След 5 години половината хора може да нямат лични лекари

Освен с Ковид, медиците се борят и с паниката и притеснението
20 яну 2022 19:21, Красимир Ангелов
50
След 5 години половината хора може да нямат лични лекари
Снимка: Pixabay

"След 5 година половината от хората няма да имат общопрактикуващи лекари, защото на година намаляваме с 400 души.“ За това предупреди д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, пред bTV.

Според специалиста има грешки при управлението на COVID кризата, а най-високата цена са платили общопрактикуващите лекари.

"Няма една COVID зона у нас, която да работи по начина, по който е регламентирана амбулаторната процедура. Има зони, които няма преглед, а се правят само тестове и изследвания, в някои се правят допълнителни изследвания. Но няма нито една, в която да се поеме наблюдението и телефонните консултации и вторичния преглед, няма и безплатни лекарства за коронавирус", обясни Чобанова.

Тя коментира и заболеваемостта, като поясни, че заразените с коронавирус у нас са 3 пъти повече, отколкото реалната статистика показва.

По думите й освен с вируса, в момента лекарите се борят и с паниката и притеснението на хората, натрупано в дългите месеци на пандемията.

"Сега хората предпочитат да не бъдат карантинирани, затова не се изследват, за да не излязат положителни. Остават вкъщи за 2-3 дни и им минава. Има и хората с положителни тестове, но не всички са болни. Част от положителните тестове са в училище на ученици, които са пуснати от своите родители, защото са здрави според тях и реално нямат оплаквания", сподели още д-р Чобанова.

Тя обърна внимание и на лечението, като посъветва да се доверим на един лекар, а не на няколко, за да не се случи, че взимаме 5 различни лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За хронични заболявания има протикол - в него пише на какво имаш право! За чий ми е електронната рецепта, че не разбрах защо трябва да стоя 3 часа в кабинета му, при условие, че хал хабер си няма от предписваните лекарства? Взимаш по протокол и това е.
16
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При лечението, което ни демострирахте през последните две години, благодарим от сърце! Вероятно ще е по-добре и да няма!
15
6
 
17
 
! Отговори
Doko doko преди 2 години
Чудо голямо И въобще да няма лични лекари ще е по-добре. Преди години като нямаше такива търтеи беше по-лесно всичко. Записваш час и чакаш и готово
14
6
 
18
 
! Отговори
Баба мара преди 2 години
личните лекари са напълно излишна институция 2 часа в мръсен и запрашен коридори се оказва че няма направление за така наречената електронна рецепта даваш 3 леваза 3 месеца за всичко искат пари нямат сестри в кабинета за икономия и печалбаа трябва със здравната книжка да се ходи при съответните специалисти и болницибез проблем още с влизането веднага тест за ковид и т.н.
13
6
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
На ппловината хора след 5 години личен лекар няма и да им трябва след като ваксините започнат да работят по предназначение...
12
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То личните лекари са най-голамата глупост, която измислиха!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боку а винофен дека има оште небити дофтуре! Сеги при тоа новия ша си праиме кво си сакаме!
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че няма да има лекари. При толкова много пациенти=и-ди-оти и толкова малко лудници. Лекарите не са мазохисти все пак.
9
1
 
7
 
! Отговори
В пазарна икономика преди 2 години
При такава новина безработните ще запишат да учат медицина. Освен ако преценят, че заплащането не си струва усилието. Тук *** хейтват и остроумничат.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що? Толкова лине трудно да вдигнеш телефона? Хората за по - малко пари заваряват метални тръби с голямо фи.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 Ентелекта ти видимо ще те удави. Бумащината дохторите са си я измислили. Вместо да въведе сестрата едно егн и една диагноза се изписват тонове бумаги. Сестрата, не дохтора. А на моята лична с кеф ще съм и секретарка. Умна и красива.
6
2
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ИМА ВЕТЕРИНАРИ. ПА СТАВА.
5
7
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Ти ще им поемеш ли бумащината? Ще станеш ли мъжка секретарка?
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз на моето ненагледно джи пи за 15 години не му видях очите-зелени ли са, оранжеви ли са-не знам. Само веднъж имах контакт като ми се обади да ми съобщи, че ме е записало за ваксинации. Учтиво благодарих и отказах. Мисля, че впоследствие си глътна езика.
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете бумащината и може би ще им остане време да лекуват. Ако могат. Че вече са експерт счетоводител финансисти, а не лекари
2
4
 
19
 
! Отговори
Лили преди 2 години
След 5 години няма да има половината хора...
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние какво да направим да спрем да живеем ли? Проблемите в здравеопазването не са от вчера там потъват все повече пари, а услугата става все по-лош.

Спонсорирани публикации