Временно към пълен мандат - най-дълго управлявалият служебен кабинет

2021 г. предложи редица изненади за първи път в изпълнителната власт
105
Временно към пълен мандат - най-дълго управлявалият служебен кабинет
Снимка: БГНЕС

Шестото служебно правителство от началото на демократичните промени у нас действаше в периода 12 май - 16 септември 2021 г. и е най-дълго управлявалото такова. Неговият мандат реално беше удължен с лека промяна в състава и продължи до 13 декември.

Президентът Румен Радев назначи за служебен премиер Стефан Янев - служебен министър на отбраната през 2017 г. и впоследствие негов секретар по сигурност и отбрана.

Двата служебни кабинета с премиера Янев на практика управляваха България почти през цялата година - цели седем месеца.

Мнозина коментатори видяха в назначаването на първия служебен кабинет шанс за президента Радев да подкрепи кандидатурата си за втори мандат, или - ако правителството не се справи, дори възможност да загуби изборите.

Като цяло служебните правителства внасят известно успокоение. Обичайно за тях се търси експертен профил - доказани професионалисти, необвързани с конкретни партии, със стабилна кариера и имена, несвързвани със скандали.

Служебните правителства печелят симпатии с авторитета на известност, подплатена с титли, успехи в професията и независимост, която внушава, че министрите в тях ще служат на народа за кратко, но няма да позволят да настъпи хаос и най-вече - ще организират честни и прозрачни избори, след които държавата да бъде поета от редовно демократично избрано правителство.

2021 година обаче предложи нещо различно - три парламентарни избора, преди да се стигне до съставяне на редовно правителство.

Не беше обикновен и служебният кабинет. Бързо стана ясно, че двама от най-дейните министри в него - икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев имат политически амбиции отвъд кратките месеци живот на правителството, в което участват.

Бързо стана ясно и че осъществяването им е възможно чрез нов политически проект, който се роди почти веднага, след като "Янев 1" приключи своята работа. Още знаковото им отсъствие във втория служебен кабинет даде да се разбере, че Петков и Василев си тръгват, за да се завърнат в политиката отново.

С двойното си гражданство - българско и канадско, Петков създаде и друг прецедент, който стигна до Конституционния съд. Политическите престрелки около случая обаче не повлияха на общественото мнение и с днешна дата той е министър-председател на България.

Историята най-добре оценява приноса на всеки кабинет, бил той и служебен. Обикновено в тези кратки месеци не се случват големи промени, а и няма как, защото липсва действащ парламент. Но без съмнение са възможни пропуски и грешки, които обществото отчита.

Може би най-горещият стол от две години насам е този на здравния министър - ако има противоепидемични мерки - защо ги има и колко са тежки за едни или други, ако няма - защо отсъстват. И успехите, и провалите в едно министерство нормално "се пишат" на министъра, макар че би трябвало да е ясно, че това е твърде сложен апарат, за да е способен един човек ежедневно да го управлява и контролира напълно.

С днешна дата безспорен факт е, че разграничаването от предишното управление изстреля Петков и Василев директно в голямата политика и хоризонта на четиригодишен мандат.

От самото начало беше ясно, че новата партия "Продължаваме промяната" най-вероятно ще влезе в парламента, но тя направи далеч повече - стана първа политическа сила и с многодневни преговори на експертно и лидерско ниво, стигна до четворната коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Така служебното правителство се превърна в своего рода трамплин не само за съпредседателите на новата партия. В редовния кабинет беше поканен и остана служебният премиер Стефан Янев като министър на отбраната, а постовете си запазиха вътрешният министър Бойко Рашков и образователният Николай Денков.

"Ще вкараме всичките си усилия обещанията да станат реалност", каза Кирил Пеков, когато връчи веднага изпълнен мандата на президента.

