Петков: Ще развиваме военните си способности като партньор в НАТО

Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия
Обновена: 26 яну 2022 15:21 | 26 яну 2022 15:14, Веселина Йорданова
168
Петков: Ще развиваме военните си способности като партньор в НАТО
Снимка: БГНЕС

Оттук нататък България не трябва да е само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в рамките на НАТО. Това каза премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството, на което е обсъдена стратегията ни по кризата в Украйна.

Още по темата
Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия, което означава български войски, българско командване, реално българско военно лидерство.

За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин, и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени. Приоритизираме оттук нататък да фокусираме точно в тези дефицити, не просто да се купува техника, която е несистемно избрана, а да се фокусираме точно върху българските дефицити, каза премиерът. Ще се използват всички възможности конфликтът между Москва и Киев да бъде решен по дипломатически път.

Военният министър Стефан Янев посочи, че днес е обсъдено заедно с дипломатическите усилия България да развива собствения си отбранителен потенциал - батальонна бойна група от български войски под българско командване, което да бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО.

В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал и търсене на начин как дефицитите да бъдат компенсирани в нашите планове за модернизация и превъоръжаване, каза Янев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че от началото на декември българската държава последователно отстоява на всички дипломатически формати възможността за намиране на дипломатическо решение на проблема между Русия и Украйна. Тези усилия ще продължат и в бъдеще, подчерта тя.

По думите й е много важно дипломатическото говорене да бъде подкрепено с необходимите отбранителни способности, което ще докаже и че сме коректен предвидим съюзник на НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди година чорапа ревеше денонощно: корупция, корупция, корупция. Преди дни излезе тазгодишния доклад на трансперанси интернешенъл за корупцията и България е на дъното с две места по зле. Обаче чорапа нищо не казва сега за корупцията защото неговите комунисти са захапали кокала и крадат дътжавните пари със скоростта на светлината. Това е промяната другари.
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е кауза пердута, забравете я! Самите руснаци бягат оттам! Остават само които не могат да избягат, или от някакви носталгични чувства (но не патриотични). Които не могат да свикнат с бита и начина на живот в чуждите държави.
64
0
 
17
 
! Отговори
Див Врачанин преди 2 години
Кире,мани тия натовци,ми глей кво станА с цените! Изгинааме,бе,баце.Стегай се че иначе ша одиш да квасиш млеко отвъд Големата Вода баце
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще помпим мускули , това ли е решението , те Русия са на стероиди бе Кирчо , нали беше за Бизнеса а те са голяма територия за стокообмен. В такива батаци влизате че направо..
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бойте са . От Брюксел ви готвят нови акцизи за горивата . Хем цапате въздуха ,хем трябва да се плащат заемите . Свиквайте от сега за 4 лв бензин. Казвам ви го да се подготвите психически за да не давате после пари и за психолози :)
61
1
 
6
 
! Отговори
Бай Т преди 2 години
Ще издигнем нашите вауражени сили на ново качествено равнищи ! Тая година полу догодина цели проводници !
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Българската армия ще бъде водеща" - тук го казва, а както знаем българската армия няма какво да дели с Русия, тоест Русия може да е спокойна че няма да бъде нападната от нас
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, искам да те видя в окопите. В розовия батальон.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 71 къде го казва ?
57
2
 
16
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Вчера "Галъп" показаха 45% подкрепа за Кирето и 39% недоволни.Днес от "Тренд" им дават 39 % доверие и 40% против! Как бързо лети времето!
56
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави ми впечатление, че много неадекватници има в тоя форум. Позицията на Петков е проруска - той казва НЕ на американски войски у нас и в същото време казва България е НАТО. Един русофил не видях тука да го проумее това
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 57 Момченце младо и зелено, и заблудено! Ти май не си живял по времето на Тодор Живков и Леонид Брежнев? Имахме само две програми: Първа и Втора. Като даже не бяха денонощни. И излъчваха от събота до четвъртък! В петък българска телевизия НЯМАШЕ!!! Затова бяхме длъжни да гледаме руска телевизия! И не искам да ни сполети нещо подобно пак, нищо че сме 2022 г. - в Русия някои медии и интернет ги ограничават!
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е за пред хората , секретната част за тях . Мерси за информацията
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да поискат от нибесния да им плати тока и парното
52
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
киро е заплаха за националната сигурност.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирам Германия! Германия и Русия са държавите, които са помагали на България в миналото, затова избирам Германия. Избирам Германия!
50
1
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Дано Господ скоро ти въздаде ***!
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да греша, но избирам Германия!
48
1
 
13
 
! Отговори
Киро искам Лена преди 2 години
Клечо, гледай да си опрайш бюджета и икономиката,че като дойда и ти олуща с опката на ръката, две батерии и ша ти червосам устничките и си готов за "София Прайд";)))
47
11
 
3
 
! Отговори
С чадър от Гешев преди 2 години
В България се изтезават хора от милиции близки до Борисов!