Проф. Николай Овчаров: Не е имало фашистки режим в България

Много да се внимава със северномакедонските политици, предупреди археологът
Обновена: 1 фев 2022 22:46 | 1 фев 2022 22:15, Красимир Ангелов
119

На днешния 1 февруари отбелязваме Деня за почит на жертвите на комунизма. Защо е важно да помним миналото?

"Историята трябва да се знае, защото ако не я знаем - няма да знаем и бъдещето. Сега става особено актуално, защото историческото познание в последно време се оказва изключително важно. А категоричното мнение на историческа наука е, че няма фашистки режим в България", каза археологът проф. Николай Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"Самият термин "фашизъм" трябва да се използва много внимателно, защото той може да се използва само и единствено за Италия, където има класически фашизъм. В Германия много често се казва "германски фашизъм" - няма такова нещо, казва се "германски нацизъм". Много малко знаят, че във Великобритания е много силно фашисткото движение в годините преди Втората световна война", допълни проф. Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали си вадим поуки от миналото, той отговори: "Невинаги го правим, а трябва. Прекланям се пред прекрасното образование, което имат нашите нови министри. Те са икономисти. Харвардските курсове дават огромно образование на много младежи, но би било хубаво да имат и исторически курсове. Нашата история е трудна. Виждаме дори с РСМ колко трудно може да се вземе правилното решение."

Според него не може да има мултиперспективност, за която настояват македонските историци. Той подчерта, че тя изкривява историята.

"Искам да дадем сила и време на тези млади хора. Днес видяхме, че и Радев застана срещу визитата в Скопие. То е малко след дъжд качулка. Засега те не декларират, че ще нарушат историческата истина. Много трябва да се внимава със северномакедонските политици. В един и същи ден те могат да кажат две различни неща", коментира проф. Николай Овчаров.

Историкът призна, че е скептичен дали без да се решат историческите въпроси, ще могат да се решат икономическите.

"Историческата истина е една. Ако отстъпим от позицията си, ние лишаваме хората в РСМ, които искат да бъдат българи, от тяхната основа. Ако ние признаем, че Самуил е македонски цар, те тогава ще се чувстват ли българи?", попита той.

По думите му срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с нерегистрираното в България движение ОМО "Илинден" е било провокация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Прочетете какви са ги вършили нашите комунисти на сайта ZaPlovdiv.bg! Статията я има и на plovdiv24.bg! Името на статията е Позор,БСП Пловдив!
64
6
 
8
 
! Отговори
фъншуй преди 2 години
Колко ли милиарди проклятия са се излели върху комунистите, после се чудите защо не им се получава ! Ами защото са прокълнати , до девето коляно! И нашите да не се чудят откъде им се е взело нещастието, те просто плащат цената, която са заслужили...
63
4
 
4
 
! Отговори
циник преди 2 години
То ни стига комунистическият режим! Скоро в учебниците в Западна Европа ще попаднем като съвремен геноцид на комунисти над народ. Българите са евреите на Балканите, а комунистите излезнаха по-лоши от фашистите! Поне едно съм сигурен, в следващите 100 години комуниста ще е най-мразения човек в България! И има защо!
62
9
 
14
 
! Отговори
bolbov преди 2 години
Какво значение има как да наричаме един гаден режим на управление преди 09.09.1944 г.,който системно изтребва българския народ.Този режим е бил една банда от военни кръвопийци,алчни индустриалци и корумпирани политици,които са ограбване и избивали всички,които не са в техните редици.По тази причина тази шайка,банда е наречена фашистки режим,чиято идеология е била експлоатация,грабеж и убийства с цел лична облага .
61
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Фашизмът и нацизмът са добре организирани и стройни системи-нещо, което е трудно да се получи в БГ. Властта преди 9.09.44 е по скоро дивашка балканска, отколкото фашистка. Което впоследствие се прехвърля и при комунизма защото базата си е същата. Да кажем, че комунизмът в България е по-организиран, поради собствената си специфика.
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно ли... То и сега го има ама под формата на демокрация... Така че професор че.... Ай
59
1
 
