БСК: Вдигането на минималната заплата ще доведе до съкращения

Да компенсираме вноса на стомана от Украйна с преработка на скрап, предлага Щерьо Ножаров
23 мар 2022 11:08, Анисия Иванова
73

Икономическият съветник от Българската стопанска камара Щерьо Ножаров заяви, че увеличаването на минималната работна заплата ще доведе до съкращаването на 150 000 души.

"Така или иначе размерът беше приет, макар и без оценка на въздействието. Едно от възраженията, което изложихме на срещата на синдикати и работодатели с правителството беше, че към нея не се включват прослуженото време и квалификация.  Ако се включат, за половината от работещите тя ще стане 782 лв. Така ние ще бъдем една от петте държави в Европа, които ще имат най-висока процент минимална работна заплата от средната", заяви Ножаров.

Според него са нужни правила за определяне на минималното възнаграждение.

"Увеличението по административни причини не отговаря на производителността на труда. Работодателите поискаха да имаме ясен механизъм на определяне на минималната работна заплата. Синдикатите - тя да покрива издръжките на живота, но и производителността на труда да гарантира заетостта. Нейното увеличение в период на криза води до съкращения", каза още Ножаров.

По думите му 40% от стоманата, която България внася, идва от Украйна. Голяма част от нея е от района на Донбас.

"За България проблемът е локален. На международните пазари за една година цените падат - от 1900 евро на тон през лятото, сега е 1137 евро. В България цените винаги са били с около 30% по-ниски. Сега се вдигат и вече са около 90% от европейските", заяви икономическият съветник от Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

Като един от вариантите за компенсиране на намаления внос той посочи активиране на мощностите, които работят със скрап.

"Нужно е ефективно управление на отпадъците, имаме нереализиран потенциал. Турция е голям производител и ни е близко. Ние изпълняваме квотите си оттам. Най-евтина преди беше стоманата от Иран и Китай. Но транспортните разходи скочиха заради горивата и доставките се оскъпяват", коментира икономическият експерт пред Bulgaria ON AIR.

В строителството има скок и в цените на бетона, кабелите. Ножаров очерта като фактор в ценообразуването и вдигането на минималната работна заплата.

"Форсмажорът идва от енергийно активните производства - торове, стъкло, цимент. Самото производство е енергоемко за тях и цените скачат в пъти. Доставчиците на такива материали, като виждат увеличението на цените, задържат продажбите, за да се уравновесят цените на по-високо ниво. Това забавя доставките и заплашва от фалит част от строителния бранш", предупреди Ножаров.

Той очерта като добър вариант пред сектора инвестирането в земя.

"Недвижимите имоти поскъпват, но в условия на конфликт поевтинява земята. Повечето инвеститори ще се ориентират към покупката на земя, тя е изгодна инвестиция", предположи икономическият съветник от БСК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
до Шлосерчето преди 2 години
Каква е разликата дали ще взимаш минималната в Кремиковци или минималната като продавач в магазин?
40
8
 
2
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
Сивата икономика, масата хора на минимални заплати на които се дават пари под масата А правителството вдига МОД за да ощети тези които си плащат Има ли логика? А минималната заплата е бич за сивия сектор, както казват по-долу, няма реално хора на минимална заплата.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
22 Какви заплати над 4000 лв. Виж статистиката. 80 %, са сдоход под средната работна заплата.
38
8
 
5
 
! Отговори
Шлосерчето преди 2 години
Ще търсите вие Кремиковци и другите разграбени и приватизирани заводи.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се включат, за половината от работещите тя ще стане 782 лв. Така ние ще бъдем една от петте държави в Европа, които ще имат най-висока процент минимална работна заплата от средната", заяви Ножаров.Истинско тълкуване на статистиката. Как се живее с такъв доход? Бъдете ХОРА, като нямаш пари не правиш бизнес.
36
1
 
