Петков: Ще развиваме военните си способности като партньор в НАТО

Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия
Обновена: 26 яну 2022 15:21 | 26 яну 2022 15:14, Веселина Йорданова
168
Петков: Ще развиваме военните си способности като партньор в НАТО
Снимка: БГНЕС

Оттук нататък България не трябва да е само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в рамките на НАТО. Това каза премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството, на което е обсъдена стратегията ни по кризата в Украйна.

Още по темата
Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия, което означава български войски, българско командване, реално българско военно лидерство.

За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин, и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени. Приоритизираме оттук нататък да фокусираме точно в тези дефицити, не просто да се купува техника, която е несистемно избрана, а да се фокусираме точно върху българските дефицити, каза премиерът. Ще се използват всички възможности конфликтът между Москва и Киев да бъде решен по дипломатически път.

Военният министър Стефан Янев посочи, че днес е обсъдено заедно с дипломатическите усилия България да развива собствения си отбранителен потенциал - батальонна бойна група от български войски под българско командване, което да бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО.

В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал и търсене на начин как дефицитите да бъдат компенсирани в нашите планове за модернизация и превъоръжаване, каза Янев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че от началото на декември българската държава последователно отстоява на всички дипломатически формати възможността за намиране на дипломатическо решение на проблема между Русия и Украйна. Тези усилия ще продължат и в бъдеще, подчерта тя.

По думите й е много важно дипломатическото говорене да бъде подкрепено с необходимите отбранителни способности, което ще докаже и че сме коректен предвидим съюзник на НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
14
 
! Отговори
Киро го искам.. преди 2 години
На първа линия в окопа...... Радев зад него....... Трифонов кючек да им играе...
85
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ САМА НИЩО НЕ МОЖЕ. САМО С НАТО СМЕ СИЛНИ!
84
0
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 2 години
F-16-ките преди войната ли ще си ги получим или след нея? :-) Или на Марта у сряда!
83
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 2 години
Кое сме щели да развиваме? :-) Военните си НЕспособности?
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирам Германия.
81
1
 
6
 
! Отговори
ВМРО преди 2 години
Защо го обиждате министър - председателя на България. Той не е като Бойко Борисов. Все си мисля, че генералите като Атанасов, Радев, Борисов, Гяуров и другите ще се изпотрепят кой от тях да боди батальона ни в НАТО. Може и Стефан Янев да е, но лично аз предпочитам да е Бойко борисов или Каракачанов, известен като Шкембе войвода !
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плевнелийката даде тон като първата жена-президент, сега имаме първия премиер, любител на мъжки ласки.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отпред дрънчат пушки , отзад топки. Да беше си седял и продавал пробиотика
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбра се, ако Кирилка беше ходила в казарма, щеше да и хареса. Но не е късно...
77
0
 
6
 
! Отговори
гостенин преди 2 години
немили пари се изливат в безполезна структура...поне да стане гражданска отбрана ...
76
1
 
8
 
! Отговори
ганьо преди 2 години
Ами всъщност казва че ще ни наложи да си купим още оръжие за милиарди. това е
75
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРО, РАДЕВ И ЯНЕВ - ТРИ СЪВЕТСКИ ПИДАЛА
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, години наред развиваме военните си способности. Похарчихме милиарди за непромокаеми галoши и чертежи на допотопни пиндостански таралясници. Ти колко предлагаш да извадим от устата на децата си и да ги харижем на твоя и на мутрата общ Началник?
73
2
 
4
 
! Отговори
СЛУГИ НА ПУТИН.. преди 2 години
ПРЕМЕНЕНИТЕ ДС/БКП ГЕНЕРАЛИ, ДОНОСНИЦИ, КЛЕВЕТНИЦИ, АГЕНТИ................... ОФ НА РАДЕВ=БСП+ПП+ДБ +ИТН.............. СЛУГИ НА ПУТИН И ОЛИГАРСИТЕ....
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето е много красив! Не ми пука за хиперинфлацията и беднотията която донесе. Стига ми да го гледам по цял ден!
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Истината е, че през соца, хората бяха задоволени от всичко и бяха щастливи и не се страхуваха и нямаше такава висока престъпност,смъртност, дори и само с две ТВ програми, а руските новини бяха само половин час в петък нощем, а у нас, дори телевизия не гледахме изобщо и нищо не сме изгубили, телевизора беше вечно изключен, стоеше като декоративна вещ в къщата.
70
0
 
1
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Тези доклади не отразяват нещата за няколко месеца. Трябва да си твърде слаботоков, за да си го мислиш. Или си просто тpoл.
69
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
аз лично не разбрах какви ЗАПОВЕДИ е дал Мустафа на военния ни министър..Не е трудно да се досети човек четейки декларациите,но все пак..-...Става въпрос за живота и съществуването на няколко милиона българи !...Ние ИМАМЕ ПРАВО да сме запознати и да вземаме отношение!...ОБИДНО е някой да ни третира като..СЛУГИ,на които може да заповяда каквото му скимне !..Нали не сме толковаПРОПАДНАЛИ,братя мои ?!..Или ?....
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ме кефи колко е повратлив. Хем сме с НАТО, хем нещем чужди войски на наша територия, но няма да гоним и вече дошлите американци. Това добре, че запазва неутралитет донякъде, но такива повратливи всеки ги к_л_а_т_и : )
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да покаже на ментето пушка и да му обясни какво причинява!