Как ще се справи един много одобряван служебен министър като редовен премиер? Отговор на този въпрос ще даде още Новата 2022 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо намачкахте БСП, защо смазахте БСП и хората им? Защо?
52
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо смазахте БСП ? Защо? Единствената партия, в която мислят за хората и страната!
51
6
 
21
 
! Отговори
Номият Премиер преди 2 години
е Абсолютно Кух, с всяко следващо изказване все повече си проличава!
50
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е внук на генерал от Държавна Сигурност, затова е токова нахален и лигав.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редовно чистене и проветряване на българската администрация, но политиките строго дефинирани от икономическа логика, никаква блокова зависимост.
48
13
 
37
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Радев ,човекът наЧерепа,който в най-голямата пандемия насъскваше агитките! Янев , напълно невзрачен послушко, с аура на египетска мумия! Кирчо...доказан лъжец, който смята, че щом Радев стои над него, значи Конституция и закони не го ловят! Тежко на българите, които са се доверили на превратаджиите!
47
27
 
11
 
! Отговори
Боец Космос преди 2 години
СЛужебното правителство беше прекъсването на управлениято на Бандата Герб Бочко,С.Янев перфектен няма нужда от САЩ войски ,супер решения.Канадеца К.Петков човек с диплома и интелект супер.Президента български офицер ПИЛОТ.За първи път тръгнаха в правилна посока остана мазната мутра Гешев да го махнат.
46
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много мъки с тия новите анонимници дето се учат на управление на държавата ни. Много мизерия, прекалено са некадърни. Лоша шега си правят с нас българите.
45
4
 
23
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
С новите цени на газа: Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец...Това ли ни беше обещано от ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА...????
44
4
 
18
 
! Отговори
новото правителство преди 2 години
През Новата 2022г......Честито на всички българи новото поскъпване на газта с 30%,поскъпването на тока и водата....ЧЕГЪРТ....чегърт...
43
4
 
25
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами така е когато на Власт идват служебни узурпатори с фуражки и вдигнати юмруци, преЦедента радеФ така постъпи и питомците от метежната си менажерия, първо ги подлъга да правят правителства които се оказаха неуспешни, после им отмъкна електората и им назначи за шефове служебните министри от инженеринговият си проект "ПП...ПП и ПППП )))"...Така на практика той узурпира и преЦедентството и Правителството, а единствената пречка за пълната му и безприкословна Власт остана Главният прокурор.........
42
6
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Аман от некадърници и негодници. Все такива влизат във властта. Все грабежи и все ще се спасяваме от спасителите в кавички.
41
7
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ако не бяха машинките на Мадуро, Киро Кривата уста и Кокорчо, щяха да видят мандат през крив макарон! Първо Чалгата, след това Перверзията Продължава, накрая май, машинките и "***" ще ни пробутат! Сега ще гледаме дали Кирчо и Кокорчо ще стоят наведени и смазани на Фигуранта, или ще опитат да се еманципират! Лъжите са до време! Ще видим колко ще издържат заблудените българи на този геноцид!
40
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме Поскъпването тероризира българите всеки ден с по-високи цени в магазините!
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДО 30Чети кодекса на труда, виж сайта на нои, там всичко е много ясно написано, пенсиите се преизчисляват с коефициент 1,35, и се индексират със съответния процент по години до 2021 г. Дали и колко ще е индексацията от 1.07 още не е решено. ЧНГ😊
38
6
 
22
 
! Отговори
Емауелла преди 2 години
Тия ако изкарат до март ще е цяло чудо!
37
3
 
2
 
! Отговори
ДО 30 преди 2 години
Уф , омръзна ми от неграмотни разпространители на слухове .Коефициента 1,35 ще вдигне на всички хора Пенсиите , от 1 юли 2022 ще има Индексация . Малко увеличение ще има за хора с пенсии които не са заработили - тоест - не са внасяли в НОИ ПАРИ , или са работили нелегално .
36
6
 
21
 
! Отговори
абе преди 2 години
тая статия за чуждестранния печат ли е ? ние в България го знаем това , както и знаем как фигуранта спечели и как кирчо стана премиер .
35
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев уби България, но не служебно, а наистина!
34
4
 
3
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА1 преди 2 години
Кирил Петков от "" Продължаваме Промяната"' го ИЗБРАХА за Министър- председател, за да МАХНЕ МАСКИТЕ като влизаме в МАГАЗИНИ !!! Ще свърши ли нещо ??? Хората в България ГЛАСУВАХА за партиите- "" Продължаваме Промяната "", с очакване да МАХНАТ всякавки МАСКИ, Сертификати и ВАКСИНИ за българи... Да ИЗГОНЯТ всякавки Китайци пренасящи ВИРУСИ.. Китайци и н.е.г.ри да се ГЪРЧАТ в МИША дупка.