Трагедията е факт, кой ще понесе съдебна отговорност за нея?

Ако се установи, че вината е на шофьора, може и да няма наказателно дело
24 ное 2021 12:45, Красимир Ангелов
155
Трагедията е факт, кой ще понесе съдебна отговорност за нея?

Делото за катастрофата, в която загинаха 45 души на магистрала "Струма", ще се води на територията на България.

Председателят на Асоциацията на пострадалите при пътно-транспортни произшествия - Владимир Тодоров заяви в студиото на "България сутрин", че има строго разписаните процедури, по които минава разследването на ПТП и те са свързани с назначаването на много експертизи, които се правят от външни експерти.

"Прокуратурата определя вещите лица. Имало е случаи, в които чакаме експертизи по две години. Има изключително голям проблем със съдебните медици. В Кюстендил, Перник и Благоевград има двама съдебни лекари. Надявам се този случай да бъде с приоритет, но минимум 6 месеца", прогнозира той.

Още по темата
Що се отнася до обезщетенията, всеки автобус, който се движи по нашите пътища, има или застраховка "гражданска отговорност" или застраховка "зелена карта". Отделно има застраховка на пътниците, тя е с по-ниски нива на обезщетение. "Лимитите в България са от порядъка на 5 млн. евро. В Република Северна Македония са около 600 хил. - близо 10 пъти по-ниски са нивата", посочи Тодоров.

И добави, че близките на починалите трябва да предявят претенции към македонския застраховател.

"Нашата прокуратура и следователите са водещи, близките на починалите са пасивна страна. Може да не се стигне до наказателно дело, ако се установи, че вината за катастрофата е на шофьора. Тогава няма да се стигне до съдебна фаза, тъй като няма да има кой да бъде съден", заяви Тодоров пред телевизия Bugaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че ако имаме само грешка на шофьора, то застрахователят ще плати на роднините. Но ако имаме и проблем с инфраструктурата, би могло застрахователят да насочи регрес към собственика на пътя. Обезщетенията се изплащат, след като е ясно кой е виновен.

Бившият следовател Георги Илиев коментира пред Bulgaria ON AIR, че разследващите органи вече имат събрани данни, търсили са доказателства, видели са дали има спирачен път, горе-долу са определили скоростта на автобуса и мястото, от което е започнал да се отклонява от пътя.

Той бе категоричен, че оцелелите пътници най-добре могат да кажат дали е имало взрив преди или след катастрофата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьорът кара автобуса, така че на първо място е негова отговорността. Ако пътя е бил в лошо състояние как са минали останалите три автобуса и другите превозни средства? Това не е мъгла с масови катастрофи. Някои просят България да плаща за чужди неволи-нелицензиран за международни превози автобус минава няколко граници, например?
93
2
 
5
 
! Отговори
Албанското маке преди 2 години
Шофери е виновно да се благодарим, че не е въвлякал рдуги истински българи в некомпетентното си шофиране БАН за меке в ЕС! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧО!!!
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зад всяка злополука е виновна човешка грешка.За съжаление в живота рядка се срещат шерлокхолмовци и вината се прехвърля от болната на здравата глава.
91
5
 
7
 
! Отговори
До 92 преди 2 години
Става дума за двойния аршин на медии, социолози, коментатори, протестъри и подгонени от правосъдието червени олигарси. Направо клатеха държавата заради Своге. Кажи, всезнайко, защо не клатят държавата сега. Защо Елена Йончева не мери дебелината на асфалта и не плюе в Европарламента, за да демонстрира принципния си подход???
90
6
 
1
 
! Отговори
До Светозар преди 2 години
Слагам ти два минусасамо заради името! Такива в училище ги гаврех за забавление и още го правя, но вече нямам време фирмата жената децата, тормозя подчинените в моята фирма, защото аз съм собственик шеф и господ бог разбра ли бе царул?!!!!!!
89
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГНЪЗНИТЕ РАДЕВЧЕТА ВЕДНАГА ПРЕГЪРНАХА ОПОРНИТЕ ТОЧКИ за качеството на пътя и разположението на мантинелата и какво ли още не, без да си дават сметка, че комитова всъщност похарчи парите за ремонти като купи за дъщера си депутатско място
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бас ловя че до седмица тази мантинела няма да бъде там, ще има ограничение 90 км, поне 3 нови указателни знака и нова маркировка по цялата магистрала
87
1
 
7
 
! Отговори
тъпанари преди 2 години
До Ха ха ха: И какво и е на магистралата, 'експерте'?
86
10
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Няма такава магистрала в света. Пак се осрахме
85
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Автобуса не е излетял от пътя, не се е преобръщал, не е смачкан от удар - цял е. Даже онзи, който падна в 50 метровата пропаст не се взриви. Трябва малко акъл, ама го нема.
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиони автомобили са минали през този участък без да се стигне до инцидент. Само минути преди катастрофата са минали на същото място и при същите условия три други автобуса на същата фирма без да имат проблеми. И изведнъж точно за този автобус пътят става проблем, а шофьорът е безгрешен. Стига бе ... Има някакъв гаден нихилизъм сред родната ***.
83
5
 
2
 
! Отговори
До Пян_Гъ преди 2 години
И кво стана, Боко подаде ли си оставката - ако не е, за какви "два аршина" говориш?
82
2
 
6
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Съжалявам за загиналите, обаче защо някой непременно трябва да носи съдебна отговорност ? Ако, да речем е спукване на гума или скъсан кормилен болт, кого да съдим ? По тази логика за всеки убит от мълния, някой трябва да носи съдебна отговорност. Ако шофьора е заспал, тогава има ясен виновник. Обаче ако е непредвиден и непредотвратим инцидент, кой да съдим ?
81
2
 
1
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Прекрасно място за застрахователни измами
80
0
 
5
 
! Отговори
хахо преди 2 години
Има някакъв особен мазохизъм при нас, българите. Непрекъснато се обвиняваме за каквото трябва, а най-вече за каквото не трябва.Пътят бил такъв, маркировката онакава, имало завой, имало наклон, било влажно и прочее...Ами да, път е и като всеки такъв си има своите особености. Шофьорите трябва да се съобразяват както с него (по такъв път е карано 30 км. от София, т.е няма промяна в качеството му), така и с времето, със особеностите на МПС и със своите умения.Може да е разсейване, може заболяване, може технически проблем, но не са причина изброените в клипа становища.
79
2
 
5
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Когато стана ПТП-то край Своге, магистралата била виновна, не шофьора, въпреки че ежедневно по нея преминават безпроблемно хиляди МПС-та. "Бойко е виновен", "Ууу, долу", "Вън Герб!", "Съд!" Не съм на мнение да се търси под вола теле - нито тогава, нито сега. Интересно обаче дали ще бъде ли приложен същият критерии? Т.е. "Радев е виновен", "Ууу, долу", "Вън ПП", "Съд!" Засега не се вижда нищо такова. Пита се ЗАЩО ИМА ДВА АРШИНА???
78
0
 
6
 
! Отговори
Жалко за Бате! преди 2 години
Всеки иска власт ама като дойде такъв момент бягат и се крият като плъхове
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комитова с парите за ремонти на пътната мрежа у нас си закупи за дъщеря си депутатско място при ПОЧТЕНИТЕ
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой ще заведе дело, участъка, отклонението, мантинелата в дясно, знаците, маркировката, всичко е безумно.
75
6
 
0
 
! Отговори
пинко преди 2 години
Б.Б той да поеме вината!

Спонсорирани публикации