Проф. Николай Овчаров: Не е имало фашистки режим в България

Много да се внимава със северномакедонските политици, предупреди археологът
Обновена: 1 фев 2022 22:46 | 1 фев 2022 22:15, Красимир Ангелов
119

На днешния 1 февруари отбелязваме Деня за почит на жертвите на комунизма. Защо е важно да помним миналото?

"Историята трябва да се знае, защото ако не я знаем - няма да знаем и бъдещето. Сега става особено актуално, защото историческото познание в последно време се оказва изключително важно. А категоричното мнение на историческа наука е, че няма фашистки режим в България", каза археологът проф. Николай Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"Самият термин "фашизъм" трябва да се използва много внимателно, защото той може да се използва само и единствено за Италия, където има класически фашизъм. В Германия много често се казва "германски фашизъм" - няма такова нещо, казва се "германски нацизъм". Много малко знаят, че във Великобритания е много силно фашисткото движение в годините преди Втората световна война", допълни проф. Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали си вадим поуки от миналото, той отговори: "Невинаги го правим, а трябва. Прекланям се пред прекрасното образование, което имат нашите нови министри. Те са икономисти. Харвардските курсове дават огромно образование на много младежи, но би било хубаво да имат и исторически курсове. Нашата история е трудна. Виждаме дори с РСМ колко трудно може да се вземе правилното решение."

Според него не може да има мултиперспективност, за която настояват македонските историци. Той подчерта, че тя изкривява историята.

"Искам да дадем сила и време на тези млади хора. Днес видяхме, че и Радев застана срещу визитата в Скопие. То е малко след дъжд качулка. Засега те не декларират, че ще нарушат историческата истина. Много трябва да се внимава със северномакедонските политици. В един и същи ден те могат да кажат две различни неща", коментира проф. Николай Овчаров.

Историкът призна, че е скептичен дали без да се решат историческите въпроси, ще могат да се решат икономическите.

"Историческата истина е една. Ако отстъпим от позицията си, ние лишаваме хората в РСМ, които искат да бъдат българи, от тяхната основа. Ако ние признаем, че Самуил е македонски цар, те тогава ще се чувстват ли българи?", попита той.

По думите му срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с нерегистрираното в България движение ОМО "Илинден" е било провокация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
5
 
! Отговори
мда преди 2 години
В момента има медицински фашизъм.
24
9
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Както и да го въртиме и сучеме България е съюзник на фашистка Германия.От 1941до 1944 в България режима е фашистки.Нахлуването на българската армия в Югославия и Гърция е окупация.
23
2
 
12
 
! Отговори
Не е ли имало? преди 2 години
Останките на Милев са открити през 50-те години на XX век в масов гроб край София (Илиенци) и са разпознати по изкуственото око, поставено по време на операциите в Германия. Белезите от насилие по останките и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г. сочат, че Гео Милев е удушен с тел.
22
7
 
10
 
! Отговори
Професоре преди 2 години
По кои кости разбра, че е нямало фашизъм в България? Сигурен ли си, че си копал там, където са заровени антифашистите? Костите на моя прадядо например, удавен от фашистка шпицкоманда, са някъде по дъното на Дунава.
21
3
 
7
 
! Отговори
Не е ли имало? преди 2 години
В започналото да излиза през януари 1924 г. списание Пламък Гео Милев печата статии под надслов Грозни прози, поемата Септември, както и началото на поемата Ад. Заради поемата Септември книжка 7 8 на списанието е конфискувана, а Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено. На 14 май 1925 г. заради поемата Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години.
20
4
 
