Честито Рождество Христово! Честваме най-светлия християнски празник

С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене
47
Честито Рождество Христово! Честваме най-светлия християнски празник
Снимка: Pixabay

Коледа е! Екипът на Dnes.bg ви желае здраве, успехи и сбъднати мечти.

Християнският свят почита днес един от най-големите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова
Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните.

Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

Малко преди раждането на Божия син, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем, който по онова време бил незначителен град в околностите на Йерусалим. Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се наричат коледари, коладници, коледаре или коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се дават на църквата или на училището.

Към коледните празници се числи и Стефановден, който е на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват празниците за Коледа, обобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: коледа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празнуваме рождество Христово, а по всички телевизии се предават американски простотии! Върхът беше Банана Джо.
27
2
 
3
 
! Отговори
комуняга преди 2 години
Не беше ли 9.ти септември?
26
3
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
НОЩА Е 15 +- ЧАСА - ДЕНЯТ 8-9 --- ЗАЩО ДА Е НАЙ-СВЕТЪЛ ПРАЗНИК ????????
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес НЕ е Рождество Христово! Днес е истинския 12 Декември и е Спиридоновден. Православната Църква почита днес свети отец Спиридон от град/село Тримитунт, участвал заедно с други свети Отци в проведения от свети император Константин Първи Велики Първи (Вселенски) Църковен събор против ерестта на Арий (и против други ранни лъжеучения). Днес се пости и НЕ се яде месо освен риба и рибни продукти! От години на истинския Спиридоновден в България няма сняг, което означава, че днес НЕ е Рождество!
24
5
 
6
 
! Отговори
православен патриот преди 2 години
Честита Коледа , славни български православни патриоти!!!! Да не забравим да честитим празника и на нашия скъп приятел ,великия руски богатир -Володя Путин !!!! Спасителят на Света !!!! Наздраве !!!!!!
23
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
по тв питат хората в църквата за какво се молят и всички де-би-ли отговарятпо калъп за здравето на близките ми хора а аз бих отговорила така за мир посвета без вируси и воини здраве и благоденствие за всички хора по света
22
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Четете де! Тази коледа която днес празнуваме е компилация от езически и християнски обреди, като доминират християнските, защото те са авторите на съвременната коледа. Тя няма нищо общо с коледата, която е изконна за славяни и балти. Триченето също не е Български обичай. Но трябва много да четете, за да знаете!
21
10
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ние Българите не сме християни, и не празнуваме коледа, великден и др. подобни. Какво ни засяга какво празнуват арабите? Нищо. Това си е арабски празник. За съжаление тия и мн. др. вкл. наши си предатели, са заличили с кр ъв и те рор нашите изконни традиции, култура и обичай и оттогава са останали само фрагменти. Позор!!!
20
2
 
6
 
! Отговори
Евгения преди 2 години
Инатът ни е пословичен!!! Някой хора нямат дори елементарно уважение към традиции и семейство!! Дори на Коледа са тук и бълват глупости!!! Элобата до такава степен се е просмукала в обеществото ни, че дори в ден като днешният не може да ги накара да спрат!!! Весела Коледа на всички!!!
19
2
 
3
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Светли празници на всички българи! И по-малко да ме ядосвате в коментарите ;)
18
6
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Много пъти съм казвала, че българите са жалко племе и това си личи по коментарите на половината от коментиращите. Все пак пожелавам Весела Коледа и Честито Рождество Христово на всички нормални хора.
17
2
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
юсуф, на пилаф да станеш, ти нормален ли си?
16
7
 
7
 
! Отговори
Тенгриянин преди 2 години
Днешните дни, начевайки от Великата Нощ на 21 срещу 22 декември, нямат нищо с Иисус Христос. Иисус не се е родил на този ден. И църквите са напълно наясно с това. Затова иамме Коледуване, хахахаха, което нема нищо общо с Иисус Христос и християнството. На 21 срещу 22 декември в 00.00 часа е Ени Алем - Българската Нова година, а на 25 е Коледуването свързано с нея и с едно историческо събитие, описано от християнски монах, раждането на Болг, сина на кана субиги Колад: Болг се роди Коладе!;)))
15
0
 
13
 
! Отговори
Лилка преди 2 години
Честито Рождество Христово ! Бъдете здрави и нека Надеждата и Вярата в Доброто да са винаги с вас ! Честит Имен Ден на всички именници ! Наздраве !
14
15
 
4
 
! Отговори
Осман ага бей преди 2 години
Велик е Ердоган!!!
13
4
 
5
 
! Отговори
Светло 4% преди 2 години
Някои може и честват Рождество, ама някои още имат махмурлук от Бъдни вечер.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роди се Бог! Славете го! Христос е тук! Срещнете го! Сторете му в душите място! Сърцата превърнете в ясли! И направете му поклон-да влезе Той във всеки дом, та дето мракът е витаел, Звездата му да засияе!
11
3
 
11
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 2 години
Рождество Христово е Забранено, моля използвайте Честити Празници, така шефовете (те рождество не празнуват) са доволни!
10
4
 
4
 
! Отговори
Православен преди 2 години
Честит празник Св. Спиридон, епископ Тримитунтски чудотворец на всички истинно православни християни! Рождество Христово по стария църковен светоотечески календар е на 7-ми януари. Днес го празнуват папистите-еретици.
9
4
 
5
 
! Отговори
Дали преди 2 години
2022 инфлацията ще удари 1000% как мислите?! плюскайте и яжте като за последно, че Ваксинацията идва - уредете си нещата, че нищо не се знае, още колко ви остава на тази земя...