Трагедията е факт, кой ще понесе съдебна отговорност за нея?

Ако се установи, че вината е на шофьора, може и да няма наказателно дело
24 ное 2021 12:45, Красимир Ангелов
155
Трагедията е факт, кой ще понесе съдебна отговорност за нея?

Делото за катастрофата, в която загинаха 45 души на магистрала "Струма", ще се води на територията на България.

Председателят на Асоциацията на пострадалите при пътно-транспортни произшествия - Владимир Тодоров заяви в студиото на "България сутрин", че има строго разписаните процедури, по които минава разследването на ПТП и те са свързани с назначаването на много експертизи, които се правят от външни експерти.

"Прокуратурата определя вещите лица. Имало е случаи, в които чакаме експертизи по две години. Има изключително голям проблем със съдебните медици. В Кюстендил, Перник и Благоевград има двама съдебни лекари. Надявам се този случай да бъде с приоритет, но минимум 6 месеца", прогнозира той.

Още по темата
Що се отнася до обезщетенията, всеки автобус, който се движи по нашите пътища, има или застраховка "гражданска отговорност" или застраховка "зелена карта". Отделно има застраховка на пътниците, тя е с по-ниски нива на обезщетение. "Лимитите в България са от порядъка на 5 млн. евро. В Република Северна Македония са около 600 хил. - близо 10 пъти по-ниски са нивата", посочи Тодоров.

И добави, че близките на починалите трябва да предявят претенции към македонския застраховател.

"Нашата прокуратура и следователите са водещи, близките на починалите са пасивна страна. Може да не се стигне до наказателно дело, ако се установи, че вината за катастрофата е на шофьора. Тогава няма да се стигне до съдебна фаза, тъй като няма да има кой да бъде съден", заяви Тодоров пред телевизия Bugaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че ако имаме само грешка на шофьора, то застрахователят ще плати на роднините. Но ако имаме и проблем с инфраструктурата, би могло застрахователят да насочи регрес към собственика на пътя. Обезщетенията се изплащат, след като е ясно кой е виновен.

Бившият следовател Георги Илиев коментира пред Bulgaria ON AIR, че разследващите органи вече имат събрани данни, търсили са доказателства, видели са дали има спирачен път, горе-долу са определили скоростта на автобуса и мястото, от което е започнал да се отклонява от пътя.

Той бе категоричен, че оцелелите пътници най-добре могат да кажат дали е имало взрив преди или след катастрофата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До чудя се азНе се чуди, а *** се метни от некъде та да ти свърши мъката.
113
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кмета на Перник нищо, че е бесепар ми правеше добро впечатление до непремерените и неверни твърдения от вчера, че в този участък ставали постоянно инциденти. Няма такова нещо! Всеки е готов да си свали гащите за пет минути слава. А кой ще плаща?
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който помни годините преди Боко, много добре знае, че пътища не се правеха.Така че споко!Смърт ще дебне от всеки завой, и гробове ще има за всички.
111
1
 
9
 
! Отговори
ърчу-пърчу преди 2 години
Кой искате да понесе отговорност за тази трагедия, бе??? На прав участък, с добра пътна настилка, без спирачен път - доказано от следствието - шофьорът на автобуса губи управление (възможно е задрямал) и се е врязъл в мантинелата с висока скорост, останалото го знаем. Да, това е ужасна трагедия, но в конкреният случай ние не носим никаква вина!
110
0
 
5
 
! Отговори
Mersi преди 2 години
Да затворим всички първокласни пътища.Да вдигнат данъците за МПС с 3000%.Да направим винетката 4000 лв.Да направим застраховка Г.О. 8000 лв.Да живне БДЖ.
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе да не ви назовавам с точните определениея! Преди този автобус са минали три други автобуса на същата фирма и няма никакъв проблем с преминаването там! Пътя, та пътя! Не е на ББ"магистралата"участъка където е инцидента. 31.12.2007г.е пуснат! ББ септември 2009г.идва на власт. Не давайте храна за неоснователни обвинения с решаншиски излияния. Показаха снимка от м.април тази година, че знака указващ място за почивка тогава си е бил на мястото. Инциденти точно там няма, а в тази отсечка са малко!
108
0
 
