Българин от РС Македония към Петков: Чуйте ни, но не за 15 минути

Говорим за репресии в независима Македония, заяви Илия Стояновски
20 яну 2022 14:03, Александър Попов
214
Българин от РС Македония към Петков: Чуйте ни, но не за 15 минути
Илия Стояновски. Снимка: Личен архив

Посещението на Кирил Петков в РС Македония предизвика много полемики, започнаха анализи на историци и политолози. Но какво мислят българите в Македония, с които премиерът направи кратка среща?

Един от тях, Илия Стояновски, се обърна към министър-председателя и даде гласност и на позицията на наши сънародници в западната ни съседка.

Публикуваме обръщението в нередактиран вид, за да запазим автентичността на неговото мнение.  

"Г-н Кирил Петков, след вашето посещение в Скопие, президента на Северна Македония, Стево Пендаровски си позволи да каже че ние, македонските българи, правата трябва да си ги търсим в Македония или в Стразбург. Ще ви дам няколко примери на системния тормоз които бяха подложени наши съграждани, баби и деди, бащи и майки, не в Югославия, а в съвремена Македония, след 1991 година, с крайна цел на техните власти да изтрият всякакво българско съзнание в хората. В такъв случай как тези хора да си търсят правата в държава която ги тормози на мен не ми е ясно? Как тези хора да си търсят правата в Стразбург, при положение че и адвоката които трябва да ги движи тези неща е под наблюдение на бившата УДБА и ако си хване работа да защитава тормозен българин заплашван е че ще си загуби лиценза за адвокат? Това се случи със случая на Йован Стояновски.

Г-н Петков, повечето от тези хора по онова време, писаха писма и до правителствата в София. Има архиви и можете да ги видите. Ще наброя като имена само част от репресираните българи, а вие питайте по-старите колеги да ви обясни за какво става дума. Може би тогава сте били в Канада и не сте се интересували какво става в Македония.

Георги Калаузаров, Живко Петрушев, Крум Чушков, който под псевдонима К. Велешки, изпрати писмо до българския президент Желю Желев, в което заявява: „Пиша Ви всичко от името на 10 хил. репресирани българи във Вардарска Македония, не само да Ви уведомя какво става там, но и да Ви помоля от тяхно име да бъде коренно променена политиката на България по отношение на Македония… Ние искаме България ясно и категорично да се застъпва навсякъде за нашите права като българи… В Македония българската национална кауза не е загубена – обратно – сега отново се възражда и ние искаме това възраждане да обхване целия български народ“. Това г-н Петков, не е писано в Югославия, а в независима Македония. Нима нямало репресии над българи? Още от тогава сме си искале правата като такива и сега когато имаме шанс, когато президента Радев е на наша страна, вие предавате нас, македонските българи.

Продолжавам със списъка. Гоце Чушков, син на Крум Чушков. Димитър Делевски, Ванчо Весков, Владимир Паунковски, Мария Стоименова, Славчо Цеков, Димтиър Църномаров който при ареста, в къщата му е извършен обиск и полицията конфискува цялата документация на ръководената от него партия, всички негови книги на книжовен български език, а също така и неговия паспорт.Впоследствие македонската полиция отказва на съпругата му Марина Църномарова да даде информация относно причините за задържането му и за физическото му състояние.

Още по темата
По време на задържането си д-р Д. Църномаров непрекъснато е разпитван за контактите му с различни среди в България. По време на тези разпити е бит по главата с приклад от автомат, в резултат на което зрението му е увредено.

Списъка с останалите репресирани, пребити и какви ли не българи от Македония, ще ги получите като писмо в кабинета си с детайлно обяснение какво им се е случвало. Съмнявам се че ще го прочете, обаче ще го направя публично навсякъде кадето мога поне народа в България да разбере на какво ни подложихте и как ни върнахте 30 години назад. Докато Македония не ги реабилитира тези българи, не заслужава започване на преговори. Говорим за репресии в независима Македония. Говорим за репресии не од УДБА в Югославия, а од наследниците и децата на УДБА в суверена и независима Македония.

