Защо пандемията намалява обичайните вируси в обществото?

Ситуацията с варицелата в София в момента е спокойна
Обновена: 10 ное 2021 11:31 | 10 ное 2021 11:31, Красимир Ангелов
79
Защо пандемията намалява обичайните вируси в обществото?
Снимка: БГНЕС

Когато има мащабна епидемия или пандемия от остро респираторно заболяване, каквото е COVID-19, природата прави така, че намаляват другите "обичайни" вируси и заболяемостта от тях, защото по някакъв начин се потиска разпространението на причинителите на заразни заболявания, с които до този момент сме се срещали под някаква форма в живота си и за нас те не са непознати. Това обяви в интервю за БТА доц. д-р Лили Маринова, началник на отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" в Столичната регионална здравна инспекция /РЗИ/.

Още по темата
Специалистът уточни, че това важи по принцип за всички заразни болести, защото през този и миналия зимен сезон, откакто има висока заболяемост от COVID-19, останалите заразни заболявания не се проявяват с типичните си епидемични криви и със специфичните си епидемиологични характеристики.

Доц. Маринова даде пример с варицелата, която е есенно-зимно заболяване, и посочи, че в момента ситуацията с разпространението й в София е спокойна. 30 са регистрираните случаи на варицела в столицата в периода от 1-ви до 7 ноември, показват данните на Столичната РЗИ за епидемичната обстановка.

Варицелата е сезонно, есенно-зимно заболяване и най-високата заболяемост обичайно се достига през студените месеци на годината, каза доц. Маринова. Това е обичайно, още повече за заболяване без масова имунопрофилактика в страната, но в момента ситуацията все още е спокойна по отношение на варицела, добави тя. Със започването на студените дни много вероятно е в организираните детски колективи да се повиши броя на случаите на варицела сред деца, които не са преболедували, каза доц. Маринова.

Това, че пандемията потиска "обичайните" вирусни заболявания, обаче не означава, че през зимните месеци деца, които не са боледували от варицела и са най-вече в активна възраст за детска градина или предучилищна възраст, няма да се заразят. Те евентуално ще се срещнат с вируса и в много висок процент ще заболеят в по-лека или по-тежка форма. Обикновено в градинската възраст варицелата се кара леко, посочи доц. Маринова.

Тя коментира още, че няма правило или протокол, който се следва, но не вреди да се вземе имуностимулант във връзка с варицелата и не само, а по принцип - да се приемат общоукрепващи организма вещества, витамини и други имуностимуланти, защото сезонът е такъв, че сме много по-атакуеми в момента от страна на респираторни вируси.

Имуностимуланти, витамини и хранителни добавки в крайна сметка трябва да се приемат, както е указано от производителя и не бива да се прекалява, нито с дозировката, нито с продължителността на приемане, предупреди доц. Маринова.

Тя посочи, че е важно при всеки случай да се подхожда индивидуално и конкретно.

В България се прилага ваксина срещу варицела, но тя не е включена като задължителна в имунизационния календар, а е включена в наредба 15 за имунизациите като препоръчителна. Всеки, който желае, може да си я закупи от аптека и да му бъде направена, включително и възрастни, които не са боледували като деца от варицела, за да се предпазят евентуално от заболяване херпес зостер, посочи доц.Маринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 68 преди 2 години
Дааа... Много трудно... Не знам дали е възможно въобще да те научи някой на пунктуация. Толкова по въпроса за ***. "Ваксинирахме се напролет и край." - ще рече - "Ваксинирахме се пролетта, която предстои". Къде е края? Не знам. Може би края на грамотността като такава, някаква постграмотност, постижима чрез ваксина....
65
3
 
0
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
О, извинявай, не знаех че си визионер!Ще мислим абстрактно за болести!Евала мислител!Прочети малко история,направи връзка с какво е свързан възхода на империята на Ченгис Хан, на Александър Велики, Римската империя, ренесанса в Европа, Индустриалната революция и технологичния бум от последните 20 години - увеличен достъп до хора и култури!В амазонка има села откъснати от света,ограничен брой хора и там още са по препаски!Защо не са измислили таблета и атомобила сами!?
64
1
 
0
 
! Отговори
До До 61 преди 2 години
Ти абстрактно можеш ли да мислиш? Много ясно, че не говоря за себе си. Може и да не съм сред тези, които биха оцелели, но това няма нищо общо. Със сигурност е вярно, че ако изкуствено заобикаляме различните му там болести в крайна сметка ще има тотален колапс на популацията заради свръхвирус. Винаги природата се стреми към баланс, а ние можем да си правим ваксини колкото щем, най-много да съсипем света. Да не говорим, че голямото население няма връзка с това дали цивилизацията ще е развита.
63
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото хората се изолират и се пазят. Защото маските помагат на 99% да не се заразиш. Реално кой се зарази първи с КОВИД? Най-простите, най-бедните, най-големите плозкоземци и барабар с тях и хората на първа линия, както и тези, които нямат добра лична хигиена (пак спадат към простите). Около мене почти не познавам човек, изкарал вируса. Ваксинирахме се напролет и край.
62
2
 
