Ситуацията с бежанците от Украйна у нас била под контрол

Константинова: Бягащите от войната вече получават грижи
37
Ситуацията с бежанците от Украйна у нас била под контрол
Снимка: БГНЕС

Обстановката в страната изглежда спокойно и ситуацията е под контрол. Има хора под медицинско обслужване, има дечица, които са тръгнали на училище.

Още по темата
Това заяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова по време на брифинг на Оперативната координационна група, отговаряща за евакуирането и подслоняването на бежанците от Украйна.

Константинова припомни, че в България вече съществува процедура за издаване на документи за временна закрила, каквато все още не е започнала в някои други европейски страни.

По думите й бягащите от военния конфликт в Украйна, които са пристигнали у нас, вече получават необходимите грижи.

Най-много украински бежанци са настанени в Кранево и Варна.

Валери Рачев, ръководител на оперативната група за кризата в Украйна, каза, че по-голямата част от напускащите Украйна тръгват на запад, а пикът който беше между 5 и 8 март, е спаднал значително.

Дневният поток от хора в ЕС е около 100 000 души, каза Рачев. За финансовото осигуряване предоставено от ЕС беше направено предложение държавите-членки да използват неусвоени средства от ЕК за 2020 г. Ние имаме такива средства, така че можем да използваме тях, добави Рачев. При пристигнали и влезли в страната около 94 500 души, 50 000 от тях са останали, процентът е около 55.

Най-много украинци има настанени в Кранево и Варна. За първи път имаме настанени и в Горна Оряховица, съобщи още Рачев. Повече от 25 000 души сме настанили до момента, това е 85 240 нощувки, отчете той.

Трябва ни кампания за рекламиране на закрила на вече пристигналите от Украйна. Пътят към успешната интеграция минава през регистрирането за временна защита, каза още Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето от украинците не бягат от войната, а са дошли заради обещаните 40 лв. на ден, жилища, подсигурена работа, придобиване на гражданство чрез ускорена процедура. Защо се родих българин ?!
6
1
 
18
 
! Отговори
Нищо лошо преди 2 години
И нека децата учат. Но....нещо ми е Пи Ар. На какъв език учат. По коя програма, защото в нашите училища на МОН е една. Коя литература, коя история и прочее......Коя Българска учителка говори украински и как се разбират с другите деца. Мисълта ми е, че е е пак изкуствена държавна работа и реклама в стил "Ето ние се грижим". Ама как? Просто ходят в някакво училище и се чудят за какво става въпрос или има друга стратегия. Няма.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми афганистанците са в бежанските лагери, украинците в хотели с всичко осигурено и безплатно.
4
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България гони всички руски дипломати... Скоро и всички путинофили заминават в Белене...
3
1
 
23
 
! Отговори
Дами преди 2 години
която е успляла да си завърти мъж, успяла. Украинките дойдоха!
2
2
 
24
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Всичко каквото се дава за бежанците е от републиканския бюджет, няма пари от Ес и сащ...
1
5
 
27
 
! Отговори
Щом търпим преди 2 години
САЩ сътвориха поредната криза и касапница но не приемат бежанци и не дават пари,пак Европа ще плаща цената?!