Като българин от Македония ще ви кажа, че решаването на спора с Македония трябва да започва с правата на българите в Македония и да върви назад към историята. Доколкото вие не го спазвате този принцип, а си правите бизнес срещи в Скопие и търсите решението в самолетните линии, или иначе казано, от историята напред към днешна дата, до края на преговорния процес, в Македония може и да няма повече жив българин.

Извинете ме за разваления български, обаче ако имахме права в Македония, щяхме в училищата да учим книжовен български. Говорим и пишем на този развален български със спомен от това което е останало от бащите ни или наученото от българските книги които до ден днешен в 21 век, като минаваме граница в Македония трябва да ги крием под седалките, защото има опасност да ни ги конфискуват с образложението че са пропаганда.

Надявам се за следващото посещение в Скопие, да имате повече от 15 минути за нас. И морето да е мастило, няма да ни е достатъчно да опишем всичко онова през което сме минали и минаваме. Затова искаме повече от 15 минутна среща.

* Съжалявам за моя български език, обаче за разлика от вас, българите от България, аз съм роден в Скопие и не съм имал привилегията да уча книжовен български език. Това в днешна Северна Македония е невъзможно да се случи, да учим книжовен български и затова е нашата борба да влезнем в Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
9
 
11
 
! Отговори
Антисорос преди 2 години
До Анонимен! Ква Русия,бе драги?Кое ти е руското влияние по въпроса??Напротив,Запада се меси и натиска да приемаме РСМ в ЕС.Тук има капитална грешка от страна на президента Радев. Беше поканен от Путин на тържествата за 75г.от Денят на Победата. Нетаняху отиде,нашият не отиде. Ако беше там на трибуната с Путин и Нетаняху щяха да са им запушени устите на грачещите северномакедонци,нямаше как да викат по нас бу-гари-фашистички окупатори.Ама натовецът Радев НЕ-отиде да прави Триморие във Варшава.
169
6
 
4
 
! Отговори
Антисорос преди 2 години
До Анонимен! Ква Русия,бе драги?Кое ти е руското влияние по въпроса??Напротив,Запада се меси и натиска да приемаме РСМ в ЕС.Тук има капитална грешка от страна на президента Радев. Беше поканен от Путин на тържествата за 75г.от Денят на Победата. Нетаняху отиде,нашият не отиде. Ако беше там на трибуната с Путин и Нетаняху щяха да са им запушени устите на грачещите северномакедонци,нямаше как да викат по нас бу-гари-фашистички окупатори.Ама натовецът Радев не-тиде да прави Триморие във Варшава.
168
1
 
2
 
! Отговори
Антисорос преди 2 години
До Анонимен! Ква Русия те гони бе, шушляк,кое ти е руското влияние по въпроса?? Напротив,Запада се меси и натиска да приемаме РСМ в ЕС. Тук има капитална грешка от страна на президента Радев. Беше поканен от Путин на тържествата за 75г.от Денят на Победата. Нетаняху отиде,нашият не отиде. Ако беше там на трибуната с Путин и Нетаняху щяха да са им запушени устите на грачещите северномакедонци,нямаше как да викат по нас ***-фашистички окупатори. Ама натовецът Радев не!
167
1
 
47
 
! Отговори
БРАВО преди 2 години
БЪЛГАРСКИ МАКЕДОНЕЦО, ПОКЛОН!!!! НЯМАМ ДУМИ ДА ИЗКАЖА ВЪЗХИЩЕНИЕТО СИ ОТ ВАС!!! ОБИЧАМЕ ВИ!!!
166
0
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
До Какво казват Пак прочети, но този път малко по-внимателно ;)
165
3
 
0
 
! Отговори
Какво казват преди 2 години
В интернет "Dutch is a form of lower German", " Certain regional dialects in German make use of Dutch pronunciation"
164
3
 
69
 
! Отговори
Митко USA преди 2 години
Хей Кирчо,Аз харесвах твоите идеи и партиа ПП и даже мислех да гласувам този път за ПП (от много отдавна не съм гласувал) , ама като гледам как я подкара за Македония, не съжалявам , че не съм гласувал.Кирчо,Предупреждение за тебе и твоята партия!Ако предадеш България и българските интереси - ще срещнеш народната любов на митинги и на площади, и най-вече около народното събрание !Ще те изгониме като Жан Виденов!
163
41
 
