Само половината от украинските бежанци остават в България

90 345 са влезли в страната, 42 460 все още са у нас
39
Само половината от украинските бежанци остават в България
Снимка: БГНЕС

Към 7:00 ч. днес 90 345 украински бежанци са влезли в България, от които 42 460 са останали в страната или около 50-53 процента от влезлите. Този процент е относително устойчив, откакто наблюдавам процеса, на денонощие остават в България около 2000-2500 човека. Това каза началникът на Националния кризисен щаб към Министерския съвет полковник Валери Рачев по време на изслушване в парламентарната комисия по туризъм, предаде БТА.

Още по темата

Най-интензивни са пристиганията по частните канали. Понякога тези транспортни фирми имат връзка с хотели, като ние само следим дали хотелът е регистриран по програма "40 лева" за настаняване на бежанци, каза Рачев. Вторият по обем канал са автобусите на Министерство на отбраната, които извозват хора, които по някакъв начин са стигнали до границата на Украйна с Молдова и Румъния. Третият канал е през държавните железници, където превозът е безплатен към София и Варна с идеята на следващ етап хората да бъдат транспортирани и до други населени места, каза Рачев.

Варна продължава да е най-натовареният регион, на второ място е Бургаска област, като повечето украински граждани отиват на юг, отколкото в Слъчев бряг, но това са хора, които отиват там по свой план, а не по наше разпределение, допълни Рачев.
 
Рачев съобщи, че няма рязка тенденция за увеличаване на броя на напусналите Украйна през последната седмица. По-скоро има тенденция за задържане и леко намаляване на напусналите, може би причина е, че бойните действия се фокусират изключително в източната част на страната и когато се отварят зелени коридори, изнасянето на хората става хоризонтално - към Полша, където вече има около 2 млн. украински граждани, Румъния, Словакия.

Рачев посочи, че всички държави решават в движение проблема с посрещането на пристигащите от Украйна, защото няма готов модел за работа. Ние залагаме на настаняване на хората преди всичко в хотели, в бази на държавните институции и на общинските власти, както и при доброволци, допълни той. Рачев изтъкна, че се разчита на най-широко публично-частно партньорство върху всички дейности, без тези, които са свързани с преминаването на границата и издаването на документ за временна закрила. Като целта е на първо време да се посрещнат незабавните нужди на хората, но в дъното на процеса лежи интеграционната политика. Затова режимът за временна закрила не пречи, а дава само възможности, допълни Рачев.

Той съобщи още, че се подготвя пакет от необходими нормативни промени по темата за бежанците. Режимът на временна закрила е въведен с решение на МС от 10 март, следващите две решения на правителството са свързани с програма, чрез която временната закрила ще бъде реализирана, допълни Рачев. Той изтъкна, че страната има началната нормативна уредба, но при прилагането й се влиза в детайли, в които институциите са специализирани, което значи, че практиката трябва да покаже кои норми трябва да се променят и кои нови практики трябва да се въведат.

Рачев каза, че вероятно ще се наложат и нови актове на институциите, освен промените в ресорния закон, защото има проблеми с реализирането на отделени отговорности – например по здравните грижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: украйнабежанциРачев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
14
 
! Отговори
Star преди 2 години
Те сирийските и афганистанските бежанци не остават,вие искате другите да остават.То българите не остават ако трябва да бъдем честни.Оправдават се с депопулацията в държавата.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност украинците са изключително интелигентни, според международно изследване. Могат да подобрят генофонда ни.
28
6
 
10
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 години
Колкото по-бързо се изметат , толкова по-добре !!! И от тях нищо не става ...
27
2
 
17
 
! Отговори
123 преди 2 години
Споко, ще си заминат и те. Тук сме много бедни. И те като сирийците ще избягат на запад.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да останат тук...олио 6 лв бензин 3 лева ,в Украйна евтиния и малко пенсии и заплати ,а и плащат на хотилиерите не на украинците
25
1
 
9
 
! Отговори
до 27 от славянин преди 2 години
окраинците бяха 51 милиона при разпада на СССР в края на 1991-ва, сега са доста под 40-те милиона!
24
4
 
10
 
! Отговори
Аналогия преди 2 години
Украинците са 51 милиона, ние 6,7 милиона. Какво правим ?
23
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те обичат комфорта никой от тия нацисти нама да бачка за 700 лева
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците пътуват свободно из Европа със Зеленски сертификат.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано си тръгнат!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще дойде и вашето време.
19
4
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Всички напуснали навреме Русия и България, са спасени!
18
3
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Че те Българите не искат да останат в България, та Украинците ли!!! Останаха само държавни служители и най-мързеливата и некадърна ***, която и като чистачи няма да бъдат наети на запад от Белград!Мрънкачи с афинитет към конспиративни теории, на които все някой друг им е виновен! Дано ви анексира Путин та да видите ще е "свобода"
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да избягат от България като гледат тука и без война е зле
16
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, няма да ти вземат работата, спокойно. Това са ИТ спецове, лекари, архитекти. Ще ги наемем за много над максималния праг. Няма да те конкурират в склада или на автомивката, спокойно, дишай. Чак такова роби да бачкат за пи 1500-2000лв., като тебе, не са.
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано си намерят друга обетована земя!
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия бандеровците ще се чувстват като у дома си в родината на нацизма.
13
8
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Учете руски да може да си намирате работа в бизнеси на украинци, които те ще отворят тук при нас. Те имат пари и най-важното имат опит как бизнеса им да оцелява в силно корумпирана среда. Бързо ще се адаптират. Така е учете руски за да имате работа. А ако имате работа ще има и олио.
12
8
 
9
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Жалко... можеха да вдигнат малко нивото на генофонда ви...
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре някой *** си прави война и на следващия ден цяла България му е длъжна.