Минчев: Липсват IT специалисти в администрацията

Това е и причината за проблеми в киберсигурността, смята той
Обновена: 10 яну 2022 22:52 | 10 яну 2022 22:52, Веселина Йорданова
152

"На министъра на електронното управление Божидар Божанов този случай му дойде като студен душ. При такава идея за смяна на номера на Булстат първо се прави стрес тест. При нас, бързайки да покажем нещо, ето го и резултата", заяви експертът по киберсигурност Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR" в коментар на ситуацията с данните от БУЛСТАТ.

Според него цялата отговорност за случая трябва да бъде поета от Държавната агенция "Електронно управление".

"В момента всички частни данни на физически лица са достъпни. Това е директно нарушаване на GDPR. Но последствията могат да бъдат само глоба, и толкова. Предния път НАП не плати космическа сума", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че от 20 години страната ни се опитва да въведе електронно управление и то все още е само на експериментален етап. Основният проблем, който Минчев очерта, е липсата на IT специалисти в държавната администрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Златогор Минчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 6 и 7 Аутсорс западни компании са просто мафия и прибират милярди от бюджета а дават по хиляда лева заплата.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ади ве ? Е как липсват ? А дупитати що не липсват ? Нали при пазарната икономика търсенето и предлагането трябва да определя заплатата ? Амо ние комунизъм ли градим щом дупитата с комисиите и всички екстри стига 10 бона а айтитата на 2 бона и то ако работят за западни компании . Властта е била ползвана за хранилка ;) Партии участвали във властта не трябва да идват пак на власт . Опитват се да върнат комунизма.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИТ /// Не е въпроса в твоята заплата /// и 10 000 могат да ти дават и пак ще останат пари ,/// Ама не могат да се разделят/// А фирма се наема защото едни пари има за усвояване и там едни проценти се рзпределят.. Ръйшшш
22
2
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
То и електронно управление за какво й е на държавната администрация? На нея не й трябва, на теб ти трябва, а за да го има трябват ИТ специалисти, а не лекари и гpобари.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специалисти в ктраната има, няма желание да ги наемат.В англия държавната работа е високоплатена, но се наемат само качествени кадри. За тази цел обаче , ръководните кадри също трябва да са качествени.За да се получи нещо в тази държава, първо трябва да се унищожи генералския кръг и група агенти и предатели както и НПО.
20
4
 
2
 
! Отговори
До 6 и 7 преди 2 години
Вие сте в изключително голяма грешка. Държ администрации нямат специалисти, защото нямат подобни заплати, за да ги привлекат и задържат.Точно външни компании се наемат. Те много добре знаят как да се запознаят с домейна, анализират, консултират се с държ експерти и предлагат решения.Повечето добри проекти в държ администрация са изпълнени благодатение на частни ИТ компании.И не, не се изтопват държ пари, защото този труд се заплаща. Защото е висококвалифициран.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те напускат страната и казват, че няма работа в страната. Стоят безработни и никой не ги иска. МС казва, че няма, а те казват че не им дават и не може да се разбере кой лъже.
18
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До държавния заместител на кофа #15: защо държавата изисква от нас информация която тя има, която тя самата е създала? Защото мързел като теб ще трябва да си размърда дирника от реденето на пасианс и да свърши работа за 5 стотинки! Затова! Кажи коя информация държавата я нямаше за преброяването? Тъй като явно не ти стига мозъка кажи кое не ти е ясно и аз ще ти кажа от коя държавна институция може да си ги набавиш! Ама за целта трябва мозък, нещо от което всички държавни служители сте лишени!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А така, цъкайте минусите! Сега да ви направя сметката: 50 човека на заплати от 10-20хил.лв/месец могат да направят всичко по електронното правителство за една година. Би струвало 10млн лв, и ще работи точно както трябва. Сравнете го сега с 20г наливане на пари в бездънната каца. Продължавайте да плащате малки заплати за сериозна ИТ работа. И още 50г ще наливате по 20-50млн/година в същата бездънна каца.Пари много се плащат, но ги делят държавни комисионери и шефовете на 3 фирми.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не липсват! Ама че са големи капапи - е вярно! И 10,000 лв заплата да им дадете - това няма да се промени! Даже ще се влоши! Айде, сега - всезнайковците - мислете за решение!
15
4
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 15:Драги ми държавен заплатополучателю, отлично знам колко безполезен е целия ни държавен апарат! За съжаление ми се налага да контактувам с такива мозъчни донори уредени на местенце колкото да изтикат до пенсия! Искаш пример за некадърност? Сега нали искат да подаваме за данъчни облекчения за деца: НОИ няма информация кои, на каква заплата и къде работи, коя жена е по майчинство? Държавата която издава актовете за раждане и ЕГН незнае децата ли? Няма информация кое дете на кои родители са?
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами другарете на Радев услужливо откриха данните на народа за едни други другаре. Нали сме си близки, не трябва да имаме тайни помежду си!
13
3
 
