200 000 лева глоба за собственика на бившия театър, горял днес в София

Санкцията е наложена от Столичната община
9 ное 2021 17:07,
40
200 000 лева глоба за собственика на бившия театър, горял днес в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Собственикът на бившия театър „Ренесанс“, чиято сграда горя тази сутрин в София, ще бъде глобен с 200 000 лева. Санкцията е наложена от Столичната община и е заради бездействие, довело до увреждане на сграда – паметник на културата.

На мястото ще бъде извършен оглед от експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на Столична община и район „Възраждане“, съобщиха от Столичната община.

Сградата се намира на бул. „Христо Ботев“61 и за последно там се е помещавала дискотека „Син сити“.

Още по темата
В началото на тази година на собственика на сградата, „К.Г. – Красимир Георгиев“ ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата. След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен констативен протокол от район „Възраждане“.

На база констатираното неизпълнение на предписанията за съхраняване на сграда, което е довело до увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата,  Столична община съставя акт. На собственика на сградата ще бъде наложен максималният размер на санкция, предвидена в Закона за София (ЗУЗСО)за увреждане на паметници на културата, от 200 хил. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39: Да бе, ще възстанови! Мисля, че има даже някакви такива разпоредби, но колко се спазват. Ти му дай да го събори, пък после чакай да го възстановява!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35: Всички знаем как се взимаха апетитни имоти в София, а и не само. Това не трябваше да се допуска, но още не е късно да му се сложи край. Така че недей да ми говориш как държавата трябвало да им помага, не трябваше да им ги дава на първо място. А що се отнася до частната собственост и това дето взимането обратно било комунизъм, едва ли на Запад щяха да допуснат такава ситуация.
28
3
 
1
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Хвърлят фасове навсякъде после ставали пожари и наводнения
27
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сградате е собственот на пичагата, ней ваша, така чееее ... аре машр, комунягииии!
26
5
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Когато държавата изисква да поддържаш по определен начин защото е сметнала, че имуществото ти е с историческа стойност, значи трябва да дава и тя пари! А колко общински и държавни сгради са опасни или пред сриване? А за тях ще общината ще състави ли акт на общината? Или предписание? Тя държавата не стопанисва както трябва нейното, но е първа Кипра да пише актове когато гражданите не си стопанисват сградите!
25
0
 
7
 
! Отговори
Коча преди 2 години
Красимир отдавна има мераци да строи хотел там. Хотел Славия и хотел Централ са негови. Има хотели и на морето и в Банско.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сгради които не се поддържат в София,да се отнемат от общината за срок от 20 години.Само че това много,много отдавна трябваше да стане.Заминаха в небитието разкошни сгради,с активното съдействие на общината,кмета и мутробарокови предприемачи близки до ГЕРБ.Сега след дъжд качулка,предизборни глоби.Като горяха сградите на Вальо Златев,на ул.Шипка,и хотел Берлин на паметника Левски защо не го глобиха?Там после Златев вдигна Хаят.Сигурно защото е началник на Борисов,затова не го глобяват!
23
0
 
3
 
! Отговори
До 7( Веселин) преди 2 години
Прав си за тия развратни испанци
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не го е срам тоя да направи публичен дом на булевард Христо Ботев? Много родолюбиви, няма що! И всички *** приемат добре това?
21
1
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Не, това е един публичен дом и чалготека на неподходящо място и булевард, *** тук тъжат за това
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябвало е сградата да се разруши до основи! Нищо общо с културата!
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Собственика ще обжалва и най-вероятно няма да плати нищо.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23: Ами като нямаш пари да поддържаш сградата в автентичния й вид или не искаш да го правиш, не трябва да ти се дава да я стопанисваш. А не да я прилапаш, да я събориш, че, видиш ли, не можеш да се оправиш, и хоп! - после си строиш я хотелче, я бизнес сграда, я нещо друго. За строежа пари се намират, но за запазване и поддръжка няма, нали?
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А глоба за общинските служители или уволнение няма ли да има? След като са констатирали проблеми преди година защо не са проследили за отстраняването им? Или само се пишат едни хартии за да се симулира дейност? Какво точно е направила общината за да се запази този паметник на културата?
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
200 бона и онемане на терена. Много евтино, ще мине да си осигури супер терен на цената на един среден апартамент.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А държавата какво прави за такива обекти? Хем нямаш право да правиш ремонт без да е съгласуван с институции, хем нямаш право да променяш нищо, трябва да ползваш скъпи материали, да запазиш автентичен вид, да пазиш музея, обаче държавата нито ти дава пари, нито ти дава да я продадеш свободно, нито нищо! Най просто казано: държавата е прехвърлила ангажиментите си със стопанисването на обектите към гражданите и само се чуди как да ги дере повече за това!
14
3
 
12
 
! Отговори
Пожарникар :) преди 2 години
Ти сериозно ли мислиш, че са му я запалили... нали там трябва да се вдигне 10-12 етажна бизнес сграда? Собственикът си подготвя далаверата.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е "културата" на София. О уау!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ама - Нарича се далаверка. И работи много добре в страни, в котио хроата са злобни и гадни.
11
7
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Къщата си е негова откъдя накъдя да плаща на Минекян :)))