4
 
! Отговори
Добре ще е преди 2 години
Да намалее червения вирус, че той е най-опасен !
61
1
 
1
 
! Отговори
Бай ти Куньо преди 2 години
До Ще ядем житоhttps://standartnews/balgariya-obshtestvo/uzhasni-slukhove-za-zdraveto-na-kunchev-otgovort-mu-476106.htmlОбади му се на мобилния да се разберете кога...
60
2
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
И всичко това го говориш с презумцията, че ти ще си сред живите, нали?!? Прогреса се води точно от увеличаващото се население!Желанието да печелиш повече, да произвеждаш повече, да продаваш повече, да предоставяш повече услуги, повече различни продукти!Затова ти трябват хора, много хора!Не случайно прогреса е правопропорционален на скорста на пътувания и достъп до нови земи и населения!
59
1
 
3
 
! Отговори
Оле Боже преди 2 години
И това ти го говорят "специалисти" - другите вирусни заболявания намаляват защото са по латентни и последната година хората малко или много спазват някакви мерки - дистанция, маски, хигиена, по-редки събирания, децата прекъсват училище!Нормално е по-слаби вируси да не могат да виреят в такава среда!Като отшуми ковид пандемията, въвеждайте подобни мерки пролет и есен и ще видите,че грипни заболявания почти няма да има!"природата прави така" баси глупостите!
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалели ама един друг път
57
3
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 2 години
В смисъл, че щяха да оцелеят само най-здравите, както е в природата по принцип. Това звучи жестоко, но най-вероятно затова имаме проблеми с болести в момента, освен ако не са изкуствено създадени в лаборатория естествено. Населението на земята при нормални условия сигурно щеше да е 10 пъти по-малко. Цивилизация обаче е абсурдно да се смята, че нямаше да има. Няма никаква връзка между двете неща. Все пак цивилизацията не произлиза от голямото население.
56
2
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 2 години
Допълнително ако се измъкваме с ваксини и тем подобни трикове, в един момент популацията е реално тотално нежизненоспособна и зависи изцяло от фармацията. Това общо взето се случва в света. Продължителността на живота расте изкуствено и в един момент, за да се възстанови баланса се появяват вируси, които да поизбият и поразредеят хората, които всъщност са преживели благодарение на триковете на медицината. Ако нямаше медицина и фармация най-вероятно хората щяха да стават все по-здрави и силни.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изглежда, че намесването в баланса в природата чрез опити да се измами природата води до тотален колапс. Това, че ваксините са спасили човечеството просто не е вярно. Няма нито една болест, която е способна да унищожи човечеството. Ако нямаше ваксини и лекарства просто щеше да има по-малко хора, това няма нищо общо с цивилизацията. Да не говорим, че и т.нар. лидери само това дрънкат как имало твърде много хора. Тотално си противоречат. Хем има много хора, хем трябва да се спасяват.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговорът е елементарен - За да се оправдаят фашистките незаконни действия на правителствата по целия свят! Искам да попитам нещо ваксинираните. Вие чували ли сте за някой ваксиниран срещу варицела, който е умрял от варицела. Ако да, за колко такива сте чували? Да знаете за някой, който е бил ваксиниран срещу туберколоза и е починал от туберколоза? Ами за хепатит? ... :) ... Ваксинирайте се срещу Ковид, защото все пак благодарение на вашия "информиран" избор ще се намали СО2 на Земята. хахаха
53
1
 
7
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Медицината последно време е толкова вече напреднала, че ме притеснява, че няма да останат здрави хора. Дано не ми се наложи да ходя на лекар за нещо по-сериозно. Щото ако отида само с температура и се почва от вратата с антибиотика. А покрай него пробиотик, и един куп капчета и сиропчета. Затова чакам, че не ми се пие пак антибиотик щото се оказа, че то било хрема бе.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвременната медицина не може да се закачи на малкия пръст на Природата! Все още............
51
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
Колкото по-напреднала е медицината, толкова по-болни са хората
50
4
 
4
 
! Отговори
Ъм преди 2 години
Природата? Или далеч по-простото и логично обяснение, че мерките срещу ковид са мерки срещу вирусни зарази по принцип...
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане!
48
9
 
5
 
! Отговори
НА ИЗБОРИТЕ : преди 2 години
САМО СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ---ИНАЧЕ ЗАРАЗАТА ВИ Е ОСИГУРАЦИЯ!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото са по малко печеливши

Спонсорирани публикации