Какви изисквания за умения има към младите, за да започнат работа?

Нуждаят се на първо място от дигитални умения
Обновена: 8 ное 2021 09:19 | 8 ное 2021 09:19, Ния Христова
124
Спад от близо 9% на младежката заетост е отчетен вследствие на пандемията. 
 
"Тенденцията е тревожна и в последните месеци, за съжаление, нашето внимание основно е концентрирано в справяне на Ковид криза, здравния проблем, икономическия проблем, цените на тока, политическата криза. Независимо от добрите икономически показатели, които България имаше преди кризата, виждаме, че младежите са най-засегнати", посочи председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Много хора загубиха работа, много бизнеси бяха затворени и все още голяма част от младежите нямат достатъчно допълнителни умения, които ще им дадат възможност лесно след това да си намерят работа", обясни Русинова.
 
Зам.-председателят на Асоциацията на младите учени Иван Станков подчерта, че дигиталните умения са най-търсени сред младите.
 
"Голяма част от младите хора учат от вкъщи и е много важно те да развият своите дигитални умения. Наред с тези знания, според нас, е много важно младите да са запалени с наука и научни изследвания. Науката и технологиите са в основата на световния прогрес и за да може една икономика да върви напред, науката трябва да едно от основните места", категорично каза Станков.
 
Освен твърди умения, според Русинова младите се нуждаят и от меки като отговорност и способност за работа в екип. Затова "максимално бързо трябва да се помага на фирмите и младите хора да срещнат интересите си ".
 
"Лека полека трябва да започне трансформиране на начина, по който работи цялата система на пазара на труда, защото не фирмата търси човек, а по-скоро самата работа. Уменията, които има човек, са предпоставка той да бъде успешен в това, което прави", завърши Русинова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
8
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 2 години
НЕ СЪМ УЧИЛ ЗА ДА РАБОТЯ
22
0
 
5
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Умения на младите хора, на младежите се формират, изграждат и затвърдяват в ПРОФЕСИОНАЛНИ УЧИЛИЩА. Някога имахме създадена отлична професионална система на училища, която много бързо и лесно пропиляхме и унищожихме. Съвсем не е случаен факта, че световни автомобилостроителни концерни продължават ДА ЗАОБИКАЛЯТ БЪЛГАРИЯ поради липса на подготвени професионални кадри. СЪВСЕМ НЕАДЕКВАТНИ СА ВИЖДАНИЯТА И РАЗБИРАНЕТО НА ТОЗИ НАШ ОБРАЗОВАТЕЛЕН И ОБУЧИТЕЛЕН ПРОБЛЕМ НА ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ДО МОМЕНТА.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 - Виж, селото е лесно достъпно - оди, ори, копай, гледай животните и ше си свободен ;)
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 - Това ми е писнало да го слушам - "Аба как ша давам аз на един човке, дет само м учил тука и работил 5 месеца некаде другае над 800 лева ... да минат 1-2 години, са научи и тогаз!" Същия *** беше стигнал до там, да казва, че за стаж трябвало ТОЙ, да "чарджи", ама бил наясно, че нямало пари "децата" и щял да им дава "заеми с лихва". А после се чуди, защо всеки го напуска след 2 месеца и бивши служители, понякога АКТИВНО работят против него.
19
0
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Нищо конкретно.Общи приказки,които не помагат на младите хора да разберат какво точно трябва да учат,за да си намерят работа.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОКЛЯТИЕТО НА КЛЕТИЯ БАЧКАТОР ТЕГНЕ ОКОЛО ВРАТА МУ КАТО ПОГРЕБАЛНО ОДЕЯЛО
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да не сме добитьк че да работим кат добитьк?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Язека съм глъм кат тати,чичо и дядо. Затова станах полицай като тях. Такъв ни е джинса.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как какви - да са на около 20 години. Да владеят няколко езика, компютърна грамотност и работа със специализирани софтуери, да имат поне 5-6 години трудов стаж на подобна позиция и т.н.
14
0
 
3
 
! Отговори
Taню преди 2 години
От тях се изисква да не зяят много, да са сравнително ниско платени, ама те са си щастливи и от невероятните 1200-1700... Не се търсят утвърдени кадри, погледът е към малките индигови мишлетa по горе упоменатата причина. А те са толкова ученолюбиви на работа, колкото и в даскало. Там има няколко алтернативи - дъртитe са ми длъжни, тоя па - сал той работодател, мога винаги да фана при чичо в Австрия, шано, бате, колко народ така живее. Честити ви изисквания Примери мога да дам безброй от опит :)
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, ама това работи основно в други страни.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато бех охрана, требваше само диплома и сертификат от дадено место при психолог, дали уж си нормален, естествено изискваха да не си съден и да не си болнав......:))) Всичко сега е та*ак, гледам некакви хърбави люде, които се пишат охрана, времената се менят :)))
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В другите страни, в почти всяка гимназия, още в началните и курсове (това, кеото за нас е 8-ми клас), им провеждат ориентировачни караирни дни, запознават ги с разичните професии, канят разни професионалисти, често родители, а почти всеки университет цитира държавни статистики за това, колко вероятно е да си намирш определена работа, бачирано на образованието и колко плаща тя, в разлините етапи на кариерно развитие. А в Бъглария това го няма и младите имаме нереалистични рачбирания.
10
2
 
5
 
! Отговори
Спасявайте се преди 2 години
Просто се спасявайте от България!Те ни убиват - Полицията,ДАНС и Прокуратурата работят в полза на Чужди държави!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На младите не им се бачка.....дава живи мама и тати
8
0
 
4
 
! Отговори
а бяхме млади..... преди 2 години
...сега сме стари!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До родител - Е и па кво лошо има да си чаткаме на диелатенченцето?
6
0
 
8
 
! Отговори
връзки! преди 2 години
И нищо повече - верни на партията некадърници!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Къв си ти бе - нямаш нищо насреща! Само 5 години образование, първи в клас си, 2 години професионален стаж, дето не знам кога си спал, за да го изкараш, имаш участие в 8 различни професионални преок,а както и десетки други аматьорски и малък бинес острани ... кви 2000 лева заплата! 800 ти е много! Ооо, искаш у чужбина - МИ ЗАМИНАВАЙ! Има много на вратата, чаката" - Отваря вратата и вижда, че няма хора, после праща мейли с "Нека поговорим пак", а аз връщам "Ще ти съсипя бизнеса" - и го направих.
4
0
 
16
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
Офф като почнат хора не правещи нищо да казват какво се търси като скилове и само мелят някакви заучени фрази ...Какво е дигитално умение , бе *** :)