4
 
! Отговори
Бай ти ганю преди 2 години
До Прав еА хората с Турски произход къде ли бяха в парламента на Булгария.. през 80-те години..където им беше забранено да се наричат с родните си имена, където им беше забранено да си говорят на родния си език даже и в къщи и в по между си.. където ги пратиха на голямата екскурзия-- за кадето си щат! но освен да останат в родените си земи! Замисли се малко само като човек!
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе сеяндур през монархията какъв е бил режима комунистически ли като теб ли. Кои си бъркаха по дупките не бяха ли хитлер и цар Борис. Чист монархофашизъм си е било. Защо цара уби генерал Заимов. Щото нее било фашизъм ли. Спри да рониш групости и не преиначавай историята щото съм я прочел на старобългарски в оригинал а не преиначената комунистическа. Сигурно ще кажеш че вие комунистите не променихте и правописа и правоговора и го изменихте до неузнаваемост.Бегай се скрии па се търси бе.
18
14
 
6
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Различавайте! Фашизъм е едно, а диктаторски едноличен режим - съвсем друго. Комунизъм = Фашизъм. Желю Желев отдавна го доказа.
17
0
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
А на теб сега разрешено ли ти е да влизаш в парламента?
16
3
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
До 10 !!! Какъв национал-болшевизъм те гони? От 17 година руснаците,подобно на епохата на германската еврейка Екатерина "велика" ,са под робство на евреи като грузинският евреин Йосиф Джугашвили(син на евреин) Сталин!!! Няма национал-болшевизъм,защото болшевиките не са Руснаци,а евреи! Наистина писва от некакви евреи,които се криптират с Български имена!
15
6
 
4
 
! Отговори
Ми5 преди 2 години
Е то на Радев всичкото му е малко като след дъжд - качулка!!! Проф. Овчаров е твърде голям оптимист по отношение на Киро Убавеца. Не е от месец в управлението, а доста по- отдавна. Но явно за България е учил от Македонски учебници.
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историците са метреси на властта. Превърнаха историческата наука в бардак. Но който владее миналото, той владее бъдещето... Това, че решиха да реабилитират всички осъдени от Народния съд убийци и да обезценят саможертвата на антифашистите, е много показателно за морала на политиците ни. В нито една европейска държава това не се случи. Но истината за кървавите военни години младите ще ги научат. Внуците на загиналите, рано или късно, ще научат и възстановят истината.
13
7
 
13
 
! Отговори
Прав е преди 2 години
Моите ронини не са ги горили живи и не са набивали на кол главите им а очевидците и снимките са от фейк нюз. Какво Ви става бе хора вие съвсем изперкахте!!!!!!!!По времето преди 44 година и в България и в каквато и да е там Македония е било фашистка диктатура и наистина и било заранено на евреите да влизат в парламента.
12
2
 
9
 
! Отговори
Бай ти ганю преди 2 години
Стига бре.. Не искам да споменавам периода от преди 40-те години.Фашизмът в България е бил и в по-близките години, които все оште се помни.. и то по време на: уж "комунистическите" години на България... макар и да си предовопосечат с комунизма.
11
3
 
10
 
! Отговори
Пс преди 2 години
А защо не кажеш нещо за фалшивата иистория която е в учебниците по история?Знаеш ама не искаш нали...!!
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национал-социализъм му се вика на това, дето е било тогава в Германия. А по същото време в СССР е било национал-болшевизъм. Такива ми ти работи. А пък на цар Самуил-/викат, че Шмаел било тва/ майка му била арменка, та затова кръстила братята му Мойсей, Давид и Аарон, понеже това били много почитани имена в Армения от онова време. Историята така ни учи.История, кво да праиш. Историци.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Формално фашистки режим е имало само в Италия, а дори в Германия се е наричал национал социализъм. А фашистки партии е имало на много места, вкл. и в САЩ.
8
6
 
18
 
! Отговори
Бутафорник преди 2 години
Чиба бе тамплиер бутафорен. Капитан Васил Монев който през 1923г.изкла над 60 души в селата на община Чипровци беше фашист. През 1941-44г.,като полковник по негова заповед бяха избити над 1500 души в Сливнишко,Царибродско,Пиротско,Трънско.
7
5
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
От мнението на археолога разбрах, че в България фашизмът не е бил класически.
6
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе не знам какво е имало, ама влаковете за българските евреи са били подготвени и композирани от онова управление. Направлението е било към концлагерите. Добре, че народът воден от своите дyxoвни водачи се е противопоставил.