търново вече има фалирали обекти заради невъзможност да покриват разходите си.

"Нещата са много зле, нашите обороти вследствие на въвеждането на изискванията за сертификати спаднаха тройно и четворно. Това означава, че изпадаме в невъзможност да си плащаме текущите сметки", заяви председателят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов.

Ако отворят, Антони се притеснява, че няма да може да намери ваксиниран персонал, тъй като младите хора масово отказват да се имунизират.

"Ако трябва да назначаваме персонал, много ще е трудно, понеже персонал в тази сфера трудно се намира. Лошото е, че ако се намери някой  – няма да има сертификат, защото младите хора не искат да се ваксинират", сподели той.

От бранша призовават управляващите за отстъпки. Искат поне до март да им бъдат платени данъците и осигуровките.

"Това трябва да бъде спешно взето като решение на служебното правителство, защото ние можем да издържим не повече от 1 месец така. На прага на новата година, на улицата ще останат минимум едни 200 000 души, които ще бъдат без всякакви приходи", подчерта Петър Стефанов.

 Ресторантьорите продължават да призовават за равенство и "зелените сертификати" да се изискват във всички сфери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има по-вече Кръчми от Необходимото. ЗА това нямате РАБОТА. - ПАЗАРНА ИКОНОМИКА! Никой не ви е виновен. ПАЗАРА определя.
35
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ресторантьорите продължават да призовават за равенство и "зелените сертификати" да се изискват във всички сфери." - Щом е така значи се радвам че фалирате
34
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що народ остана без работа заради тази фалшива пандемия, ама се борят достойно хората и не реват като вас. Нагляри. Няма да ви стъпя със, или без сертификат!
33
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То празно няма, ФАЛИРАЙТЕ, ако има нужда от ресторанти, ще се намери кой да ги отвори.
32
4
 
32
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
и аз искам супа за 1 лев на обяд ама не дават така че запознаите се с капитализмаи спазваите законите му
31
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз, данъкоплатец, не искам да плащам осигуровки, данъци или каквото и да е, на частен бизнес, не на 100% почтен към мен лично като клиент, и непочтен към държавата в мое лице! Има "официално" фалит, щом не си ръководител бизнеса успешно. Защо аз са ви плащам? Работете, се! На 100% ви е разрешено от държавата!!! Частен бизнес без усилие и труд няма! Но то си е наша частна работа, а не държавна. Има над 2,000,000 !!! зелени сертификати по трите линии!!! И не искаме във вашето заведение! Защо ли?!
30
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръчмар и търговец наяждане нямат.И срам нямат.
29
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
баааа ТЕЯ излезнаха ПО НАГЛИ от хората в "Квартала" СЯ ще искат и ТОК да не ПЛАЩАТ
28
3
 
31
 
! Отговори
Ехол преди 2 години
Добре бе. Народа няма пари, как да ходи на кръчма? Народа не е ваксиниран, съответно пак не става да ходи на кръчма. Хора, предстои нов локдаун след изборите, а кръчмите да се оправят. Не за друго, преди пандемията се късаха по шевоветв от обороти, укриваха данъци, персонала, който също реве в момента охотно се осигуряваше на минималната. Миналата година като имаше помощи, които бяха на осигурителния им доход пищяха пак.
27
4
 
43
 
! Отговори
само питам преди 2 години
Заведенията са отворени. Няма локдаун. Защо искат пари?
26
1
 
33
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
Да докажат с документи какво са платили за същия период преди година или две, след което да им се покрият тези разходи по схемата 60/40. Да не се окаже, че в цялата кръчма само двама са с договор и то на по 4 часа.Това е принципът на обезщетението.
25
0
 
40
 
! Отговори
Прост българин преди 2 години
Нали искахте зелен сертификат? Имате го. Кой ви е крив , че слушате мазнокосият?
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да фалират всички само ми гледат в джоба лъжат и бакшиш голям искат
23
1
 
26
 
! Отговори
барман преди 2 години
да им платят осигуровките върху минималната заплата , те така водят работниците .
22
0
 
33
 
! Отговори
Azz преди 2 години
А един по-четвъртит не искате ли?Оня мазния,дългокосмест Айдебеговоттук че мирише ви доведе до тук,като не наведе пред тиквата за пари.Намалиха ви ДДС-то,а вие вдигнахте цените в пъти.Наглеци!!!Сега ще го фюй-й-й-ю...
21
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам пак ще си гласувате за Радев,тогава не се оплаквайте.
20
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да фалират. Казах. Тия съвсем изнагляха. ДДС им намалиха, колко помощи от държавата получиха, после ревнаха че искат зелен сертификат, ся пък ревът че заради зеления сертификат щели да фалират, да им се платят данъците и осигуровките до Март.... А бе я затваряйте кръчмите и си търсете някаква работа. ПАРИ НЯМА. Точка по въпроса. Нали е частен бизнес, значи ще си го поддържаш сам. Кат не можеш - кепенците и това е. Щото когато прибирахте печалбата си, не я деляхте с държавата. Айде в коша.
19
1
 
33
 
! Отговори
да преди 2 години
Да вадят скритото от данъците и оборотите през годините. Мандалото падна. Не стига, че им намалиха ДДС-то, ами и още искат.
18
1
 
24
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Да си искат.
17
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алито да ви плати, нали по неговата безумна идея се водите, искали всички със зеЛев сертификат, ФАЛИРАЙТЕ