Войски на НАТО у нас? Военно-техническо обсъждане!

Янев поздрави военните зад граница: Посланици сте на България
226
Войски на НАТО у нас? Военно-техническо обсъждане!
Снимка: МО

В рамките на НАТО се коментират различни варианти и на този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на журналистически въпрос по повод публикации за разполагане на натовски войски в Румъния и България.

Още по темата

Министърът на отбраната и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха българските военнослужещи, които в момента участват в операции и мисии на НАТО и ЕС. Това стана днес по време на традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали, съобщиха от МО.

Благодаря  ви за отговорното отношение към ангажиментите, които сте поели при изпълнение на мисии под егидата на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Изпълнявайки задълженията си, вие допринасяте за мира и сигурността, на които всички ние искаме да се радваме и занапред, каза министър Янев.

Той подчерта, че българските военнослужещи зад граница са посланици на България. "Вие показвате силата и духа на българския воин по най-добрия начин, на който сте способни“, категоричен бе министърът на отбраната. Той пожела на всички военнослужещи в контингентите зад граница много здраве и успешно изпълнение на задачите.

Министърът се обърна персонално към националните командири на българските контингенти във Военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, двете операции на НАТО в Косово - Операцията на стабилизиращите сили на Алианса (KFOR) и Небойната операция „Allied Solace“, както и в Небойната мисия на НАТО в Ирак и Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

Той оцени високо изпълняваните от тях задачи и подчерта приноса на военнослужещите за стабилизирането на районите, намиращи се в зоните на операциите. Янев пожела на участниците в националните контингенти здраве и целеустременост.

"Опитът, който придобивате, е безценен за Българската армия и ще разчитаме на вас". С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към българските военни контингенти зад граница. Той им благодари за професионалното и отговорно изпълнение на възложените им задължения, за което те се ползват и с уважението на своите чуждестранни колеги.

"В края сме на една нелека година. Справихме се с не малко предизвикателства, включително по отношение на мисията на Въоръжените сили - "Принос към международния мир и сигурност", заяви адмирал Ефтимов. Той припомни, че през 2021 г. е завършила една от най-дългогодишните и трудни мисии на Българската армия – участието ни в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. "Беше трудно за всички. Процесът по изтегляне на българския контингент завърши успешно, за което благодаря на Съвместното командване на силите и на 42-я ни контингент в Афганистан", подчерта началникът на отбраната.

Той бе категоричен, че обстановката в средата на сигурност се следи и анализира на стратегическо, оперативно и тактическо ниво, и се поддържа готовност за реакция при всяко едно нейно изменение.

Като успешен пример за 2021 г. адмирал Ефтимов посочи, че нашите Въоръжени сили са били първите, които са реагирали и са се развърнали на терен в операцията на НАТО „Allied Solace“ в Косово. „Признателен съм за изпълнение на задачите от контингентите ни в Босна и Херцеговина и в Косово. Безспорно, стабилността на Западните Балкани е от решаващо значение за нашата сигурност, както и за сигурността в Европа и в Евроатлантическата зона“, подчерта той.

Адмирал Ефтимов допълни, че за първи път през 2021 г. участвахме в съвместната оперативна подготовка „Quick Response – 21”, при която българският контингент, включен в състава на междинния резерв на операцията „Алтеа“, заедно с контингентите от Румъния, Турция, Австрия, Унгария и Словакия от състава на многонационалния батальон, отработиха задачи по уеднаквяване на стандартните процедури и повишаване на оперативната съвместимост помежду им. Адмирал Ефтимов посочи, че спрямо сложната и динамична обстановка в Ирак, нивото на националната ни амбиция и решение на Министерския съвет, се обмисля да се увеличи българското присъствие.

Началникът на отбраната увери командира на контингента ни в Мали, че се поддържа постоянна връзка с ръководството на мисията и ще бъде реагирано адекватно при всяко изменение на обстановката по сигурността.

Адмирал Ефтимов пожела на контингентите ни зад граница да посрещнат предстоящите коледно-новогодишни празници в крепко здраве, с добро настроение и с нови планове за професионални и лични успехи. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
41
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военни бази на НАТО са добре дошли в България. Колкото до Сърбия, ако ще космически кораби да имат на въоражение, сърбите нямат спечелена битка на бойното поле срещу Българска войска.
165
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като прибавим и С 400, които притежава руската военна база Сърбия, никак не звучи обнадеждаващо. Борисов пропусна в небето над нас и по суша, да премине руско въоръжение и техника.
164
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е всичко зависи от Русия.Ако нападне Украйна няма как да се сърдите на Сащ,че ще вкара войски тук и в цяла ИЗТ.Европа.Не сме само ние.
163
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога минаха изборите,кога почнаха да се приготвят да посрещат американците! Без питане,впрочем!
162
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов нямаше да позволи,затова американците го изчегъртаха!
161
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изнасилвания едва ли ще има,защото българките са най-яките *** в света!Най-много да направим янките чалгаджии покрай престоя им тука,номтова си е техен проблем.Впрочем ,те ще дойдат само ако Русия нападне Украйна.
160
13
 
13
 
! Отговори
До преди 2 години
През комунизма не е било и нужно руски/съветски войски да са в Бг,защото е имало БКП и ДС.Те са били и базите и войските на СССР в Бг!
159
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Фигуранта каза Йес на Херо Мустафа.
158
9
 
26
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Прес комунизма не помня да е имало бази или руски войски вьв - бьлгария
157
16
 
8
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Напълно подкрепям! Даже сме закъсняли на фона на дикатурите от Кремлин, Анкара, Сирия и Иран!
156
4
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
кофитие тепърва ще да е.... трудно е да си родолюбец!
155
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска говежди войски в България да даде личен пример като нахлупи каската и отиде в Украйна да защитава на терен евроатлантическите ценности.
154
25
 
10
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 2 години
45 години руския кален ботуш тъпка нашите тучни ливади. Марш от тук окупационни изедници!
153
20
 
8
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 2 години
Само НАТО. Да живей Сорос!
152
8
 
23
 
! Отговори
Не ви искаме преди 2 години
ПП и президентът Радев ни направиха жива мишена, подаряват наши територии за военни бази на сатаните от НАТО и отделно ни ликвидират с инфлация и отровни ваксини. Бъдете проклети лицемерни предатели вовеки, че пожертвахте българите, за да получите милиарди и постове като лижете гнусните си господари.
151
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
"Военнотехническо" се пише слято.
150
4
 
23
 
! Отговори
123 преди 2 години
Чуждите войски идват тук да ни заробят и да въведат новия фашистки ред.
149
6
 
20
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
1.ЯКО ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ЧУЖДИ БАЗИ.2.Една ракета ни трябва от Русия към чужда база и сме приключили съществуването си.
148
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
155 защо не попиташ за мнение японците? Знаеш ли колко изнасилвания на японски момичета от натовски войници има годишно? Свят ще ти се завие. А знаете ли, че когато американски войници стъпят някъде, САЩ изисква държавата на базата да подпише договор, че каквото и да направят американските войниците няма да бъдат съдени от никой друг, освен от американски съд. Дори за убийство и изнасилване, а ако пострадал е местен хапнем. Вижте защо Япония нон стоп иска преразглеждане на договорите за базите.
147
9
 
7
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До без Русия ==== Ти гледай да не стане обратното - ЕС да удари балтията на путинските гъзопроводи и голодоморът в СеСеСеРе-Русия - гарантиран. Loool