Симидчиев: Младите лекари отиват в чужбина не толкова за парите, а за кариерното развитие

ДБ обмисля създаване на съвет по здравеопазването към НС
Обновена: 18 фев 2022 08:54 | 18 фев 2022 08:51, Елка Василева
114
Симидчиев: Младите лекари отиват в чужбина не толкова за парите, а за кариерното развитие
Кадър: БНТ

Причина за високата смъртност от COVID у нас е демографската картина - населението е застаряващо и болно, освен това системата не работи оптимално, коментира пред БНТ пулмологът и депутат д-р Александър Симидчиев.

"Демократична България" обсъжда да се създаде орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават здравните политики между различните парламенти.

Още по темата

"Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент", заяви д-р Симидчиев.

Според него създаването на кадри е проблем, който не може да бъде решен бързо.

"Един висш медицински кадър се създава с минимум 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За средния медицински кадър са необходими поне 5-6 години“, подчерта пулмологът.

Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развитие - какво ще се случи с тях след 5-10 години.

Бюджетът за здравеопазване нараства по-бързо от БВП, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, коментира още той.

"Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в здравеопазването е ключов приоритет", заяви Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не отиват за пари а за да работят в полза Родину и не искат да карат ес 6 - ци, а да тушират безплатно и да карат лади
11
3
 
4
 
! Отговори
Мед. лице преди 2 години
Лекуващ лекар, но на партиен принцип......Ама откъде пък излезе този? От БКП или от КПСС на СССР.Ей , майко мила....няма да изчезнат тези. Поне още 50години ще измислят простотии болшевишки.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно за кариера отиват ша знаш. Тя там кариерата е по различна от тукашната. Уважение и кинти, ако ги заслужат естествено.
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха лъжец, няколко са факторите да бягат хората към запад :- добро заплащане и нормално работна среда- уредена и законова държава- перспектива за развитие в среда която не е шуробаджанащина- нормална среда за децата
8
1
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Каквото и да ти приказват, знай, че става дума за пари - Джон Стайнбек
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4, точно за кариерното развитие е, личен пример, от втора дупка на кавала във Военна и сред супер интриги, шеф на клиника в ВеликобританияИ да, има много опитни и интелигентни лекари от Индия
6
1
 
17
 
! Отговори
От добро сърце преди 2 години
То и ти не си в политиката заради парите и всеки ден си по телевизията.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4, точно за кариерното развитие е, личен пример, от втора дупка на кавала във Военна и сред супер интриги, шеф на клиника в ПК
4
13
 
11
 
! Отговори
Истината накратко преди 2 години
"Причина за високата смъртност от COVID у нас е демографската картина - населението е застаряващо и болно, освен това системата не работи оптимално, коментира пред БНТ пулмологът и депутат д-р Александър Симидчиев." Основната причина е отказа от ваксинация. Оттам нататък вируса атакува свободно и активира проблема с хроничните заболявания и проблеми на нацията.
3
7
 
24
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 години
Тц, не позна - заради парите е. Какво кариерно развитие примерно във Великобиртания със шеф индиец?
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, отиват да лекуват немските бабички, защото нашите лекари имат добро сърце. Предлагат им пари, но те не ги искат.
1
4
 
16
 
! Отговори
На три буустера преди 2 години
Тоя закусва с 200грама раджа.