Очаква се скок на имотните сделки заради обезценяването на парите

Европейската централна банка няма да увеличи лихвите
16 дек 2021 07:40, Анисия Иванова
83
Очаква се скок на имотните сделки заради обезценяването на парите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Обезценяването на парите ще увеличи още повече броя на имотните сделки догодина, защото хората ще се стремят да спасят спестяванията си. Това ще увеличи най-вече сделките с жилища ново строителство, което от своя страна ще увеличи и броя на проектите, които ще се появят на пазара, заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителна директорка на най-голямата имотна агенция в страната - “Адрес”.

Според нея Европейската централна банка няма да рискува икономиката и да увеличи лихвите, а напротив – допълнителният им спад е много вероятен, което е предпоставка за активен жилищен пазар. В момента лихвите по ипотечните кредити у нас, както и в повечето страни членки са на исторически най-ниските нива. Но стремежът на хората да спасят спестяванията си от обезценяване ще доведе до това, че в предстоящите 12 месеца ще се увеличи делът на сделките с пари в брой.

Другата очертаваща се тенденция е да се увеличи делът на двойните и дори тройни сделки, т.е. когато хората продават един по-голям имот, за да купят два по-малки или обратното, пише "24 часа".

Според Тенекеджиева най-вероятно и през 2022 г. ще има лек ръст на цените и известно покачване на броя на продавачите, защото много хора, които са купили жилища със спекулативна цел, ще преценят 2022 година като най-подходящата да ги продадат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
10
 
! Отговори
Спукани Балони преди 2 години
Поредната статия писана от брокери, за да засилят силно намалелите покупки на имоти, породени от лудите им и безмислени цени! Докато пиша това, излезе заглавие в световните медии, че ФЕД ще вдига 3 пъти лихвите през 2022г. Авторите на тая статия знаят за това, поради тая причина се опитват да измучат колкото се може повече от пазара! Тъжно ни става за неразумните купувачи, които предстои да бъдат посетени от Банки и Частни Съдебни Изпълнители! Сега се заформя обира на ВЕКА! Мислете и внимавайте!
68
3
 
10
 
! Отговори
БАЛОНЪТ ЩЕ СЕ СПУКА преди 2 години
СКОРО БАЛОНА ЩЕ СЕ СПУКА !!! ВСИЧКО ЩЕ СЕ СРИНЕ !!!!
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто изчакайте още 3 седмици да излязат резултатите от преброяването на населението! Когато брокери ви казват, че трябва да бързате - недейте!
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 2 години срещу моя апартамент построиха 7 етажен блок. Досега са се нанесли само 2 семейства, другите апартаменти са празни и ги продават, но няма купувачи.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера, защо толкова много се строи, а населението намалява драстично със всеки изминал ден? И сега много от сградите ново строителство са празни в София.
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най голямата глупост да спасяваш парите си с имоти и после на кой ще ги продадеш при намаляващо население.
63
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората които имат пари не са балъци да ги дадат за коптори на безумно надути цени. Много ще очаквате алчни брокети скапани.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като очаквате скок на сделките с имоти очаквайте си ги на кукуво лято, защо ни занимавате с такива измислени статии.
61
1
 
16
 
! Отговори
Очаква се преди 2 години
Очаква се да се спука балона и да намалеят рязно парите за платени спекулативни публикации.
60
0
 
14
 
! Отговори
Истински богатите преди 2 години
Тези хора имат сметки по банки и фондове в Швейцария и други офшорни зони. Тук нашите имотни брокери като хиени гладни скимтят.
59
1
 
12
 
! Отговори
Знаете нали преди 2 години
После на всеки му стигат 2 метра под земята и така завършват всички. Лошото е докато са живели са били богати за сметка на страдащи бедни хора. После всички под земята завършват. Затова по някой път се налага и пушки и революции.
58
1
 
15
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Гладни кокошки просо сънуват.
57
0
 
8
 
! Отговори
Св преди 2 години
До 64. Споко, ако мечката играе при комшиите скоро ще заиграе и при нас. В Европа нещата се случват 6 месеца след Америка - аксиома.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФЕД вчера обяви мерки по затягане на инфлационните процеси. ЕЦП спи. Очаквайте скоро промени по курса USD-EUR, и то не в наша полза...
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите не циркулират където трябва. Стратезите от FED и ЕЦБ не съзнават това. Съответно стандартния инструмент покачване и сваляне на лихви не работи по очаквания начин. Колкото и да свалят лихвите - парите не стигат до трудовата класа. Колкото и да качват лихвите - сметката я плаща трудовата класа. Единствения ефект който постигат е силна инфлация или още по-силна инфлация. Етапа да се купуват имоти за защита от инфлация приключи. Следва срив.
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като очакват повишение що си разкараха половината брокери?
53
2
 
20
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
И още по-ниско ще падат цените в София. Няма кой да ги купи. Погледни какво става на пазара на наеми. Ама сериозно погледни и се замисли. Всеки има по два апартамента. Какво да правим? Трети ли да купим? Защо? Празен и той да седи ли? Просто 1 млн празни коптора трябва да увеличим на 2 млн ли? Ами че тази година ще се стопим с още 100 хил население. Какво да ги правим тия хралупи? Хайде стига глупости.
52
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Тошко. Златото доста ще загуби от жената си в следващата година.
51
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакви хора обясняваха как апартамент в софия струва колкото на ривиерата, само за сведение В ЕС София е с най ниските цени от всички държави и то с много.Лондон вътрешен 7 700 евро / Амстердам 5 315 евро / Осло 6304 евро / Париж 12863 евро / Мадрид 4394 евроСофия 1200 евро
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, очаква се скок - в блатото!

Спонсорирани публикации