Войски на НАТО у нас? Военно-техническо обсъждане!

Янев поздрави военните зад граница: Посланици сте на България
226
Войски на НАТО у нас? Военно-техническо обсъждане!
Снимка: МО

В рамките на НАТО се коментират различни варианти и на този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на журналистически въпрос по повод публикации за разполагане на натовски войски в Румъния и България.

Още по темата

Министърът на отбраната и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха българските военнослужещи, които в момента участват в операции и мисии на НАТО и ЕС. Това стана днес по време на традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали, съобщиха от МО.

Благодаря  ви за отговорното отношение към ангажиментите, които сте поели при изпълнение на мисии под егидата на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Изпълнявайки задълженията си, вие допринасяте за мира и сигурността, на които всички ние искаме да се радваме и занапред, каза министър Янев.

Той подчерта, че българските военнослужещи зад граница са посланици на България. "Вие показвате силата и духа на българския воин по най-добрия начин, на който сте способни“, категоричен бе министърът на отбраната. Той пожела на всички военнослужещи в контингентите зад граница много здраве и успешно изпълнение на задачите.

Министърът се обърна персонално към националните командири на българските контингенти във Военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, двете операции на НАТО в Косово - Операцията на стабилизиращите сили на Алианса (KFOR) и Небойната операция „Allied Solace“, както и в Небойната мисия на НАТО в Ирак и Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

Той оцени високо изпълняваните от тях задачи и подчерта приноса на военнослужещите за стабилизирането на районите, намиращи се в зоните на операциите. Янев пожела на участниците в националните контингенти здраве и целеустременост.

"Опитът, който придобивате, е безценен за Българската армия и ще разчитаме на вас". С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към българските военни контингенти зад граница. Той им благодари за професионалното и отговорно изпълнение на възложените им задължения, за което те се ползват и с уважението на своите чуждестранни колеги.

"В края сме на една нелека година. Справихме се с не малко предизвикателства, включително по отношение на мисията на Въоръжените сили - "Принос към международния мир и сигурност", заяви адмирал Ефтимов. Той припомни, че през 2021 г. е завършила една от най-дългогодишните и трудни мисии на Българската армия – участието ни в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. "Беше трудно за всички. Процесът по изтегляне на българския контингент завърши успешно, за което благодаря на Съвместното командване на силите и на 42-я ни контингент в Афганистан", подчерта началникът на отбраната.

Той бе категоричен, че обстановката в средата на сигурност се следи и анализира на стратегическо, оперативно и тактическо ниво, и се поддържа готовност за реакция при всяко едно нейно изменение.

Като успешен пример за 2021 г. адмирал Ефтимов посочи, че нашите Въоръжени сили са били първите, които са реагирали и са се развърнали на терен в операцията на НАТО „Allied Solace“ в Косово. „Признателен съм за изпълнение на задачите от контингентите ни в Босна и Херцеговина и в Косово. Безспорно, стабилността на Западните Балкани е от решаващо значение за нашата сигурност, както и за сигурността в Европа и в Евроатлантическата зона“, подчерта той.

Адмирал Ефтимов допълни, че за първи път през 2021 г. участвахме в съвместната оперативна подготовка „Quick Response – 21”, при която българският контингент, включен в състава на междинния резерв на операцията „Алтеа“, заедно с контингентите от Румъния, Турция, Австрия, Унгария и Словакия от състава на многонационалния батальон, отработиха задачи по уеднаквяване на стандартните процедури и повишаване на оперативната съвместимост помежду им. Адмирал Ефтимов посочи, че спрямо сложната и динамична обстановка в Ирак, нивото на националната ни амбиция и решение на Министерския съвет, се обмисля да се увеличи българското присъствие.

Началникът на отбраната увери командира на контингента ни в Мали, че се поддържа постоянна връзка с ръководството на мисията и ще бъде реагирано адекватно при всяко изменение на обстановката по сигурността.

