Какви изисквания за умения има към младите, за да започнат работа?

Нуждаят се на първо място от дигитални умения
Обновена: 8 ное 2021 09:19 | 8 ное 2021 09:19, Ния Христова
124
Спад от близо 9% на младежката заетост е отчетен вследствие на пандемията. 
 
"Тенденцията е тревожна и в последните месеци, за съжаление, нашето внимание основно е концентрирано в справяне на Ковид криза, здравния проблем, икономическия проблем, цените на тока, политическата криза. Независимо от добрите икономически показатели, които България имаше преди кризата, виждаме, че младежите са най-засегнати", посочи председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Много хора загубиха работа, много бизнеси бяха затворени и все още голяма част от младежите нямат достатъчно допълнителни умения, които ще им дадат възможност лесно след това да си намерят работа", обясни Русинова.
 
Зам.-председателят на Асоциацията на младите учени Иван Станков подчерта, че дигиталните умения са най-търсени сред младите.
 
"Голяма част от младите хора учат от вкъщи и е много важно те да развият своите дигитални умения. Наред с тези знания, според нас, е много важно младите да са запалени с наука и научни изследвания. Науката и технологиите са в основата на световния прогрес и за да може една икономика да върви напред, науката трябва да едно от основните места", категорично каза Станков.
 
Освен твърди умения, според Русинова младите се нуждаят и от меки като отговорност и способност за работа в екип. Затова "максимално бързо трябва да се помага на фирмите и младите хора да срещнат интересите си ".
 
"Лека полека трябва да започне трансформиране на начина, по който работи цялата система на пазара на труда, защото не фирмата търси човек, а по-скоро самата работа. Уменията, които има човек, са предпоставка той да бъде успешен в това, което прави", завърши Русинова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 - Тооочно! Мога да повярвам само, ако е българин, дето е роден и живял в чужбина.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46 - Като ти вдигн маркетинг конверсията с 40% и директните продажби с 12% спрямо предното тирмесичее, освен това NPS е минал от 5.2 на 7.5, но ти пак ми казваш "ем то .. млад си още, зелен", не очаквай, че ще работя по 30 часа извънредно иняма да напусна за ПЪРВАТА работа, която ще ми плати с 2 лева повече.
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 26 съм научил едно нещо относно работата - никога отново за българска фирма :)
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43 - Първо 20 години стаж и самодвойно увеличение ..пхуахауахауах!- Второ - Мен и със стаж ми казваха, че "съм току-що завършил, а аз бях "*** - имам 2 години стаж!!!!" .- Трето - "научил десетина фреймърка" - какво общо има това с "бизнес анализ" и освен ако фреймурковете не за тестване, как ще знае, кое ще се счупи? Ти, ако искаш три професии на едно, плащай за трима, а не за половин.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дигитални умения и наука, яко обаче като се пенсионират стругарите, заварчиците, шлосерите и т.н. няма да има кой да направи и една част която да се ползва в науката например.
38
0
 
8
 
! Отговори
сбъркана е системата преди 2 години
Българина тук не става за капиталист.Затова е пълно с червени чорбоджии-изедници.И да, оцеляваме в червен ДС феодализъм!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44 То не само при тия на 20 стана така. Май над 30-35 е масово. Почват, правят нещо дребно като за начало. Веднага почват да се блъскат да дават съвети как всичко да се преправя, щото не било правилно, както те знаят. Трошат наред, ако им се позволи. Минават 2-3 месеца и не им се вдига заплатата или не ги правят шефове. Почват с "Не съм оценен. Напускам!" и спират да работят. Нагли, без опит, непризнаващи нищо и никой.
36
0
 
9
 
! Отговори
убийствено прав преди 2 години
"След няколко години ще има разпад на социалноосигурителната система."-- А.Семов.Така, че останаха нЕколко години.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но да не забравяме и факта, че младите в доста голяма степен са мързеливи, знаят само да искат, без да покажат нищо в замяна и са доста безотговорни. Поне при мен на две места като работих и колегите ми на възраст около 20 години бяха така. 90% от тях.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До родител И какво точно знае току-що завършил и никога не работил в реална среда? Ако колегата му взима двойно след 20г стаж, то има 20г опит, дето са много над това, което може да се научи и с 5 висши. Пример- зъболекар завършва сега и знае всички нови неща като теория. Може ли да се сравни с качеството на правене на пломба на човек, който е правил хиляди? Програмист научил 10ина фреймуърка може ли да се сравни с такъв 20г вече минал през бизнес анализ, познаващ кое може да се счупи?
33
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
"Наред с тези знания, според нас, е много важно младите да са запалени с наука и научни изследвания." Бе каква наука те бие по главата бе, Станков!!! Как си го представяш ти това - наука в условията на онлайн обучение???По химия единственото обучение по химия например, което съм предоставил на сина ми са кухненските експерименти с получаване на "вулкан" от оцетна киселина и сода бикарбонат!Навремето имахме лаборатории по физика, по химия - сега вече няма нищо!Само компютри!
32
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 2 години
По Черноморието мутрите отдааавна са си назначили любовниците за управителки на апартхотели и други обекти.Даже им плащат квартирите-апартаментчета.От своя страна метресите много се стараят пред мyтрягите.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А към старите? Какви умения се изискват към старите, за да започнат работа?
30
1
 
13
 
! Отговори
наблюдател... преди 2 години
Не им трябват много умения. Най-важното е да нямат претенция за заплатата.... Това са моите наблюдения за 30г. стаж. Работиш здраво, за толкова колкото ти дадат и си мълчиш. Проговориш ли за заплата и увелицение веднага те обявават за "персон нон грата" затова младите бягат. И след някоя друга година работещите няма да могат да изхранват пенсионерите и държавните служители....
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 - Имаше го за разни земеделски истории. Аз говоря, да го има за лекари, пожарникари, банкери, касиери в Била, хора от всякакви нива и постове - от чистачката и готвача в Макдоналдс, до финансов съветник, както и шефът му от инвестиционната банка.
28
0
 
8
 
! Отговори
Пазар на труда преди 2 години
Да имат родители или други роднини в централната или местната власт, които да ги уредят на високоплатена длъжност на някоя държавна хранилка.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 33 - Всъщност, някоой го правят, но са коло 0.5% от фирмите на пазара. И защото са основно млади и неориентирани хора, които си мислят, че България се е "оправила", техните фирми рядко оцеляват, като ги натиснат разни крадливи конкуренти и политици.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Начална заплата за "специалист" 1350 лева. Касиер в Т-Маркет - 1400 лева ... ХХММММММММ! Ами ще си спестя 5 години блъкане, живот в гаден общак и 10000 лева семестриални такси и ще подкарам в Т-Маркета от 18 годишен. Ако се натискаш, ще станеш и мениджър там. Оня, деот учил, ще ни се изравнят заплатите, каот станем на по ... 35. Чак на 40 и нещо, ще ме догодини по-доходи.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 - Мърчеливите трололота още спят, но лично аз съм получавал мейли с "Преквалифициран кадър сте", когато съм водил преговори с родни фирми. Единственият път, кгоато се вредих на работа, беше, когато спестих какво всъщност знам. Ами ... Баце то се изискваше 1/20 то това, което бяха написали в обявата. Ама цялата патаклама беше, да кажат "Ооо, ми ние казахме 2500 лева, ами ти не знаеш и за 200, ама щото сме добри, ще ти дадеме 1500. Видиш ли - НИЕ ти правим услуга." Маааакее ви и...
24
7
 
2
 
! Отговори
Джамбазки преди 2 години
Трябва да се ваксинираме!