Симидчиев: Младите лекари отиват в чужбина не толкова за парите, а за кариерното развитие

ДБ обмисля създаване на съвет по здравеопазването към НС
Обновена: 18 фев 2022 08:54 | 18 фев 2022 08:51, Елка Василева
114
Симидчиев: Младите лекари отиват в чужбина не толкова за парите, а за кариерното развитие
Кадър: БНТ

Причина за високата смъртност от COVID у нас е демографската картина - населението е застаряващо и болно, освен това системата не работи оптимално, коментира пред БНТ пулмологът и депутат д-р Александър Симидчиев.

"Демократична България" обсъжда да се създаде орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават здравните политики между различните парламенти.

Още по темата

"Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент", заяви д-р Симидчиев.

Според него създаването на кадри е проблем, който не може да бъде решен бързо.

"Един висш медицински кадър се създава с минимум 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За средния медицински кадър са необходими поне 5-6 години“, подчерта пулмологът.

Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развитие - какво ще се случи с тях след 5-10 години.

Бюджетът за здравеопазване нараства по-бързо от БВП, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, коментира още той.

"Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в здравеопазването е ключов приоритет", заяви Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симид ти нали се уреди, веднъж като дупетатчи и веднъж с комисиониите от фармаМафията покрай кОвида
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не ходят в чужбина да учат тогава, може още като студенти да им тръгне кариерата. Точно отиват за пари.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе зор им е да ходят в чужбина за слава. Този милионер крадлив едно истина не каза. Направете европейски заплати да видим дали ще бягат лекарите.
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амбициозните хора търсят добра среда, в която могат и да се впишат. Където и да си първите 5-6г работиш яко и слугуваш, обаче после в Бг-то нищо не се случва, освен разни всезнайковци да ти обясняват как чели в гугъл и да искат да те бият, а в Австрия започваш да си уважаван лекар. Взимаш си Порше никои не ти завижда, даже се радват явно си добър. Работиш повече взимаш повече хонорари. Децата ти ходят в скъпо училище, където не са и децата на всички псевдо бизнесмени и чалгаджии, а сред елита...
28
2
 
18
 
! Отговори
Специализант преди 2 години
Ми как да не бягат в на запад. За разлика от чужбина тук не ги уважават, даже ги побийват често.... Трудно се дореждат до специализация която не само не им се плаща а трябва сами да си я плащат - за разлика от в чужбина.... И накрая след години учение, труд и мъки, освен че ядат бой и получават омраза и постоянни упреци, вземат заплатка доста по-малка от шофьор на камион (не че имам нещо против труда на шофьорите).... :-(
27
4
 
21
 
! Отговори
Герб са гадове преди 2 години
Хайде бе не думай ти вярно ли мислиш, че лекарите отиват в чужбина само да се развиват ? Аз мисля, че лекарите напускат страната за по добро заплащане и достойно отношение спрямо тях. Германия изнася мерцедеси ние лекари са думи на тиквата от Банкя заради 12 годишната некадърна политика и мизерното заплащане избягаха Симидчиев. Преди 2009 год. в Лондон нямаше Български клиники сега има три с добро оборудване и заплащане. Мислите ли, че тези лекари някога ще се върнат в България аз не ?
26
2
 
11
 
! Отговори
81 преди 2 години
Милионерчето пак се обади неподготвено.Толкова е жалък.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 22/27 "Тия където са дадени за обучението им" Няма проблем: когато държавата върне на родителите ни/им парите, които са платили като данъци. Доста съм сигурен, че данъците на родителите ми МНОГОКРАТНО надвишават всичко, което държавата е "дала" за обучението ми: за да има и за децата на тези, които едвам свързват двата края.
24
2
 
13
 
! Отговори
Един там преди 2 години
Има различни причини хората да напускат България. Аз и моето семейство напуснахме България защото повече не издържах да живеем сред *** и селения...
23
1
 
18
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 години
Симидчиев пак си говори колкото да не заспи, кариерно развитие? Че е България на хартия един българин може да направи по-добро разеитие в кариерата, но всъщност причината младите лекари да бягат е главно съществуването и ръководенето на такива "авторитетни" фигури като другаря Семидчиев
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 Аз знам много хора, които излязоха от Бъгария, за да станат по-добри. Знам и лекари, които се върнаха от чужбина, защото системата там не им допадаше, но съм изгубил контакт с тях, за да разбера дали са доволни сега, когато работят в България. Надявам се да са доволни, но аз лично никога не бих работил отново в България доброволно.
21
2
 
13
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Тоя да заминава да му натепат четвъртият бустер, а не да ми се развева по медиите... Безотговорен ковиваксър такъв...)))
20
4
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Кой пари да върнат ?
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво стана с ковид зеро докторе? Във Варна не спада под 2000 на 100К, обясни защо така, а младите доктори няма да ги върнеш, аман от празни приказки каждьй ден.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина.. . . . Докато се мисли така, лекарите ще са извън България! Един млад лекар в Швейцария започва с около 12000 франка при почти идеална околна среда, разбирай редовна квалификация и други предимства, които няма да споменавам, защото няма да ме разберат повечето в България. Поздрави от Люцерн!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не зная някой да е отишъл в чужбина да работи,за да го наградят с медал,че е добър!
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21 "Да заминават, но първо да върнат парите" Кои пари да "върнат"?
15
2
 
21
 
! Отговори
Потърпевшите преди 2 години
Да бе, ще учат 10 години за 800 лева основана заплата, сигурно не е за парите, За друго ще е! !!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отиват за слава,и после не искат да се връщат!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 Точно така. НИКОГА не е само едно,а. комбинация: пари, неуредици в системата, лични проблеми с колеги и шефове, отровна работа среда, враждебни пациенти, перспективи пред семейството, качество на живот .... Много са. Аз затова емигрирах, защото в България НИЩО не е както трябва. ЕДинственото както трябва е това, за което хората нямат никаква заслуга - природата ни, и и там доста поразии се направиха. Просто в България хората не искат да се съгласят да работят всички да са добре.