6
 
! Отговори
До Радославчо преди 2 години
Момченце, спри да се излагаш! Понятие си нямаш какво работят хората в администрацията. Понятие си нямаш и защо и как се прави преброяването. Като те гледам какви ги пишеш най-вероятно да те изгонили заради некадърност от някъде.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нормалните държави има огромни ИТ структури в държавните органи, които разработват и поддържат софтуера, а в България има ИТ отдели с малоброен персонал и се наемат външни фирми, да разработват системи за нещо, от което нищо не разбират. Примерно в нормалните държави имат 200-400 ИТ специалисти в някаква държавна структура, а в България в аналогичната структура са 20-40 човека и то ниско платени, примерно 700-800 лева.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте 14,000лв месечно след данъците и идвам! Няма как да стане, нали? И аз не искам да работя за чужди клиенти, ама тук програмистите ги приравняват на таксиметрови шофьори и няма как да стане. Частният бизнес умъртви ИТ таланта който беше изграден в края на социалистическия строй с ниски заплати и нискокачествени проекти.Сега и за държавната администрация няма да има качествени кадри. Даже и пари да дават - пак няма да има.
10
3
 
22
 
! Отговори
ИТ преди 2 години
Значи има пари да се наеме частна фирма от 1, 2, 3 или 10 ИТ специалисти със съмнителна квалификация и да й се плати 2-3 милиона за създаването на софтуера и след това по 300-400 хиляди на година за поддръжка, но няма пари да се назначат един, двама или трима ИТ специалисти с поне 4-5 хиляди лева заплата, които да създадат системата пет пъти по-бързо и 10 пъти по-качествено.
9
3
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 7: няма е електронни системи защото ако имаме всеки началник трябва да уволни 500 бълдъзи на стринките на вуйчовците по зълвена линия! Затова самата администрация саботира процеса, защото знае, че една електронна система прави цялата им орда никому непотребна! И ти очаквал леля ти Пена на 60+ която не и стига мозъка коя колежка от съседния офис да попита за лист хартия 1 и те кара ти да обикаляш по 20 институции и да и го занешеш да има мозъка да направи електронна система?
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако им плащат депутатска заплата, може и да дойдат.
7
6
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Идеята на електронните системи и правителство е да се съкратят държавните заплатополучатели, а не да ги увеличават! 90% от целия ни държавен апарат е с КПД на тухла на дъното на океана! Поне 1 милион трябва да се съкратят веднага! В момента 1 работещ реална работа хрантути 1.2 държавни заплатополучатели, 2 ромопитека и 2.5 пенсионера! Затова държавата краде 60% от заработката на данъкоплатците! За да може да изхранва всичката тази маса от индивиди на държавна хранилка!
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме електронно управление, защото софтуерните системи се възлагат на външни фирми, а не се създават от работещите в съответните държавни структури, които познават из основи дейността.