2
 
! Отговори
Така е преди 2 години
До Петър Но България нали е пълна с хора тип " Професор", разбиращи от всичко и даващи акъл за всичко. Та и до там можем да я докараме!
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И шиптерите много ме съмняват! Тези спасилите се никой друг не са извадили. А работниците които са се събудили от взрива и са отишли пеша до мястото на 500м (т.е. минута и нещо време) са заварили още живи и пищящи хора в автобуса. Май шиптерите са имали едни 20 секунди в които да вадят хора, но са предпочели да не рискуват. Емпатията им е чужда. Даже училището си не затвориха днес. Шофьора им катастрофира, мъкнали бензин в багажното, не си помогнали, защо да търсим вината в нас?
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е виновен пътя! По него са минали вероятно милиони коли, но такава драма не е имало. Друго нещо има, в автобуса - я шофьор, я авария, а кой знае какво.
105
2
 
13
 
! Отговори
На пишман преди 2 години
На пишман шофьора винаги му е виновен някой друг! А има хора, които си изкарват хляба с това да изкарват някого виновен! Давайте! Обвинявайте! Пускайте секрети по родните пътища! Само че пътищата ни никога не са били в по-добро състояние от сегашното! И колкото повече се подобрява положението, повече неводолници ще има - това е закон! Мрънкащи и дуднещи безделници и нещастни създанийца!
104
3
 
10
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Стига сте спекулирали с вината на България. Дори и да не е така, накрая ние с нашите пари на данъкоплатците ще платим обезщетенията на загиналите.
103
4
 
2
 
! Отговори
тайна газова бутилка преди 2 години
и в Русия е така, автобусните превозвачи тайно добавят и газови инсталации към автобусите си с цел икономия на дизел.
102
5
 
9
 
! Отговори
СТОП преди 2 години
Да се спрат всички пътища! Да се забрани движението по тях! Или поне да се въведе скорост 50км/ч за да не катастрофират sкапаняците - български и други. Те пак ще се блъскат - ето на сам е бил човекът по среднощ няма кой да му пречи - и пак катастрофирал! Ами катастрофирал и това е - пишете го на Бойко Борисов на сметката, нали той ви прави магистралите... Или кво - тая част я бил правил Симеончо...
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали може разследващите инцидента малко да наддигнат завесата и да ни осведомят категорично дали автобуса е имал или не допълнителен/таен резервоар пълен с бензин?Например през 2005 един автобус напълно изгоря до Габрово, но никой не пострада. Съмнява ме такова бързо опожаряване да не е резултат от незаконно пренасяно гориво.
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
точно този участък неуважаеми лузъре НЕ Е МАГИСТРАЛА
99
11
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Към тези, които смята, че герП нямат отношение към този участък на магистралата : тyлyпa 12 години се пъчеше точно с магистралите, *** май просто искаше да строи нови и да крадне по-лесно, отколкото да ревизира и вече построените !!!___За 12 г. той успя да съсипе и малкото работещи звена и вмени на всички чувство на безнаказаност, освен ако не си платят !!!__И т.н. , за 12 г. можеше да направи много, ако искаше, де ... И той напраяви напълни незнам колко си шафчета за себе си !!!
98
4
 
12
 
! Отговори
Хиляди преди 2 години
Хиляди коли минават всеки месец през това място. По този път! Но този път е виновен само за този шофьор! Има шофьори на които и най-правият път им е виновен - защото е най-прав път. А много обичам като пуснат някоя дебела леля с мъжествен глас по телевизиите да обвинява! Или някой чичо - били му предложили да стане шеф на Агенцията по безопасността, но отказал - не му се носи отговорност. Сега се пеняви!
97
11
 
4
 
! Отговори
highway to hell преди 2 години
След такъв ден Баце още не се е усетил да си смени Фейсбук снимката на асфалтираната кална нива наречена скоростен път, тъй де, магистрала.
96
3
 
5
 
! Отговори
иван преди 2 години
десетилетия наред като стане беля питаме кой е виновен. а трябва да питаме какво да се промени. толкова е просто...
95
2
 
7
 
! Отговори
Да нарочим преди 2 години
Да нарочим някого и да плаща! - Това ли е посланието на господинът?! Така не става. Понякога този, който е виновен е мъртъв. Ня някои пътят им бил крив! Понякога не е възможно да се открие или докаже вината - как да докажеш, че има неизправност или превишена скорост, или погрешни действия, когато всичко е изгоряло? Иначе е много яко да стоим отстрани и да искаме виновник!