От треска за имоти до опасения за балон – жилищният пазар у нас

Рекордни сделки и ипотечно кредитиране белязаха 2021 г.
Обновена: 2 яну 2022 20:10 | 2 яну 2022 14:16, Екип на Investor.bg
209
От треска за имоти до опасения за балон – жилищният пазар у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Жилищният пазар в България изпрати най-силната си година по брой сделки от финансовата криза насам. От началото на годината до края на септември изповяданите сделки у нас са близо 173 хил., показаха данни на Агенцията по вписванията към края на третото тримесечие. Ръстове през деветмесечието, в повечето случаи двуцифрени не само в сравнение с пандемичната 2020 г., но и със силната за пазара 2019 г., постигаха и четирите най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас, а през второто тримесечие сделките в София достигнаха най-високото си ниво от съответно 2008 г. и от 2005 г. насам, когато започва воденето на статистика.

Още по темата

Силният интерес към жилищата за покупка логично повиши и цените им. Данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие (последното, за което е налична информация) показаха ръст на цените в цялата страна с 9,1% на годишна база. В София той е още по-голям – почти 12%, а в Пловдив достига 8,1%. Малко по-бавно са нараснали цените в двата големи града по Черноморието Варна и Бургас – съответно със 7,5% и 4,3% на годишна база.

Нарушаването на веригите за доставка в строителството обаче подложи на натиск строителните предприемачи у нас. Рязкото поскъпване на строителните материали увеличи разходите им за строителство, възникна и недостиг на основни материали като желязо, тухли, арматура, хидроизолация.

В резултат на това в медиите се появиха съобщения за строителни компании, които са на ръба на фалита, защото са побързали да продадат имоти „на зелено“, без да вземат предвид поскъпването на материалите. Имаше и предприемачи, които решиха да отложат стартирането на нови жилищни проекти в очакване на по-добри времена.

2021 беше година, в която и ипотечното кредитиране растеше с ускорени темпове наред със сделките. Данни на БНБ показаха, че през октомври у нас са отпуснати ипотечни кредити на обща стойност 13,7 млрд. лв., което е нарастване с 16,5% на годишна база. Бързите темпове на жилищното кредитиране разтревожиха БНБ, която през декември вдигна нивото на антицикличния капиталов буфер до 1,5% от началото на 2023 г., след като само три месеца по-рано го увеличи на 1% от началото на октомври догодина.

В мотивите си централната банка посочи, че високите нива на кредитна активност при жилищните заеми създават потенциален кредитен риск и предпоставка за увеличаване на задлъжнялостта. Това може да се отрази негативно на способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да увеличи лошите заеми, предупреди БНБ.

Така обобщено изглеждаше жилищният пазар у нас през изминалата година. А какъв беше той през погледа на консултант, предприемач, банкер, специализирания сайт за имотни обяви Imoti.net и читател на Investor.bg, кои фактори ще оказват най-силно влияние на пазара тази година и ще продължат ли да растат цените на жилищата, вижте в годишната анкета.

Продължението на материала четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
8
 
! Отговори
Риби-риби преди 2 години
1+1 60 кв в Гент Белгия-120к в евро(перфектен готов за нанасяне) -наем-доход 1200 Е./м. В София цените на ново в добри квартали са подобни,но дохода е 400Е.....
52
2
 
6
 
! Отговори
Балончев преди 2 години
Идааааа, пук, пук, пук......!
51
2
 
8
 
! Отговори
до тоя с 3-те жилища преди 2 години
Тогава данъка трябва да е прогресивен за всяко следващо жилище в СЪЩИЯ град. Така става ли?
50
0
 
6
 
! Отговори
Скотове преди 2 години
До Анонимен 61 Оскотяли сме до такава степен, че вече не правим разлика. Не си лош, пращам ти виртуална прегръдка.
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е умишлено икономическо поробване повтарящо се на период 15 20 години. Печатане на пари и ниски лихви после евтини жилищни кредити ,после яко набълбукване с кредити ,после инфлация ,после вдигане на лихвите,после рев и сополи .
48
1
 
