Майчинството за втората година да е 650 лв., предлага служебният кабинет

Минималната пенсия ще се увеличи от 1 юли на 392 лв., колко е таванът?
Обновена: 9 дек 2021 17:54 | 9 дек 2021 17:52, Веселина Йорданова
24
Майчинството за втората година да е 650 лв., предлага служебният кабинет
Снимка: БГНЕС

Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст за 2022 г. да остане 650 лв., колкото е от 1 октомври тази година, предлага служебният кабинет в проектобюджета на ДОО.

В него е записано минималната пенсия от 1 януари 2022 г. до 30 юни да бъде 370 лв., а от от 1 юли до 31 декември - 392,57 лв.

Таванът на пенсиите ще е 1500 лева.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се да стане 710 лв., се предлага още в законопроекта. Посочен е минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - 710 лв. и максимален месечен размер на осигурителния доход - 3 400 лв., съобщи БТА.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица догодина да бъде 12 лв., а максималният 74,29 лв., е заложено още в проектобюджета.

Определя се размер на еднократната помощ при смърт на осигурено лице - 540 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: обезщетенияДОО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 2 години
Трябва премиера да тропне с юмрук по масата и да каже:От тук нататък на всяка Българка за всяко дете ще се дават по 650лв всеки месец до навършване на 14г.Вдички други, роми, турци и т. н. нищо няма да получават. Ако не им отърва да емигрират.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аве анонимен тези пари дане би да излизат от твоя джоп нека зимат хората тебе какво ти пука ти гледаш на тебе да е угодно
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми харесва социалната политика от поне двайсе години тя е обратна на логиката. Именно заради това само ромките раждат деца а българите избягаха в чужбина но не само за своето си щастие ами да не гледат как РОМЕИЗИРАТЕ нашата чудесна страна и как я предадохте на ромите ей тъй на с лека но предателска ръка. Всички правителства от 2000 год. до сега са предателски и работят за ромеизация на хубавата ни страна ай си.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По глупаво нещо от либералната демокрация няма. Защо превръщате майчинството в доходоносен бизнес. 12/13 г. неосигурена майка си дава детето за отглеждане в институция но те продължават да и плащат прескъпо майчинство но тя вече родила второ дете и хоп две майчинства. Но вече родила трето и хайде три майчинства и други помощи не знае да чете и пише, не си гледа ивъзпитава чаветата но получава по няколко хиледарки ей така и хайде в Мола с фалшив сертификат. Вие луди ли сте ???!!!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майчинство да се плаща само на ПЪЛНОЛЕТНИ И ОСИГУРЕНИ МАЙКИ. Майчинството е отговорност. Не може на неработили никога малки момичета да се дава пари само това да правят да живеят от раждане на дете. Социалните защо не ги наблюдават ромките какво правят. Изоставила си детето в детски дом но те продължават да и плащат майчинство. Ми те ще раждат непрекъснато всяка година ще получават ЕДНОВРЕМЕННО по три майчинства на месец. ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ.
17
3
 
3
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Мале толкова ми е заплатата има ли начин да ме водят по майчинство и да не работя -2 г
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се вдига само минималната пенсия, като ще вдигате вдигайте със същия процент и максималната пенсия. Така е според принципите на пенсионното осигуряване, за да виждат смисъл младите да се осигуряват на релни доходи.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Втората година майчинството е само за осигурени родители и нищо не пречи да е обвързано с минималната работна заплата. Няма нищо по-добро за здравето на децата от майчината грижа поне до 3 годишна възраст. 3 дни на ясли и 2 седмици вкъщи, всички го знаем...Но ни трябва жеска работна сила, здрави деца не ни трябват, скъпо струват, ще си внесем отвън - това твърдеше валери симеонов, виден патриот..
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има разлика майки осигурявани по голяма сума за ромките които имат по 2 и повече деца си имат мъже но се водят по документи при социалните за самотни майки и получават лъжливи пари ,но социалните си затварят очите особенно по селата и малките градове ,това е обществена тайна ,до кога !!!
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За майка с дете отглеждаща детето си до 2 год. колкото да се скрънзавеят тези по ДОО трябва да е най-малко удвоена минимална пенсия,като една за нея и една за детето или 2.370=740 лв,ако майката няма стаж както преди се омъжваха на 20 год. с много малък стаж от 1-2 год,но получаваха пълна заплата 2 год. за отглеждане на детето,а заплатите бяха примерно около 200 лв. почти колкото пенсиите 170 лв,като за служители средно ниво,които и тогава не стигаха,а и не даваха отделно за детето като родено.
12
2
 
3
 
! Отговори
Мехмет преди 2 години
"А студентките ще получават ли по 650 лв месечно" - Получават ги, а освен това получават еднократен бонус от 2880 лв, само защото е родила докато е записана студентка. Айшето и нея ще я записваме студенка, за да и дадат парите.
11
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Какво майчинство 2 години!!! Във Франция е 45 дни. В САЩ 2 седмици. Само тук в бедна България се правим на супер социални
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Само за майки с минимум средно образование обаче." - Като гледам съвременното образование как не иска да отписва никой ученик при никакви обстоятелства, бъди сигурен, че скоро всички нови скандинавци ще са с диплома за средно образование. Даже и във ВУЗовете ще ги запишат, само и само пари да лапат.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майчинството за втората година не трябва да е фиксирана сума, защото пак ще забравите да го актуализирате 10 години, както се случи това. Трябва да бъде минималната заплата за страната. Когато тя се актуализира, автоматично и майчинството се променя.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аа? Иии кой ше го платя тува е?
7
5
 
4
 
! Отговори
Иво преди 2 години
До Анонимен 7Сигурно си бил на някое топло държавно местенце и несправедливо си взимал много високо възнаграждение. Това е истината....
6
3
 
3
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Сигурно си бил на някое топло държавно местенце и несправедливо си взимал много високо възнаграждение. Това е истината....
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен пенсията ми е определена на над 2100 лева. Досега взимах 1440 лева, а сега ще са 1500 лева. Защо? Защо внасях толкова години осигуровки? Така ли се насърчават младите да се осигуряват? Би трябвало тавана на осигуровките да е 10 минимални работни заплати, както беше в началото, когато го въведоха, а максималната пенсия да е 80% от тавана на осигуровките, за да има смисъл в осигуряването.
4
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Законопроект изготвен от служебния кабинетъ, а какво ще решат новите депутати и евентуално новото правителство, тепърва ще видим. С други думу, нищо не се знае, докато не приемат закона в парламента.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за майки с минимум средно образование обаче. И на всички майки под 18г. да се търси съдебна отговорност на насилника!