Ресторантьори искат да им се платят осигуровките и данъците до март

Заведения фалират заради въвеждането на "зеления сертификат"
7 ное 2021 15:26, Елка Василева
184

До фалит на заведения се стигна след въвеждане на "зеления сертификат" за персонала и посетителите. От бранша настояват за ново подпомагане от страна на държавата.

От 15 години Антони Николов стопанисва две заведения в Русе. Имал е 10 души персонал, които освободил заради пандемията. Първо затваря единия обект, а след няколко дни и втория.

"Не мислим да отваряме засега, докато не знам какво трябва да се случи. При този нисък процент от хора със сертификати ние няма как да обслужваме по 10 човека на ден и да очакваме бизнесът да продължава да работи", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Във Велико Търново вече има фалирали обекти заради невъзможност да покриват разходите си.

"Нещата са много зле, нашите обороти вследствие на въвеждането на изискванията за сертификати спаднаха тройно и четворно. Това означава, че изпадаме в невъзможност да си плащаме текущите сметки", заяви председателят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов.

Ако отворят, Антони се притеснява, че няма да може да намери ваксиниран персонал, тъй като младите хора масово отказват да се имунизират.

"Ако трябва да назначаваме персонал, много ще е трудно, понеже персонал в тази сфера трудно се намира. Лошото е, че ако се намери някой  – няма да има сертификат, защото младите хора не искат да се ваксинират", сподели той.

От бранша призовават управляващите за отстъпки. Искат поне до март да им бъдат платени данъците и осигуровките.

"Това трябва да бъде спешно взето като решение на служебното правителство, защото ние можем да издържим не повече от 1 месец така. На прага на новата година, на улицата ще останат минимум едни 200 000 души, които ще бъдат без всякакви приходи", подчерта Петър Стефанов.

 Ресторантьорите продължават да призовават за равенство и "зелените сертификати" да се изискват във всички сфери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе,с моите осигуровки кой че плаща ,печелбари духайте супата ,не сте затворени работете
55
0
 
33
 
! Отговори
Готвач преди 2 години
Почти всички ресторантьори са турбогъзари,наглеци и измамници.Никакви компромиси с такива.След време ще си внасят готвачи от Филипините и Малайзия.
54
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ние можем да издържим не повече от 1 месец така." Ами като не можеш де издържиш - сменяй бизнеса или отивай на борсата. Не е чак болка за умиране, че да ревете толкова.
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оборотът взе да спада преди зеленият сертификат,просто хората се наплашиха от заразата.Държавата им намали ДДСто от20%на 8% ,и е така от 16месеца.Наглост е това което искат ,държавата да им поеме всички разходи които имат.Ако това стане и аз отварям ресторант.
52
0
 
23
 
! Отговори
Бивш главен готвач преди 2 години
Никакво връщане на работа при тези кръвопийци българските кръчмари,, бизнесмени,, докато не предложат нормални условия на ТРУД и достойно заплащане на можещите и знаещите.Кой за каквото е учил.
51
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да им се плати? Те кога са плащали осигуровки и данъци? Всички знаем как осигурявате служителите си и какви обороти отчитате пред данъчните. Не сме от вчера. Невероятна наглост. Само аз ли съм ***, че ще си плащам данъците на пълната сума? А тези, които до сега лъгаха с години и крадоха от служителите и съгражданите си сега ще ми настояват за отстъпки.
50
0
 
24
 
! Отговори
До41 преди 2 години
Лидл не реват ние да им плащаме осигуровките и заплатите на персонала.А сервитьорите могат само да мечтаят за заплата на касиерка в тия магазини.
49
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръчмарите са много. Пазарната икономика ги затвори. Но те няма да затворят, защото перат пари от дрога. Няма да имат клиенти, но ще имат оборот.
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Студентски град е за затваряне на всички жалки кръчми персонала е по зле от Зле за качество бягайте далеч.Не плащат и само обещания и мизерия в кухните.
47
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръчмарите станаха по-налги от романите.
46
2
 
23
 
! Отговори
Като преди 2 години
Не можеш да си организираш бизнеса,мети улиците.За там сертификат не искат.
45
1
 
31
 
! Отговори
evard преди 2 години
Нито стъпка назад за тези долни и крадливи кръмчари.Не и от парите на данъкоплатците.
44
0
 
20
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
Че защо да не им ги платят - и без това персоналът им е на 4 часа. Ще вземат дедовия...
43
0
 
7
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
абсолютно.
42
0
 
33
 
! Отговори
Бивш готвач преди 2 години
Никакви отстъпки за тези нагли кръчмари.Никой не внася осигуровки а,ако внася то са минималните .Работиш като вол по 12,13 часа.След шивачките това е най неблагодарната работа в България.Пълно е неграмотни кулинарни курифей.За затваряне са 75%от пивниците.
41
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са. Редно е държавата да плати сметката, след като тя налага рестрикциите. Както е в Европа. А ние иначе можем и без кръчми, можем и без молове, може и без ранота да останем, но без достойнство не можем. Няма да се ваксинираме и това ще го разберат световните господари. Ако трябва последни ще загасим лампата.
40
0
 
21
 
! Отговори
А,ха преди 2 години
Тея да не са от Студентски град,дето им задигнаха касата с 60хил.?Наглеци?Защо другите да плащаме данъци,за да не плащате вие?
39
4
 
28
 
! Отговори
мак преди 2 години
Кой да им плати данъци и осигуровки, смея да попитам. Никой не хленчи така като кръчмарите и хотелиерите. Потърсете друго препитание. Или поискайте кинти от т.лупа, нали всемогъщия бивш наскоро ви прие на разговор.
38
6
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Пич, по тая логика има и повече магазини от необходимото. Например Лидл имат над 100 обекта в страната, ама монополът не причи на никого, нали?
37
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде се покри главатарят на бранша? Взе парите и приключи с активната дейност. Измами ви.