10
 
! Отговори
Вълкодав преди 2 години
Още ли е уж тормозен този далаверджия!? На хранилка на българския романтизам целия живот май не му е много трудно, такива "професионални българи" само нарушават отношенията между двете държави
162
8
 
7
 
! Отговори
ЗАЩО преди 2 години
Защо Кире Петровски в отговор на техния официален отказ от териториални претенции и той официално не обяви бълг. език за северно Македонски диалект. Така и той и партията му "Зелен хайвер" ще влязат в новата бълг. история.
161
7
 
9
 
! Отговори
По-объркан преди 2 години
ВМРО е на чело с ченге (защото бивши няма). Що за шизофрения е това ченге, което е участвало в антибългаризирането на Македония, сега да се бори за правата им. Изисквайте от Българските политици да направят България икономически привлекателна и тогава всичко що се определя като македонец ще иска български паспорт и гордо ще се зове българин. На сила и с противопоставяне нищо добро не чака и двете страни и губещи ще са българските македонци.
160
5
 
24
 
! Отговори
Объркан преди 2 години
Не без помощта на Българската власт преди 1991 г. българщината в Македеония е смазана, унижена и обезличена. Българите сме го позволили. От кого какво искаме сега? На власт са синовете и внуците точно на онези същите. Голям процент от българският народ още милее по старата червена еднопартийна власт. Българите в Македония са страдали най-много от българи. На грешно място търсят помощ.
159
2
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
До 167... "Холандскио език" се нарича Дъч/Dutch, а "немецкио език" е Дойч/Deutsch... И как разбра, че са по-близки?! Говоря перфектен немски и нищо не разбирам от холандски, освен ако не го видя написано... Аман от разбирачи. Четете хора, преди да преповтаряте глупости ;)
158
13
 
0
 
! Отговори
До 164 преди 2 години
Така искале. А како холандскио език не се нарича германски а са много блиски? Дори поблиски от мк- бг.
157
1
 
15
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Блгариа требва да се бори за правата на блгарите в РСМ. Сштп като се бори за нивните права в Грциа и Србиа.
156
1
 
21
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Кирчо се оказа предател и ще влезне в историята като такъв заедно с онази кифла на външните работи.п.п. Има прекрасен български за човек, който не го е учил!
155
3
 
22
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
До ЗАЩО...Защото астрийците не твърдят, че са измислили немския. Аржентинци, кубинци и чилийци не казват, че са родината на испанския и са го дали на целия свят, заедно с азбуката му! Австралийците си казват, че говорят австралийски английски. Ето затова. Никой не краде език, история и традиции... с едно изключение ;)
154
2
 
19
 
! Отговори
ПО-ТЪПИ преди 2 години
или продажни политици от българските едва ли е имало и има. Целта на "макетата" е не да кажат, че нямат претенции, а да кажат, че исторически тези земи са били Македонски, но последователно са завладявани от гърци /византиици/, българи, турци и една малка част от тази Велика Македония е вече свободна - а именно РСМ. Днес тя е малка, но нейната история е велика. Българите ряпа да ядат и да си ходят в Татарстан. Ето до това води българската политика: предателства, корупция, кражби и всичко подобно
153
1
 
18
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
На Кире не му пука.Товари каруцата и с канадката и канадчетата у Канада.
152
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Nie bulgarite s predci ot makedonia pomnim !!!
151
2
 
32
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До FMCЗа потомците на македонските българи е съвсем ясно какво искаме. Искаме исторически разказ в учебниците и на двете страни, който да обясни парадоксите на историята и най-вече да съвмести родовата ни памет с македонския исторически разказ, С други думи, обяснение за това как и защо моите предци от Кукуш, които помня, бяха българи, а пък Гоце Делчев не се признава за такъв сега. Обяснение за това как може една нация да стои неизвестна за съседите си и за света цели 10 века.