8
 
! Отговори
ФАШИЗЪМ! преди 2 години
До комунистско робство! ВЪВ СЪЮЗ С ХИТЛЕР!!!!!!!!!!!!
58
12
 
6
 
! Отговори
комунистско робство! преди 2 години
Само такова е имало с вного лъжи, убийства и кражби!!!!!!!!!Дело на БКП предателите!СССР ги доведе на власт с помощта на танковете и бомбардировките! Ураааа!
57
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е да познават историята ,но не щат.Те са опиянени от алчността и манипулациите,шуробаджанащина,парични потоци,комисионни в големи размери,нямат програма в обществен интерес,но пък странно говорят "антикорупция".Действително в БГ не е имало фашистки режим.Имало е няколко партии през 30- те г.повляни от фашисткия режим в Италия,но тяхното присъствие е 10% в НС.Впоследствие на Борис забранява партиите за определен период за да не разрасне влиянието,както и на комунистите.
56
9
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Археолога пусна един влажно затоплен език по харвардските мъдypu в очакване на амнистия
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е жалко,че Кире е исторически профан,без познания по българската история,по македонския въпрос и трагичното е,че не го вълнува,освен финанси,дивиденти,не се чувства българин,учил в Канада,за него СМ е като чужденец от други държави непознаващи проблема.Предателството и наивността на "вожда" Г. Димитров,съветския депутат и гражданин изпълнителя на Сталинските мераци за достъп до Бяло море съсипа живота на хиляди българи от Варварско и Беломорието.Какво друго от капиталски кръг предатели
54
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само комунопитека може да плаче за национални предатели, терористи, атентатори и да ги изкарва като жертви! Комунопитеците извършват бомбен атентат в църква по време на погребение! Това дори ИДИЛ не го правят! И после видите ли горките атентатори и агенти на държава която нахлува и ни поробва били жертвите, ха! Комунопитека си е национален предател до мозъка на костите!
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На редовия *** му е трудно да казва Национал-Социализъм защото е *** като тиквено семе и ще се обърка кои са добрите социалисти и кои лошите, затова вожда им Сталин като ги знае колко са *** им казва да повтарят гитлеризъм и фашизъм за да не се бъркат простите комунопитеци! Сложно е когато две думи завършват на социализъм, твърде сложно за мозъка на комунопитека!
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860 Преди Хитлер и ВСВ забравяш че Украйна и Полша са били части от Авструнгария и Германия и от Русия. Не е имало Полша Украйна Чехия и подобни държави. После са победени и така фашисма става идея за нови войни и реванш.
51
4
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
До 59 !!! Чест за теб,брат!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само България е фашиска тогава. Югпславия, Унгария, Румъиия, Испания, Италия,, дори Франция, Гърция, Турция, Чехия почти всички на балканите са фашиски. Югосалвия си остава фашиска след 1944 г. и след 1991 г. Гърция след 1944 г. Турция след 1944 г. и последно военни турци се опитаха да убият ислямиста Ердоган след 2015 г. а той после ги изби и нападна Сирия.
49
3
 
4
 
! Отговори
До 52 Човека преди 2 години
Ами като е световно известен историк може ли да докаже твърденията си или трябва да се осланяме на честната му дума?
48
1
 
4
 
! Отговори
Бай ти ганю преди 2 години
До АнонименКогато не ти се наложи да се наричаш с родноо си име и не ти е позволено да говориш... с майчиния ти език...?
47
6
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Къде потърси убежище ,след договорка с фашиста от еврейски грузински произход Сталин,еврейчето Шимон Сакскобурготски? В земите,които приютиха една една огромна част от германските гестападжии-Турция,Египет,Мароко,Испания! Това доказва,че Сакскобурготски са фашисти. Защо Шимон еврейския "цар" не потърси убежище в Русия или Франция? Защото Сакскобурготски са семити като Хитлер и винаги търсят закрила поради злодеянията си от семити.Искам Народен Съд! Искам си Живковизмът !Да живее Н Р Б !!!
46
5
 
3
 
! Отговори
Човека преди 2 години
международно известен историк , тука *** с 8ми клас пак знаят повече