Проф. Матанов: Апостолът е бил готов на всичко, днес няма такива управляващи

Левски е величина, с която доста хора се всеизмерват
18 фев 2022 09:28, Анисия Иванова
16

"Велият човек е велик, защото неговите завети никога не могат да се изпълнят на 100%. Левски е една величина, с която доста хора се всеизмерват, но е трудно да се достигне. Всяко поколение на България вижда по различен начин Левски", заяви историкът проф. Христо Матанов в студиото на "България сутрин".  

На днешната дата се навършват 149 години от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски.

"Левски е бил от всичко по малко, иначе е нямало да успее. Щом е успял да създаде толкова частни комитети, значи той е умеел да контактува с всички слоеве от обществото. Той е бил реалист по отношението на българското въстание", каза историкът.

"Днес живеем в друго време. Една личност не прави нищо. Тя не може да огрее навсякъде. Трябва обаче да му подражаваме при всички случаи", смята гостът.

"В писмата на Левски не се наблюдава да харесва една или друга велика нация. Левски разчита на българите. Още не виждам сега такъв управляващ, който да контактува с всички слоеве на обществото", коментира проф. Матанов пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че саможертвата днес е доста обезценена, а Апостолът на свободата е бил готов на всичко. Според него патриотизмът не е празна дума, но той е ежедневна дейност.   

"Не би му харесало (на Левски - бел. ред.) поведението на много българи, които се опитвам да мамят държавата по онзи начин, срещу който той се е борил", допълни проф. Христо Матанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
В цяла Европа няма държавници от ранга на Влад Цепеш, Иван Грозни, Хенри VIII, Кромуел, Робеспиер, Джугашвили и т.н. готови на всичко за народа и държавата си и безмилостни към вътрешните врагове, които рушат държавата.
14
0
 
8
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Левски е в устата на почти всички политици,портретите на Левски висят по стените в кабинетите на почти всички власт имащи и толкоз,даже в името на Левски,в идеята за "чиста и свята"република,същата тази република се краде от тях по най-безогледен начин.И е смешно-смешно,тъжно и трагично, когато някой управленец даже само произнесе името на Левски.Това от тяхна страна е гавра с името и паметта на Апостола.
13
9
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Левски си е бил един авантюрист, дето не му се е бачкало и си е бил чист бандит и е организирал революции, само и само да има балъци да му се връзват и да яде и пие без пари. Колко държави по света знаете да са си запазили колониите? Англия, Испания, Португалия? Нямат вече и една държава, която да е под тяхно владичество. И какво? Ако никой не ни беше освобождавал, мислите ли, че все още щяхме да сме Турски вилает? Тъкмо заплатите щяха да са турски, тоест по-високи при Ердоган :)))
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик Една депутатска заплата е 8 бона. Нищо работа. Бъди сигурен, че не се натискат за това.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копейкин се разведе с жена си за да не връща субсидията. За какъв морал говориш?
10
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Напротив! Днешните управляващи са готови на всичко, за да си вземат депутатските заплати. За няколко минути сами си гласуваха повишение на заплатите :))))))))))))
9
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Мисля, че личността на Васил Левски сега се идеализира. Като Исус Христос - всички се стремим да бъдем като него, но никой не може. Всъщност, ролята и заслугата на Левски не е малка.Но тя не се състои в това колко турци е убил с револвера си. Той има уникален принос за организирането на българската революция срещу Османската империя.И нулева толерантност към корупцията (само за членовете на комитета). В Устава е записано наказание за всяко провинение. И наказанието е едно - смърт!
8
0
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Всяко сравнение между Апостола и нашите политици е обидно за паметта на ЛЕВСКИ !!!
7
1
 
6
 
! Отговори
наблюдение преди 2 години
Сега българина е готов на всичко да краде дори и да влезе в затвора
6
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
Еееее, откъде изникна сега па тоя професор - Недокланов??? То в България професори да искаш, с лопата да ги ринеш! Дали няма да се окажем държавата с най-много професори на глава от населението (и най-малко лекари)?
5
9
 
3
 
! Отговори
Левски преди 2 години
Костадинов от Възраждане е правилният човек за нашето време. Рядко е в България да се види политик с такъв висок морал и пламтящо родолюбие.
4
4
 
1
 
! Отговори
и те така преди 2 години
значи днес отново ше чуем наизустеното словоблудство на фигуранта , включително и че Борисов е виновен .
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професореее,ама Левски не е бил управляващ,беее.А се е е борил срещу тогава управляващите!А днешните мижитурки 12 години гледаха как един еднокнижник ги такова и сами му се подлагаха.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На професора ще му кажа нямало е смисъл да се мъчи Апостола това, което направиха днешните управляващи през последните 30 години турците не успяха да го направят за 500 демек унищожиха българската нация от 9 милиона станахме 5 милиона
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма и такива неуправляващи.