Минчев: Липсват IT специалисти в администрацията

Това е и причината за проблеми в киберсигурността, смята той
Обновена: 10 яну 2022 22:52 | 10 яну 2022 22:52, Веселина Йорданова
152

"На министъра на електронното управление Божидар Божанов този случай му дойде като студен душ. При такава идея за смяна на номера на Булстат първо се прави стрес тест. При нас, бързайки да покажем нещо, ето го и резултата", заяви експертът по киберсигурност Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR" в коментар на ситуацията с данните от БУЛСТАТ.

Според него цялата отговорност за случая трябва да бъде поета от Държавната агенция "Електронно управление".

"В момента всички частни данни на физически лица са достъпни. Това е директно нарушаване на GDPR. Но последствията могат да бъдат само глоба, и толкова. Предния път НАП не плати космическа сума", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че от 20 години страната ни се опитва да въведе електронно управление и то все още е само на експериментален етап. Основният проблем, който Минчев очерта, е липсата на IT специалисти в държавната администрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Златогор Минчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Пич, спри се. Тотално не си в час. Хайде, кажи ми един опън код продукт, който да интегрираш в държ администрация. И как ще стане без помощ от консултантска външна кпмпания и поддръжка?Или ит то на мин на транспорта ще ти го интегрира, а слвд това поддържа. И ако нещо се обърка, ще ти плати глоба и обезщвтение?
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо уволнете хилядите некадърни калинки.Назначете опитни ръководители с ясна визия какво и как да постигнат.Тогава се предлагат добри заплати за добри специалисти
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 48 САЩ нали продават часната играчка 11 прозорци и постоянно я хакват по света. Не ми хвали часника.
42
2
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Не наредби и закони, ами трябва да се почистят шуробаджанаци и калинки и всичко ще си дойде на мястото. Да не говорим, че има и безплатни решения, които също могат да вършат прекрасна работа на администрацията.
41
0
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Пич, нямаш идея за какво говориш.Работещо решени в една компания може да е тотално неприложимо в друга, по безброй причини. Има out of the shelf продукти, но когато говорим за държ администрация нещата са още по сложни. Имаш нормативни уредби, закони и т.н. мислиш ли, че просто си купуваш един софтуер, работещ в немската държ администрация и просто го интегрираш в българската?
40
1
 
3
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
На пръв поглед изглежда, че всичко е измислено отдавна и може да се ползват готови продукти и няма нужда да преоткрива топлата вода. Достатъчно е само да се променят наредбите, законите и конституцията и става
39
3
 
1
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Няма заплати от по 5к+ в държавната администеация, за ИТ, не можеш ли да го проумееш? А и въпросът не е само в доставянето на решенията и на проекта, а и в постоянната поддръжка. Също и в отговорността, което е също, изключително важно. Държавните админиатрации нямат този ресурс. Нито финансов, нито експертен.
38
1
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Какви опорки, колега?Аз написах коментар 26.Няма опорки. В този бизнес съм повече от 20г и ако не изцяло, то поне съм запознат много добре с него.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари има за ИТ, но те се крадат от няколко блиски до ПП фирми и преди до ГЕРП вместо да се дават директно за високи заплати.
36
3
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Там е работата, че всичко е измислено много отдавна и могат да се приложат готови продукти, а не да се открива топлата вода, но няма даже кой да ги внедри хахаха цялата работа с външните фирми се свежда до прибиране на пари и проценти тоест - корупция.
35
3
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Той, колегата е визионер, не епо решенията, а по идеите..хаха.Аз пък предлагам..влизаш на банкомата..и с един бутон си плащаш всички задължения...без дори да знаеш кои са там...
34
2
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Прочети последните две изречения на коментар 26. Това за заплащането е заради тях. Не си разбрал за какво става въпрос и пусна опорките в действие.
33
3
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Пич, тотално не знаеш за какво говориш. По добре се спри.
32
2
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Казваш, че данък за имот го плащаш с данъчна декларация. Браво. Давай и други смели идеи.
31
1
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Ама, чакай малко. Ти ли ще определяш какви да са заплатите в една частна фирма, на база нейната печалба? Нещо ми клониш към Карл Маркс. В БГ се крадат пари през няколко ИТ компании..това е факт. Крадат е силно казано, просто се завишават цени и се взимат комисионни. Да кажем, че и това не е мн ок, но...идеята е да се свърши работа. А, за тази цел, държавната администрация няма нужната експертиза да изпълни подобни голями проекти. Просто нямат специалисти. За това се канят частните компании.
30
2
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Идея си нямаш колко сложно е решението зад твоя уж пpост пример.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не е толкова сложно да се направи една система например за плащане на данъци , пъхаш личната си карта в четеца , избираш от екрана например плащане на годишен данък за жилище и принтерът изкарва готова данъчна декл. с всичките ти имоти на твое име и сумата за плащане . това е просто пример .
28
0
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Имам преки наблюдения как се разработват системи от външни фирми и как от ИТ специалистите на държавната структура. Не съм в грешка. Целта е да се вземат комисионни и да се източват държавни средства. Висококвалифицираният труд на работещите в частната фирма не се заплаща подобаващо според парите, които се плащат на фирмата за софтуера. Обидно малко се плаща на ИТ специалистите в държавните структури.
27
4
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Пич, ти, изобщо имаш ли си и грам понятие как работи ИТ бизнеса в цял свят??За какви кражби от бюджета ми говориш? Компаниите са частни. Не работят само по държавни проекти. Работят за големи други частни компании и получават за това пари. От там са и парите за високите заплати. Или си мислиш, че навсякъде ИТ взимат големи заплати, защото крадат държавни пари?Моята компания няма и един клиент държ компания и пак е богата и дава добри заплати.Пишеш тотални гл..упости.
26
0
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Как така липсват? Ами оная структура информационно обслужване да не би да работи за някоя друга администрация? В същност проблемите са много и са трудно решими, защото на ключовите позиции винаги са едни наши хора, а най-често те са изключително некадърни.