Прави ли се опит да се избегне най-сложното в отношенията с РСМ?

Проф. Вачков: Решението след КСНС не ме изненадва
Обновена: 10 яну 2022 22:34 | 10 яну 2022 22:33, Веселина Йорданова
12

България запазва позицията си във връзка с преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз, реши Консултативният съвет по национална сигурност.

"В някои отношения решението след КСНС не ме изненадва, което е добрата новина. България ще продължи да отстоява позицията, свързана с основното изискване да се спазва Договорът за добросъседство от 2017 година. Това, което малко ме притеснява като историк е, че във всичките точки, които се казаха историята отсъстваше. Разбирам изключителната необходимост да се демонстрира някакъв прогрес в двустранните отношения и той наистина може да бъде постигнат в някои области, които не изглеждат толкова сложни и трудни, а принципно са перспективни", заяви историкът проф. Даниел Вачков в "Денят ON AIR".

Той добави, че се прави опит да се избегне най-сложната област във взаимоотношенията, която е основният ни проблем в отношенията ни със Северна Македония.

"Проблемът не е чисто научен или академичен спор. Той опира до много неща. Това, което констатираме в комисията от три години и половина, е, че има едно категорично нежелание да се възприеме една от основните тези в точка осма за уточняване на общата история. Нежелание да се признае, че между населението на днешна Република Северна Македония и днешна Република България във вековната история има изключително много общи черти. Тук не говоря само за моментите, когато тези територии са били част от една държава. Ние говорим за процеси - културни и икономически, които са били сходни и когато Македония не е била част от България", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Вачков поясни, че официално никой в България няма да отстъпи по историческите проблеми, защото нашата теза се гради върху автентични, адекватни извори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Даниел Вачков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
лондонско споразумен преди 2 години
нглия отхвърля деленето на България по меридиана, като Русия няма да настоява на промяна.На юг България ще бъде разграничена така, че да няма излаз на Егейско море.Западните граници на България ще бъдат коригирани, така че да не включват в себе си небългарско население, примерно на изток от линията Нови-Пазар и Курча Балкан (т.е. приблизително към Серес).България ще бъде разделена на две провинции едната от тях, на север от Балкана, ще получи автономия под княжеско правителство, а другата на юг от Балкана, ще получи широка административна автономия с губернатор-християнин, назначаван
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БГ ТРЯБВА ДА ПОИСКА Сърбия ги води терористи, както САЩ избиват фашистите и ислямистите.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БРОЯ И ИМЕНАТА НА ИЗБИТИТЕ БЪЛГАРИ В КРАЯ НА 1944 И ПРЕЗ 1945 г. поискай ги од Белград.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историческият спор е най-важен, защото не може да влезнат и ще се караме постоянно. Турция постоянно се кара с Гърция и не може да влезне в ЕС.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами сега, как ще се оправдава "просто Киро", на който американското посолство му постави задача, да клекнем пред РСМ, до 6 месеца?
3
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историческият спор не е най-важен. Заради такива историци като този, нямаше никакъв прогрес по темата Македония в продължение на десетки години. Най-важното са правата на живите хора с българско самосъзнание, които са били изоставени на произвола, а някакви самозабравили се историци ангажираха цялото внимание в погрешна посока.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Македонците да не са по-добре от нас ?1,8 млн. от които 25% албанци!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То България загива те се занимават с Македония 6 и половина милиона останахме голяма част от който са така наречените малцинствата който съвсем скоро ще са мнозинства