2
 
! Отговори
Защо така? преди 2 години
Конфискуваните жилища на Митьо Очите дъълго не ги купиха. И там ли балона бум? Или само бум?
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените ще се покачват заради няколко фактора - много пари без покритие, липса на инвестиционни опции и алчността идваща от съвремения манталитет. Може да спрат да се покачват, ако се случи катаклизъм и има изтрезняване. Или решите да изгоните от държавата (че и от Европа) тези, които сътвориха това. Те имат ясна етно-религиозна принадлежност и лесно ще се досетите кои са те.
46
5
 
14
 
! Отговори
Поздрави от Грамада преди 2 години
В София интернета е спънат какъвто и пакет да си вземеш всичко идва от един централен "кабел" за цяла София.В градове като Благоевград и Шумен е реално нета е в пъти по силен дори и на стандартен пакет. Данните и параметрите на хартия и екрана са едно дефакто е друго.Няма смисъл да се гъчкат всички у Шоплука друго си е да кодиш с гледка гора и писта или море друго е да не може да дишаш в некоя люлинска панелка с мухъл...
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това няма да продължава вечно. Към края на цикъла е
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имотите поскъпват, инфлация голяма а наемите падат. Балон няма нали?
43
2
 
11
 
! Отговори
до Антрополог преди 2 години
Обясни го на оня с 3-те жилища, дето живее в чужбина и се прибира за 1-2 месеца.
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Себестойност 500? на м2 а после искат по 2хил. е това ще е ден до пладне и после ще има ой и въй
41
5
 
19
 
! Отговори
Антрополог преди 2 години
Данъците за имот скочиха с 50% ,населението се топи ,работата от дома е продоктивна и икономична идея ,която ще остане и след пандемията така ИТ та и други ще могат да работят от спокойната и чиста провинция-наемите на офиси и апартаменти за служители в големите мръсни градове няма да се качват.В смисъл инвистицията в имот е ок за инвистиция в имот който живееш, но ако имота не се ползвае разход ако сметнем амортизацията данъци или квартиранти криптокопачи (тока),сутеньори или наркопласьори .
40
3
 
11
 
! Отговори
Решението до 47 преди 2 години
За хора в твоята ситуация - електронно заявление, с давност да речем 1 година, чрез което заявяаш, че живееш в това жилише. Няма да имаш право да заявяваш второ жилище за живеене. Разбирай го годишно потвърждение за постоянен адрес. Това само като идея, имплементацията и подробностите са друг въпрос. Изберете ме за управляващ и ще го измисля докрай, никой няма да бъде тормозен, не ми е това идеята.
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балона е факт но ще го разберете когато ви изпука в задниците.
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доста голям балон се оформя но брокерите и строителите постоянно се опитват с приказки и платени публикации да подколаждат цените. Разбира се че те имат изгода от това. През 2008 година те също говореха за постоянно покачване на цените пък после всичко се срина.
37
2
 
2
 
! Отговори
Ромско е бъдещето! преди 2 години
Дали има или няма хора, Компирката иска от държавата по апартамент, за всяко от двайсетте и деца. И като толкова си могат българите, други идват - не е за първи път!
36
4
 
7
 
! Отговори
Решението до 43 преди 2 години
Разбирам те. Изложих основната идея на проектозакона. Естествено, ще има алиниеи и подточки с изключния за строители, срокове за колко време може да е празно жилището и тем подобни подробности. Начин има, акъл трябва. Харвардците да си напънат мозъка, може и нещо смислено да родят.
35
2
 
5
 
! Отговори
морски преди 2 години
Относително е съотношението светещите-несветещи лампи/прозорци вечер. Някои от светещите са включени от доверени хора, наглеждащи необитаемото жилище.
34
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2008-a цена на кв.м в софия беше 1200 евро. После дойде кризата и сега 14г по късно е 1500 евро. Само дето за тоя период заплатите се удвоиха. Ако е балон е най-смотания балон някога. Факта, е че просто цените са по-високи отколкото на българина му се дават. Никой не може да ме убеди, че за 60кв в Подуяне 65000 евро е много скъпо. Да за ремонт е ама брата си го взе на 1500лв заплата. Дава 490лв за ипотека 30г. Вярно, че живя при нашите 5г за да спести за 15% от сделката а не да тегли втори кред.