30
 
! Отговори
Vito преди 2 години
Майка ви скапана , алчна и крадлива . Пари не ви стигнаха . Стига сте лъгали . Можете и по 2000 евро заплати да плащате . До вчера - " бизнеса" имал нужда от 200000 работници , но не казвате че ги искат на 800 лв заплата . Сега щяло да има съкращения. 1500 лв минимална Заплата и да ви видя как уж ще фалирате , гадове мръсни. Осрахте се да искате помощи от държавата , то не беше за справяне с короната, за скъпия ток и още поне 100 причини . Ми като не може да се оправяте без помоща на държавата ф
35
13
 
5
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
При мен на минимална заплата е само нощния пазач. Пенсионер на 74 години. Сред познатите ми, които въртят собствен бизнес минималните заплати са пак за подобни позиции и често пак са пенсионери. Не знам как някой успява да наеме човек за под 1000лв нето и то за неквалифициран персонал. Просто никой не се хваща за по-малко.
34
16
 
2
 
! Отговори
Dev преди 2 години
Е колко да се плаща за общи работници, при положение, че те са съгласни да работят за тези пари? В целия свят се смята за нормално неукият да е беден. Още от ранна детска възраст в книжките с приказки се обяснява за последствията от неграмотността, мързела и скатаването. После им е винован държавата, бизнеса, успелите и богатите.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата ме призовавала да проявя отговорност и да се ваксинирам, за да опазя обществото... Усмихвам се и отвръщам на такава държава и такова общество със същото, което съм получавал от десетилетия от тях. Честито!
32
1
 
15
 
! Отговори
Кире преди 2 години
Така ли!?! Не мисля. Не съм видял още шеф да работи.
31
0
 
26
 
! Отговори
радка пиратка преди 2 години
До 29Не ми философствай, а вземи и прочети една книга, ***. Минимални нужди на живот, на храна, на здраве, транпорт и пр.Знаеш ли колко е чистата заплата на 710 бруто, ами 512 лв. Сега си направи сметката тези 512 лв. какви нужди за храна могат да ти покрият.Дървен философ.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова пълен саботаж и на държава и на работодатели! Крадене, точене и излежаване, симулиране на работа! Каквото повикало, такова се обадило!
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде, да си говорим истината, бизнесмените си влагат парите в коли, екскурзии и тнт, а не инвестират в квалификация на работниците си.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даваттия къде имат,тия къде немат дават дрънци,тия къде немат требва да си търсат работа или да учат може и двете.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя кухия от кокиче му казах да не пише.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман, от псевдо бизнесмени, които не оценяват труда на другите. Ако сте интелигентни, никога няма да унижавате хората, които работят за вас. Каквото повикало, такова се обадили.
25
0
 
8
 
! Отговори
ф преди 2 години
Ами то и старо желязо не остана. Де що имаше хората го събраха и продадоха на братята.
24
12
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
Кои "най-минимални нужди" не покрива МРЗ?
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 700 лв.заплата/чисто/трябва да ме осигуряват за всички осигурителни случаи,да ми дадат купони за храна,колкото е мин.заплата,да ми поемат транспорта и наема,ако съм под наем+ режиините(всичко това са го осигурили за депутатите,нищо,че заплатите им гонят 10 000 лв.),и тогава ще се замисля дали да приема.
22
2
 
27
 
! Отговори
радка пиратка преди 2 години
Как така все българският бизнес ще фалира при вдигане на МРЗ. Все пишман българските бизнесмени са онеправдани. Ами фалирайте смешници, дори хората на МРЗ колко и да да не са квалифицирани следва да получават МРЗ, която да покрива най минимални нужди.Аре у коша мутрафонски бизнесмени. Взел куфарчета с пари и си мислят, че са Бил Гейтс и, че бизнеса е лесно нещо. Дори и с този темп на вдигане заплатите пак никой не иска да ви работи. За 10 години 1 милион са в западна европа. Туй то