Адмирал Ефтимов пожела на контингентите ни зад граница да посрещнат предстоящите коледно-новогодишни празници в крепко здраве, с добро настроение и с нови планове за професионални и лични успехи. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
1
 
! Отговори
dogan преди 2 години
До АнонименДа, не е имало. Ядрените бонби се търкаля по дворовете на ТКЗСтта и ги пазеше полския.
145
13
 
23
 
! Отговори
без Русия преди 2 години
България е нищо. Русия врътне ли кранчето и България на момента умира, както впрочем и целия ЕС.
144
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предупредихме ли ви? Господа и дами от БСП как е хавата? Кефите ли се на избранниците си, а?
143
6
 
5
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До Я .... Действително голямо наритване беше. По данни на СеСеСеРейското Мин. Обороны, повече от 16 000 войскови трупа от "елитните им части". Още толкова missing in action и около 20 000 осакатени за цял живот. При подобна "пабеда", изтеглянето наопаки е повече от желателно. Looo.
142
22
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 2 години
Добре са дошли! За съжаление североизточните степи разбират само този език. На зло куче - зъл прът! Обясних на форумните русофили, че единствения ефект от струпването на войска до украинската граница от страна на Русия е пълната мобилизация на ЕС и НАТО срешу Кремъл, но те нещо не вземат на сериозно ситуацията, породена от техните господари. Е, честито, идват очаквано "добрите" новини за тях! Каквото си е надробило джудженцето в Кремъл това и ще сърба!
141
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я От Афганистан наритаха ..непобедимата красная армия..Бягаха като бити вазелини.Още се търкалят хилядите им ръждясали танкове,грузовици и вертолети по афганските земи.До колкото е известно САЩ сами се изтеглиха от там.Грузь 200 не смогваше да носи ковчези ...30 000 солдати отидоха при Ленин.
140
9
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/156"Ами Бойко Борисов заради това се " изсули " от власта , настъпват сложни времена" - то повишението на данъците, за да се плащат вноските за Брщксел, още не е обявено.
139
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Бойко Борисов заради това се " изсули " от власта , настъпват сложни времена .Да не звучи като обвинение но и премиерите имат право на избор .
138
39
 
17
 
! Отговори
бравос преди 2 години
Дай Боже по-скоро войски на НАТО в България.
137
13
 
19
 
! Отговори
Я преди 2 години
Тия тъй ги наритаха от Афганистан та чак парцалята си зарязаха.А нашите ги посрещат хванали палците на краката си .
136
11
 
17
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До Анонимен 150 .... Нямаше войски, защото това беше най-надупената към задунайската губерния северовасточна дэржава.
135
4
 
28
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
И тримата гледат, като че ли са глътнали бастуни.
134
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американски войски и ние като плацдарм. Хич не ми звучи добре.
133
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До dogan Жогане в това което пишеш няма нищо верно, или може би ти се иска да е било така.По времето на СССР в НРБ е нямало съветски военни части това е истината.
132
5
 
17
 
! Отговори
Шапкарски лакърдии преди 2 години
Типичните шапкарски лакърдии и локуми;)))Каква БА? БА не съществува! Тук говорим за балканското подразделение на США, наречено политкоректно БА:)))Военно-техническо обсъждане;))) Така ли се наричат вече спуснатите заповеди и планове?;)))
131
12
 
5
 
! Отговори
dogan преди 2 години
До ПроСоТоИмаше съветски военни части, но те бяха съвсем секретни. Защото пазеха и обслужваха ядрените бойни глави, за ракетите Скъд и Ока и бомбите за авиацията.
130
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заставам под Руските Знамена !
129
3
 
16
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До АнонименИ кой ще ги храни? Смяташ ли, че няма да ти се размине едно увеличение на косвените данъци, ей така за разкош. Трябва да храни нашата армия да ни пази като членове на НАТО, нашите войски да са способни да спрат всеки враг. Всеки който си помисли да ни напада да е наясно, че разходите му и загубите му няма да си струват такъв конфликт. БГ активен участник в НАТО и износител на сигурност. Чужди бази си е признание за несъстоятелност на държавата и безотговорност на политиците.
128
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Атлантикът Соломон Паси спаси БКП на Луканов от разпад и му предаде България. Сега наследниците му - малките атлантичета ще я затрият напълно. И може би за добро.Нека янките да докарат нюк в България и да го закачат под самолетите ни... и да ни кажат къде да го пуснем. Надявам се 30 000 години по-късно, населението на територията да не е де'билно, като сегашния про'ст матрял..
127
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах Мустафъ!!!!